Direcció General de Comunicació

El Govern delimita l'entorn de protecció de la Casa Calvet i el Col.legi Teresià de Gaudí

query_builder   4 desembre 2007 14:52

event_note Nota de premsa

El Govern delimita l'entorn de protecció de la Casa Calvet i el Col.legi Teresià de Gaudí

.Els edificis estan situats al barri de l'Eixample i de Sant Gervasi de Cassoles de Barcelona, respectivament

.Ja havien estat declarats monuments historicoartístics l'any 1969, i avui se n'ha ampliat la protecció a les finques limítrofs

El Govern ha aprovat avui delimitar l'entorn de protecció de la Casa Calvet i del Col.legi Teresià de Barcelona, construïts per l'arquitecte Antoni Gaudí. Ambdós edificis ja havien estat declarats monuments historicoartístics l'any 1969, i avui se n'ha ampliat la protecció a les finques limítrofs. D'aquesta manera, s'evita la construcció de nous elements que puguin alterar el conjunt, i es conserva en les millors condicions possibles el llegat patrimonial inherent al monument. El subsòl de l'entorn també s'inclou per prevenir futures actuacions que puguin malmetre tant l visualització dels edificis com representar un risc per a la seva integritat física i ambiental.


Casa Calvet, la primera obra de Gaudí a l'Eixample

La Casa Calvet és la primera obra que l'arquitecte Gaudí va emprendre al barri de l'Eixample, i la seva primera casa de veïns. L'edifici és al carrer de Casp, número 48 (entre Roger de Llúria i Bruc). Va ser encarregat a Gaudí per Juliana Pintó, vídua de Pere Màrtir Calvet, i els seus fills Eduard i Pere. Gaudí va dissenyar la casa en estil barroc català, propi del segle XVIII, que l'arquitecte admirava i que va influir força a la seva obra. Gaudí va adoptar la distribució clàssica d'aquestes cases entre mitgeres del "barri dels fabricants": soterrani per a magatzem; planta comercial; principal, amb terrassa a la façana posterior, per a habitatge dels amos; tres pisos partits en dos o quatre habitatges per planta, per a lloguer; i terrat a la catalana. L'Ajuntament de Barcelona li va concedir el premi al millor edifici construït a la ciutat el 1899.

En l'acord aprovat avui, s'inclouen en l'entorn de protecció les finques 33A i 33B del carrer Casp, situades just al davant de la Casa Calvet, i les situades als números 46 (la Casa Salvadó) i 50, que són adjacents al monument.


Col·legi Teresià a Sant Gervasi

El Col·legi de les Teresianes està situat al número 85 del carrer de Ganduxer, en una illa delimitada també pels carrers Ronda General Mitre i Escoles Pies. Construït per Antoni Gaudí els anys 1898-1899, és un edifici aïllat, de planta rectangular i quatre pisos d'alçada, que per fora té una aparença de fortalesa inexpugnable. Per dins, però,  és totalment el contrari: diàfan, de gran lluminositat, de distribució regular i d'estances àmplies, la qual cosa va permetre allotjar-hi un col.legi, un internat i un convent de monges. Tot ell respira l'austeritat de l'orde de Santa Teresa i el sentit funcional que caracteritza l'obra de Gaudí. Construït fonamentalment amb pedra i maó de fàbrica, la severitat d'aquests materials contrasta amb la riquesa formal i compositiva dels relleus de la part superior i amb el refinat tractament de la ceràmica i la forja, plenes de simbolisme. La simbiosi entre la forma i la funció resultà tan pràctica, que l'edifici és emprat encara ara com a centre escolar. Gaudí va continuar la mateixa estructura de l'edifici -el col.legi ja estava construït fins al primer pis- jugant amb la disposició de les finestres i amb les crestes revestides de ceràmica que coronen l'últim pis. El conjunt es completa amb els quatre pinacles en els angles amb la seva característica creu orgànica de quatre braços. La portalada d'entrada està tancada per una porta de reixa, que, juntament amb les del Palau Güell i els Pavellons de la Finca Güell, configuren un dels seus millors treballs en ferro forjat.

Segons l'acord aprovat avui pel Govern, en l'entorn de protecció s'inclouen les finques següents: a la Ronda General Mitre, la finca número 81-91, que correspon a una parcel.la del propi Col·legi; al carrer de Ganduxer, la finca 85-105, pertanyent de la mateixa manera al Col·legi Teresià, i la finca 107, que fa cantonada amb el carrer Alacant. D'aquesta via s'inclouen també les finques número 4, 5-9 i 6-12. Finalment, el nou entorn de protecció incorpora la finca número 42-48 del carrer de les Escoles Pies, també del Col·legi Teresià.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia