Direcció General de Comunicació

El Govern aplica mesures per a la prevenció de la infecció del VIH als centres penitenciaris catalans

query_builder   11 novembre 2008 13:50

event_note Nota de premsa

El Govern aplica mesures per a la prevenció de la infecció del VIH als centres penitenciaris catalans

  • Les actuacions formen part d’un conveni entre els Departaments de Salut i Justícia i el ministeri de Sanitat i Consum
  • Les mesures de prevenció s’apliquen en una desena de centres penitenciaris catalans, i inclouen accions com els programes d’educació sanitària i de realització de pírcings i tatuatges higiènics
 
 
El Govern continua aplicant les mesures necessàries per evitar la infecció per VIH als centres penitenciaris catalans. Concretament, avui ha autoritzat la signatura d’un conveni entre els Departaments de Salut i Justícia i el ministeri de Sanitat i Consum per posar en marxa programes de prevenció que evitin la propagació de l’epidèmia.
 
Cal recordar que la prevalença de la infecció pel VIH en els centres penitenciaris és de les més elevades, per la qual cosa s’han de potenciar les intervencions preventives en aquest entorn i facilitar la continuïtat de l’atenció amb els dispositius externs, prèvia a l’excarceració.
 
Les mesures de prevenció que s’aplicaran en els centres penitenciaris inclouen programes d'educació sanitària i informació sobre el VIH/sida a interns, i la promoció de pràctiques sexuals més segures, tant en les relacions homosexuals com en les heterosexuals. També es facilitarà suport emocional i atenció psicològica als afectats pel VIH, així com activitats de millora del compliment al tractament antirretroviral i de coordinació amb altres dispositius assistencials extrapenitenciaris.
 
Participació dels interns
 
La implicació dels interns és fonamental en la lluita contra la infecció. Per aquest motiu, algunes de les activitats incloses en el conveni van orientades a promoure la participació dels reclusos en el disseny, execució i avaluació de les intervencions preventives. També es realitzen tallers de teatre, en els quals els propis interns elaboren el guió d'una obra sobre el VIH/sida que es representa amb motiu del dia mundial de la sida.
 
D’altra banda, el conveni també preveu l’elaboració un programa d'oferiment de realització de pírcings i tatuatges higiènics en dos centres penitenciaris (C.P. de Joves i C.P. de Dones de Barcelona) segons la normativa que regula tals pràctiques i els requisits higiènicosanitaris que han de complir els establiments on es realitzen.
 
Finalment, el conveni dóna continuïtat als programes d'intercanvi de xeringues en els centres penitenciaris de Catalunya, donada la seva eficàcia en la prevenció de la transmissió del VIH per via parenteral.
 
Les mesures de prevenció s’apliquen als centres penitenciaris següents: C.P. Quatre Camins; C.P. Brians Homes; C.P. Brians Dones; C. P Brians II; C.P. Girona; C.P. Figueres; C.P. Dones de Barcelona (Wad Ras); C.P. Joves de Barcelona (La Trinitat); C.P. Homes de Barcelona (La Model); C.P. Tarragona; C.P. Ponent (Lleida).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia