Direcció General de Comunicació

El Govern fomenta l'ús i el coneixement del català en el sector de l'advocacia

query_builder   29 setembre 2009 14:16

event_note Nota de premsa

El Govern fomenta l'ús i el coneixement del català en el sector de l'advocacia

 
 
  • Ratifica l’acord marc signat l’any passat amb el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya
  • El Pla de Treball 2009 preveu diverses actuacions per ajudar els professionals del dret al coneixement i l’ús del català
 
El Govern ha ratificat avui l’acord marc de col·laboració amb el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC), per dur a terme les actuacions necessàries per fomentar l’ús, la difusió i el coneixement del català en el sector de l’advocacia. A més de ratificar aquest acord, signat el passat 29 de desembre de 2008, el Govern ha aprovat el Pla de Treball per aquest any, que preveu actuacions com ara la traducció de materials didàctics, la creació de cursos d’oratòria per a advocats o la posada en marxa del portal del professional.
 
El Pla de Treball 2009 especifica les actuacions, l’objectiu que persegueixen i la institució responsable d’executar-les i ha estat elaborat per la comissió de seguiment de l’acord, integrada per dos representants de cada part, i en funció de quatre grans objectius generals:
 
El primer objectiu és millorar la competència lingüística dels advocats i del personal judicial, especialment en llenguatge jurídic, tant en l’expressió oral com l’escrita. Per aconseguir-ho es promou la traducció de manuals i materials didàctics per a la formació dels professionals, el disseny i programació de cursos d’oratòria en català, la inclusió de les matèries curriculars d’oratòria i llenguatge jurídic en l’activitat formativa dels advocats en pràctiques, la promoció del programa de Voluntariat per la Llengua entre jutges, secretaris, fiscals i difusió i implantació als 14 col·legis d’advocats de Catalunya, i la introducció de clàusules lingüístiques en la contractació de formadors perquè el català sigui la llengua vehicular de la formació continuada per als professionals del dret.
 
El segon objectiu és estendre i millorar l’ús del català entre els advocats. Per això és fomenta el disseny d’un pla de qualitat lingüística específic per als despatxos d’advocats perquè siguin competents i autosuficients en català. També es promou la disponibilitat de programes de gestió de despatxos d’advocats en català, per la qual cosa detectaran les necessitats dels despatxos d’advocats i se’ls donarà suport tècnic en la terminologia d’especialització en català.
 
Un altre objectiu és proveir els professionals de dret dels recursos lingüístics i jurídics necessaris per treballar en català. En aquest sentit, es preveu la creació d’un traductor automàtic castellà-català de textos jurídics, lliure i gratuït per a tots els professionals del dret, i la posada en marxa del portal del professional, un web que oferirà de manera sistematitzada, completa i fàcilment accessible, tots els recursos que facilitin l’exercici de la professió en català. També s’elaboraran diccionaris terminològics especialitzats, i es garantirà la disponibilitat de la legislació vigent en català a través de la base de dades del LexCat i de formularis jurídics en català per als advocats, que s’oferiran a través del web del Departament de Justícia.
 
D’altra banda, també es pretén sensibilitzar els professionals del dret sobre la manca d’obstacles en l’ús del català i la possibilitat d’utilitzar-lo de manera normal i ordinària. Per això s’impulsen mesures de sensibilització i foment de l’ús del català entre els advocats a través de jornades o campanyes informatives, i es fomenta la presentació de demandes i de documentació en català i que els advocats demanin rebre la documentació dels jutjats en aquesta llengua.
 
L’acord de col·laboració amb el CICAC s’adapta al nou marc normatiu que estableix l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i que fixa en el seu article 50 que els poders públics han de protegir el català en tots els àmbits i sectors i n’han de fomentar l’ús, la difusió i el coneixement. Així mateix, respon a la necessitat de donar un impuls renovat a la normalització lingüística en aquest sector professional que, segons la seva normativa, té el català com a llengua pròpia i, per tant, d’ús normal i preferent.
 
Cal assenyalar que al mes de febrer d’enguany es va publicar un estudi sobre usos lingüístics a l’Administració de Justícia durant l’any 2008, on es demostra que el català és utilitzat només en el 25,2% dels judicis i només el 8,2% de les sentències es dicten en català.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia