. El Comitè estarà format per quinze experts provinents del món empresarial i acadèmic i el copresidiran Ramon Ollé i Lluís Arola
. Elaborarà un Document de Bases tenint en compte el vessant acadèmic i l'empresarial de la recerca i la innovació
. El Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació vol posicionar la R+I com a elements claus per al progrés de Catalunya
El Govern ha aprovat avui la constitució d'un Comitè Permanent d'Experts per a l'elaboració de les bases del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI) que s'encarregarà d'elaborar un Document de Bases per al Pacte Nacional que tingui en compte tant el vessant acadèmic com l'empresarial de la recerca i la innovació, i basat en el rigor, l'expertesa i la independència.
El Comitè Permanent d'Experts estarà copresidit per Lluís Arola - catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, exrector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i director científic del Parc Tecnològic del Camp - i per Ramon Ollé - president executiu de la Business Engineering School La Salle i president de la Fundació Epson-. Estarà integrat per Eva Bastida Tubau - directora científica de l'empresa Grifols -, Joaquim Boixareu Antolí - conseller delegat d'Irestal Group -, Ramon Gomis de Barbarà - director de recerca de l'Hospital Clínic -, Guillem López Casasnovas - catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra -, Montse Ollé Valls - professora de Política d'Empresa de l'escola de negocis ESADE -, Miquel Àngel Pericàs i Brondo - director de l'Institut Català d'Investigació Química -, Lluís Rullán Colom - president executiu de Port Aventura -, Josep Tarragó Colominas - director de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries - IRTA -, Miquel Teixidor Castey -director general de Genaker -, Mireia de la Rubia Garrido - directora del programa Innova de la UPC -, Salvador Barberà Sández - catedràtic d'Economia de la UAB -, Xavier Cardona Torrandell - president de Prysmian Cables & Systems -, Josep Maria Pujol Artigas - president de Ficosa -.
Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI)
El Govern ha decidit impulsar un acord d'ampli consens social per posicionar la R+I com a elements claus per al progrés de Catalunya, conscient que la recerca i la innovació (R+I) són les arrels del nou model de desenvolupament socioeconòmic en la societat del coneixement.
Aquest Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació tindrà com a finalitats generals situar la R+I com una prioritat estratègica en l'agenda política, social i econòmica de Catalunya; generar una visió compartida a llarg termini sobre els reptes, les estratègies principals i els esforços necessaris en R+I i facilitar una acció sinèrgica, eficaç i eficient de tots els agents implicats en la R+I, basada en la confiança, la cooperació, el compromís i el sentit de país.
L'abast del PNRI és força ampli i afecta a diferents processos i polítiques en la cadena de valor socioeconòmic del coneixement com la generació i la transferència del coneixement; la política científica i tecnològica; la innovació i la política industrial i de serveis; els recursos humans, materials i econòmics; el sistema de recerca i innovació i els seus processos facilitadors.
L'assoliment del PNRI i el seu desplegament afecta un ampli ventall d'agents com són les administracions, els agents del coneixement, i els socioeconòmics. També fomenta la participació de la societat civil, que és vitalper poder fer un salt qualitatiu en R+I. El desplegament del PNRI és una missió compartida pels agents socials que des del vessant d'impuls governamental s'haurà de visualitzar, principalment, en el proper Pla de Recerca i Innovació 2009-2012 i en la legislació necessària per assentar jurídicament les decisions preses.
El desplegament del PNRI haurà de permetre, en els propers anys, tenir un posicionament estratègic en R+I eficaç i fiable; desenvolupar un sistema de R+I avançat, amb una governança intel.ligent i unes interaccions sinèrgiques entre els seus integrants; incrementar focalitzadament la inversió en R+I, pública i privada; tenir polítiques en R+I estables a llarg termini; alinear estratègicament i amb major coherència les polítiques nacionals en R+I i les externes (Estat i Europa) i valoritzar el rol social de R+I, dels seus valors i dels seus agents, entre les persones.