Direcció General de Comunicació

El Govern destina 35 milions d'euros al Barcelona Supercomputing Center, que acull el superordinador Mare Nostrum

query_builder   30 juny 2009 13:46

event_note Nota de premsa

El Govern destina 35 milions d'euros al Barcelona Supercomputing Center, que acull el superordinador Mare Nostrum

 
  • El Barcelona Supercomputing Center (BSC) es va constituir el 2005 per convertir-se en una gran infraestructura de recerca al servei de les institucions públiques i de les empreses, pionera a nivell mundial
  • El superordinador Mare Nostrum s’utilitza per a la investigació en àmbits com la dinàmica de les proteïnes, els mecanismes de regulació genètica, l’impacte del canvi climàtic i la qualitat de l’aire
 
El Govern destinarà 35 milions d’euros al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), l’equipament que acull el superordinador Mare Nostrum i que té previst construir un nova seu per poder afrontar el fort creixement de l’activitat dels darrers anys. El BSC és un centre referent a nivell mundial creat el 2005 per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d'Educació i Ciència i la Universitat Politècnica de Catalunya, i dirigit pel Doctor Mateo Valero. Compta amb més de 200 treballadors de 23 països i és pioner a nivell mundial en el desenvolupament de la computació paral•lela, és a dir, del funcionament simultani de diversos processadors.
 
El centre té previst iniciar aquest any la construcció d’una nova seu per poder afrontar en les millors condicions possibles el fort creixement dels darrers anys. L’activitat creixent del Supercomputing ha fet que les instal·lacions actuals s’hagin quedat petites i s’hagin de construir noves instal·lacions que se situaran a tocar, contigües a la capella de Torre Girona i a tocar de la plaça Eusebi Güell.
 
EL BSC és una gran infraestructura de recerca al servei de les institucions públiques i de les empreses. Per donar aquest servei utilitza el Mare Nostrum, el supercomputador més potent d’Espanya i el desè d’Europa. Les inversions previstes serviran, entre d’altres, per actualitzar el Mare Nostrum fins arribar a doblar la seva capacitat actual, per situar-lo entre els 10 primers mundials i els 5 primers de la UE. Paral·lelament, es treballa en el projecte Mare Incognito, un nou supercomputador amb tecnologia IBM que podria centuplicar l’any 2011 la capacitat de càlcul actual.
 
Són poques les àrees científiques que escapen al càlcul del Mare Nostrum: Ciències de la Vida i Biomedicina, Química i Ciències dels Materials, Física i Enginyeria i Ciències de la Terra, Astronomia i Espai. El superordinador s’utilitza per a la investigació en àmbits com la dinàmica de les proteïnes, els mecanismes de regulació genètica, l’impacte del canvi climàtic, simulacions de biomecànica i de física quàntica i predicció de la qualitat de l’aire. Entre d’altres projectes, ha realitzat estudis per avaluar els efectes de la limitació de la velocitat en 80 km/h en els accessos a Barcelona.
 
Tot i que l’ordinador s’utilitza en un 60% per a projectes de recerca pública, la relació del BSC amb les empreses l’ha convertit en un soci tecnològic de primer nivell per a multinacionals com IBM, Microsoft, SUN Microsystems, Airbus i Repsol. La recerca empresarial assoleix ja el 20% de l’activitat del centre.
 
 


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia