Direcció General de Comunicació

El Govern aprova la delimitació definitiva de les zones de protecció especial per les aus (ZEPA) a Lleida

query_builder   29 setembre 2009 14:13

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la delimitació definitiva de les zones de protecció especial per les aus (ZEPA) a Lleida

 
 
  • Aquesta nova ampliació dels espais de la xarxa Natura s’ha fet per donar compliment a la sentència del Tribunal de Justícia de Luxemburg
 
El Govern ha donat avui el vistiplau definitiu a l’ampliació en 1.597,50 hectàrees de diversos espais de la xarxa Natura 2000 a la plana de Lleida. Aquesta modificació s’ha fet per donar compliment a dues sentències condemnatòries emeses pel Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees.
 
Aquesta nova ampliació ha tingut un període d’informació pública durant el qual s’han rebut 60 al·legacions, i ara el Govern l’enviarà a la Comissió Europea. D’aquesta manera, es pretén donar compliment a la sentència condemnatòria relativa a la insuficient designació de les zones d’especial protecció de les aus (ZEPA) i continuar els tràmits per complir amb la sentència relativa al canal Segarra-Garrigues, tot garantint la viabilitat del canal.
 
El Govern va aprovar el 16 de juny una nova delimitació de diverses zones de protecció especial per a les aus. Tot i això, la Comissió Europea va considerar aquest acord insuficient i va requerir un augment de la superfície que representés ampliar les connexions entre les zones protegides i així poder millorar la protecció de les aus.
 
La nova proposta d’ampliació recull aquesta demanda de connexió entre diferents sectors d’una mateixa ZEPA i permet enllaçar diverses zones de protecció per tal de millorar la funcionalitat ecològica i reduir la fragmentació.
 
La nova proposta d’ampliació se centra en els municipis d’Alfés, Aspa, Alcanó i Sarroca de Lleida i, tot i que en menor superfície, també modifica els límits de les ZEPA a Oliola, Agramunt i Preixens.
 
Plans de gestió
 
Pel que fa a la possibilitat de reg a les zones protegides, es modularà en funció de les condicions de l’hàbitat i es formularan plans de gestió determinats per a cadascuna de les àrees. El tipus d’activitat permesa en els nous espais protegits quedarà definida en aquests plans de gestió, que formaran part d’una segona etapa de treball conjunt amb la Comissió Europea.
 
Així mateix, s’articularan mesures per incrementar el valor afegit de les explotacions agràries amb produccions de secà, com pot ser la creació d’una marca associada als secans Natura 2000, i es crearan consorcis per a la gestió dels espais Natura 2000. També està previst construir dos centres d’interpretació del patrimoni dels secans, on s’abordarien aspectes culturals, històrics i productius, entre altres.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia