Direcció General de Comunicació

El Govern prorroga el Decret de sequera a causa de l'estat de la Muga i aixeca l'excepcionalitat 1 al sistema Ter-Llobregat

query_builder   16 desembre 2008 12:58

event_note Nota de premsa

El Govern prorroga el Decret de sequera a causa de l'estat de la Muga i aixeca l'excepcionalitat 1 al sistema Ter-Llobregat

 
 
  • La Muga podria entrar en emergència cap a la primavera de l’any que ve si no augmenten les reserves, tot i que l’abastament domèstic està garantit
 
El Govern ha decidit avui prorrogar el Decret de sequera a partir de l’1 de gener de 2009. En un inici, el Decret tenia vigència fins a finals d’aquest any però la situació de la conca de la Muga, que continua en l’escenari d’excepcionalitat 2, i l’estat de la conca de Cap de Creus i Costa Nord, que es manté en fase d’excepcionalitat 1, han provocat la seva pròrroga. Així doncs, les mesures del Decret s’estendran fins que es recuperi clarament l'estat de les reserves embassades en aquesta zona, que actualment es troben al 22%. Tot i això, s’ha produït una recuperació de les reserves embassades de les conques internes catalanes durant el darrer semestre de l’any, sobretot al sistema Ter-Llobregat. Per aquest motiu, s’aixeca l’excepcionalitat 1 d’aquest sistema.
 
Si en els propers mesos continua aquesta tendència i en cas de no registrar-se pluges destacables a la capçalera de la Muga, aquesta conca podria entrar en emergència durant la primavera de 2009. Tot i això, l’abastament domèstic està garantit més enllà d’aquest horitzó, fruit de les reserves existents a l’embassament de Boadella i les actuacions d’emergència desenvolupades en aquest àmbit, com la perforació dels pous de Pont de Molins, les subvencions atorgades per recuperar captacions en desús a la Vajol, Masarac, Vilamaniscle, la instal·lació d’una planta d’osmosi destinada a garantir l’abastament a Portbou, i les perforacions de pous a la zona de Peralada, que es preveu executar properament, entre altres.
 
Paral·lelament, es portarà a terme a la comarca de l’Alt Empordà, en particular, i a Catalunya, en general, una nova campanya de foment de l'estalvi per tal de mantenir els nivells de contenció de la demanda assolida. L’objectiu és recordar a la ciutadania i als ajuntaments i entitats subministradores la vigència del Decret de sequera i les mesures i recomanacions que se’n deriven.
 
Actuacions en l’àmbit de la Muga
 
El Govern ha ratificat avui, per via d’emergència, les obres de canalització dels pous de Pont de Molins fins la potabilitzadora de Figueres, a l’Alt Empordà. Aquesta actuació tindrà un cost d’uns 2 milions d’euros, a afegir al prop d’1 milió d’euros de la construcció dels pous que ja van aportar aigua als regants durant la campanya d’enguany.
 
Paral·lelament, el Govern també ha ratificat avui la recuperació de recursos subterranis amb tractament d’osmosi al municipi de Portbou, com a conseqüència de l’episodi de sequera que està afectant a la conca del Cap de Creus. Aquesta actuació té un cost de 650.000 euros.
 
La resta d’actuacions de recuperació de captacions en desús a partir d’iniciatives municipals, transports d’emergència o noves captacions alternatives a l’aqüífer del Fluvià-Muga (Peralada) ascendeixen fins a 4,5 milions d’euros més. L’objectiu de totes aquestes mesures és millorar l’abastament i la qualitat de l’aigua.
 
S'aixeca l'excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat
 
Un any i mig després, s'aixeca la situació d'excepcionalitat 1al sistema Ter-Llobregat a causa dels recursos embassats gràcies a les pluges registrades durant la primavera i les aportacions de la tardor. Les reserves al sistema Ter-Llobregat  milloraran amb l’entrada en funcionament de la dessalinitzadora del Llobregat i les possibles aportacions extraordinàries fruit de les obres d’emergència impulsades des de la primavera del 2007. També mantindran i augmentaran les reserves altres mesures avançades com l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i la reutilització d’aigües regenerades a la zona del Baix Llobregat.
 
Pla de Gestió de Sequeres
 
A principis de l’any que ve, es preveuen començar els tràmits per al desenvolupament sectorial del Pla de Gestió de Sequeres que recollirà la nova realitat de les infraestructures hidràuliques existents a Catalunya a partir de l’estiu del 2009. L’objectiu és millorar la gestió de situacions d’excepcionalitat recollides als decrets de sequera, incorporant les experiències del darrer episodi i les aportacions fruit d’un procés d’informació pública i de consens sectorial.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia