Direcció General de Comunicació

El Govern destina més de 150.000 euros a tres projectes de recerca sobre l'àmbit agroforestal

query_builder   20 novembre 2007 14:36

event_note Nota de premsa

El Govern destina més de 150.000 euros a tres projectes de recerca sobre l'àmbit agroforestal

.Es tracta d'un informe sobre el cultiu de la tòfona negra, la creació d'una pàgina web per la gestió integrada dels prats d'altitud als Pirineus catalans i un estudi per fomentar les plantes aromàtiques i medicinals

.Els projectes es gestionaran des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya

El Govern català ha autoritzat avui al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya a realitzar tres projectes de recerca sobre l'àmbit agroforestal, en diferents àrees d'explotació que es volen potenciar. Concretament, es durà a terme un estudi sobre el cultiu de la tòfona negra, es crearà una pàgina web pastoralista per la gestió integrada dels prats d'altitud d'una zona pilot als Pirineus catalans i es farà un estudi per fomentar el conreu, la transformació i la comercialització de plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya. Per a la realització dels tres projectes, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya disposarà de 156.000 euros.

Cultiu de la tòfona negra

El primer dels estudis s'anomena Consolidació del cultiu de la tòfona negra com a eina de desenvolupament rural a Catalunya. La tòfona és considerada com el diamant negre de la cuina per les seves excepcionals característiques organolèptiques. Existeixen moltes espècies de tòfones, però la més apreciada és la tòfona negra. El cultiu de la tòfona negra pot convertir-se en una activitat complementària a les activitats agràries tradicionals, diversificant l'economia rural i afavorint un reequilibri territorial. L'aportació econòmica d'aquest cultiu a les economies rurals més dependents d'ajuts externs pot suposar un assentament de la població al territori, ja que es poden crear activitats gastronòmiques i turístiques a zones tradicionalment poc desenvolupades.

En aquest sentit, l'estudi a realitzar té com a objectiu implantar el conreu de la tòfona negra a Catalunya en zones aptes per al seu desenvolupament, efectuant una assistència tècnica a nivell de parcel·la i un seguiment de l'evolució de les plantes i les micorizes els primers anys. També es pretén aconseguir una extensió agrària del conreu de la tòfona negra eficient i amb dades precises, a partir d'una recerca aplicada i d'acord amb la potencialitat del territori.

Entre els objectius d'aquest estudi, que compta amb pressupost de 60.000 euros, també hi figura la divulgació del conreu de la tòfona a les zones potencialment aptes per la seu cultiu i la optimització dels mètodes de cultiu mitjançant l'establiment d'assaigs de millora del cultiu.

Pàgina web per a la gestió integrada dels prats

Pel que fa al segon projecte que realitzarà el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Creació d'una pàgina web pastoralista per a la gestió integrada dels prats, té com a objectiu principal dur a terme un estudi integral dels ecosistemes pastorals del Parc Natural del Cadí-Moixeró i zones properes. D'aquesta manera, es pretén establir recomanacions pràctiques que facilitin la gestió de les pastures de muntanya, a través de la determinació de la gestió ramadera actual, l'estudi de la diversitat vegetal, la caracterització de les comunitats pastorals i de l'estudi de la productivitat i qualitat farratgera de les comunitats pastorals.

El resultat d'aquest estudi ha de ser la confecció d'una pàgina web per a consultes per part dels usuaris i gestors. Aquest treball es desenvoluparà en coordinació amb el projecte Pastus-Interreg III-A, en fase de finalització, i permetrà l'ampliació de l'abast geogràfic de la pàgina web mitjançant l'aplicació dels resultats d'aquest projecte a altres zones pirinenques. Aquest projecte compta amb un pressupost de 36.400 euros.

Conreu de plantes aromàtiques i medicinals

El Govern també ha autoritzat, amb un pressupost de 60.000 euros, l'estudi Foment del conreu, transformació i comercialització de plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya, perquè es pugin seguir els assajos iniciats en anys anteriors sobre aquest tipus de plantes. En concret, ara es duran a terme estudis per obtenir dades de rendiment i qualitat de diferents espècies de plantes en condicions ambientals i agronòmiques a diferents indrets de Catalunya.

D'altra banda, també es cultivaran noves espècies amb finalitats tintòries i insecticides per observar la seva resposta i es plantejaran assajos en alimentació animal. Dins el projecte també es contempla la realització d'un estudi de mercat de nous productes obtinguts en base a plantes aromàtiques i medicinals amb noves aplicacions industrials i l'actualització d'un estudi de mercat a nivell de Catalunya per veure l'evolució d'aquests darrers anys en volums i preus de demanda. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia