Direcció General de Comunicació

El Govern inicia el procés de construcció del Centre Penitenciari de Puig de les Basses de Figueres

query_builder   27 novembre 2007 13:31

event_note Nota de premsa

El Govern inicia el procés de construcció del Centre Penitenciari de Puig de les Basses de Figueres

. El nou equipament penitenciari es construirà en uns terrenys de 299.578 metres quadrats, ubicats entre els termes municipals de Figueres i Llers

. Tindrà una capacitat de 750 places i unificarà en un sol centre les presons de Girona i Figueres

. Amb aquest nou centre segueix avançant el desplegament del Pla d'Equipaments Penitenciaris, que preveu la construcció de 8 centres i la creació de 6.500 noves places


El Govern ha encarregat als departaments d'Economia i Finances, Justícia i Política Territorial i Obres Públiques els tràmits necessaris per licitar i adjudicar la construcció, conservació i explotació del nou Centre Penitenciari Puig de les Basses. La construcció d'aquest nou centre respon a l'objectiu del Pla d'equipaments penitenciaris 2004-2010 de crear 6.500 noves places per donar resposta al creixement de la població reclusa i de substituir les instal.lacions obsoletes. El nou centre aglutinarà en un sol equipament les actuals presons de Girona i Figueres. Es preveu que la construcció de l'equipament tingui una durada de 27 mesos i que entri en funcionament el quart trimestre de 2010.

El futur Centre Penitenciari de Puig de les Basses ocuparà un terreny de 32.307,47 m2, amb 61.642,43 m2 construïts, dels quals 1.376,83 m2 seran sota rasant. El Centre estarà preparat per acollir 750 interns, dels quals 650 seran homes adults, 50 joves (d'edats compreses entre els 18 i els 25 anys) i 50 dones. El pressupost del projecte és de 108.927.652 euros i l'equip redactor del projecte és Fabré & Torras Arquitectes Associats, SCP.

El Centre Penitenciari estarà format per disset edificis:

- Un edifici d'accés amb una àrea d'informació i atenció a les visites, control d'accessos i cos de guàrdia
- Un edifici d'administració i direcció
- Un mòdul d'ingressos amb 24 cel.les individuals destinat a aquells interns que ingressen al centre i des d'aquest mòdul, en funció de les seves característiques personals, penals i penitenciàries, són assignats a un dels mòduls residencials.
- Una àrea de comunicacions entre els interns o internes i els seus familiars amb diverses modalitats de trobada (locutoris, visites familiars, visites íntimes i àrea de convivència).
- Un departament especial de règim tancat amb 38 cel.les individuals, destinades als interns que compleixen sancions disciplinàries i als interns classificats en primer grau.
- 7 mòduls residencials amb 32 cel.les individuals i 32 dobles per a homes adults. Cada mòdul disposa d'un pati de passeig, zona de dia amb menjador i office, sala de dia, servei de vending i economat, aules i tallers ocupacionals, consulta mèdica, despatxos d'atenció als interns i un petit gimnàs.
- Un mòdul residencial amb 16 cel.les individuals i 16 dobles per a homes joves amb els mateixos serveis comuns que els mòduls residencials anteriors.
- Un mòdul residencial amb 16 cel.les individuals i 16 dobles per a dones amb els mateixos serveis comuns que els mòduls residencials anteriors
- Un edifici d'infermeria amb un mòdul per a malalts orgànics i un altre per a psiquiàtrics amb 42 i 48 places, respectivament.
- Un edifici educatiu, formatiu i cultural amb un escola de formació per a persones adultes, una sala d'actes, una biblioteca, aules d'informàtica, tallers d'arts plàstiques i espai de silenci.
- Una àrea d'esports amb poliesportiu cobert, gimnàs, piscina descoberta i un camp de futbol.
- Una zona de serveis generals i logística que agrupa els tallers productius, on els interns duen a terme una activitat laboral remunerada, la cuina del centre, una fleca, la bugaderia central, i magatzems.

El centre penitenciari estarà envoltat per un doble perímetre de seguretat format per dos murs amb sistemes electrònics de detecció redundants. La vigilància i la seguretat exterior correspondran als Mossos d'Esquadra, que patrullaran de forma permanent l'exterior del perímetre.

Pel que fa al personal del centre, estarà format per un total de 431 professionals, entre els quals hi haurà tècnics penitenciaris, personal sanitari, de rehabilitació, d'oficines i de serveis auxiliars.

Ubicació del centre penitenciari Puig de les Basses
Imatge Puig basses

 

Imatge virtual del futur equipament
Imatge virtual
 

El projecte arquitectònic ha tingut especial cura en la reducció de l'impacte visual, de tal manera que els edificis s'adapten a l'orografia natural del terreny. Amb el mateix criteri, el mur perimetral exterior es configurarà amb materials petris que prendran la gama de colors i la textura del seu entorn. El projecte ha vetllat especialment per no situar-se en una posició de prevalència respecte el castell de Sant Ferran, situat a l'altra banda de l'autopista.

Segueix avançant el Pla d'Equipaments Penitenciaris

El Pla d'Equipaments Penitenciaris preveu la construcció de 8 centres penitenciaris, la  creació de 6.500 noves places, i el tancament de sis centres existents. A més, també contempla la construcció de 5 centres oberts i de 2 centres educatius de Justícia Juvenil.

Dels 8 centres de nova creació, ja s'ha posat en funcionament el Centre Penitenciari de Brians 2 des de l'1 de juny del 2007, amb 1.500 noves places. El Centre Penitenciari de Lledoners, amb 750 noves places, es troba en aquest moments en construcció i la seva entrada en funcionament està prevista a finals de l'any 2008. També està en construcció el Centre Penitenciari de Joves de Quatre Camins, que comptarà amb 300 noves places i que entrarà en funcionament a finals de 2008, segons les previsions.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia