. L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Fundació Un Sol Món impulsen projectes de caire econòmic i productiu al Senegal, Moçambic, el Marroc i Palestina

El Govern ha autoritzat l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a destinar 500.000 euros a programes de microcrèdit gestionats per la Fundació Un Sol Món. Aquesta nova cartera de microcrèdits està destinada a projectes de caire econòmic i productiu adreçats a millorar les condicions de vida de col.lectius del Senegal, Moçambic, el Marroc i Palestina.

El sistema de microcrèdits és una eina per lluitar contra la vulnerabilitat econòmica dels països en vies de desenvolupament. Permet treballar per l'estabilitat i l'enfortiment de les capacitats locals sumant esforços que permetin millorar l'accés a sistemes de finançament per part de la població més vulnerable, millorar l'entorn i les capacitats de les microempreses.

El Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2007-2010 estableix que l'ACCD té com un dels seus objectius estratègics la millora de les capacitats productives, l'ocupació i els drets laborals, així com l'accés als crèdits, als coneixements i les tècniques adaptades a l'entorn per part dels sectors productors, camperols, ramaders, pescadors i persones indígenes, especialment les dones.

El Govern ha acordat doncs col.laborar amb la Fundació Un Sol Món per obrir aquesta nova cartera de microcrèdits. Al Senegal, Moçambic, Marroc i Palestina existeixen serioses limitacions per l'accés a mitjans financers i als coneixements tècnics i de gestió. Els fons de la cartera de microcrèdits es gestionaran a través d'institucions microfinanceres o d'ONG especialitzades en aquest àmbit. El retorn del microcrèdit es destina a la retroalimentació de la cartera de microcrèdits, és a dir, a una nova edició de microcrèdits i així successivament.

La Fundació Un Sol Món és una entitat que té com a finalitat promocionar econòmicament a aquells col.lectius socials més desafavorits i exclosos, tant dels països del Tercer Món com de la nostra societat. Entre les seves especialitats hi ha les Microfinances. L'any passat, l'ACCD i la Fundació van signar un conveni amb l'objectiu de constituir diverses carteres de microcrèdits a països en vies de desenvolupament. Aquesta primera col.laboració entre les dues entitats, també de 500.000 euros, va permetre incidir directament en la millora de la capacitat econòmica de 6.300 famílies al Marroc i el Senegal. Ara, i atesa la bona experiència anterior i l'efecte multiplicador dels microcrèdits, s'amplia el conveni i se subvencionarà una nova cartera que s'adreci en aquest cas, a més d'aquests dos països, a Moçambic i Palestina.