Direcció General de Comunicació

El Govern destinarà més de 17 milions d'euros a l'adquisició de vacunes per al 2009

query_builder   7 abril 2009 14:58

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà més de 17 milions d'euros a l'adquisició de vacunes per al 2009

 
  • La vacunació en la salut pública ha permès eliminar els casos de poliomielitis, ràbia, diftèria i rubèola congènita, i reduir de forma quasi total moltes altres malalties
  • Gràcies a les vacunes s’han evitat 35.000 casos anuals d’aquestes malalties que afectaven els infants catalans tan sols fa 20 anys
 
El Govern ha aprovat avui una inversió de 17,6 milions d’euros per a finançar part de les campanyes de vacunació durant l’any 2009, tant pels infants com pels adults. El tipus de vacunes que s’adquiriran amb aquesta partida són les anomenades pentavalents, que engloben les vacunes contra la diftèria; tètanus; tos ferina; poliomielitis inactivada i Haemophilius influenzae tipus B (una causa important de meningitis bacteriana i neumònia). A més, es compraran també les vacunes contra l’hepatitis B pediàtrica i d’adults; tètanus i diftèria en adults (vacuna TD); xarampió, galteres i rubèola (vacuna TV, Triple Vírica); hepatitis A pediàtrica; tifus; ràbia i grip. En total, el Govern comprarà 2.422.500 dosis d’aquestes vacunes.
 
L’acord aprovat avui no inclou altres vacunes com les del papil·loma, la meningococica, la varicel·la o la pneumococica, que s’adquiriran properament.
 
35.000 casos menys que fa 20 anys
 
Les vacunes segueixen sent una de les estratègies de salut pública més efectives i eficients a tot el món. A Catalunya, l’efecte de les vacunacions ha permès eliminar els casos de poliomielitis, ràbia, diftèria i rubèola congènita, i ha reduït en més del 99% els de tos ferina (catarro), xarampió, parotiditis (galteres) i rubèola. Això equival a evitar els més de 35.000 casos anuals d’aquestes malalties que afectaven els infants catalans tan sols fa 20 anys.
 
Una part important d’aquest èxit es deu a l’activitat desenvolupada a partir de l’any 80 per la Generalitat amb l’assumpció de les competències de salut pública. Aquell mateix any es va publicar el primer manual i el primer calendari de vacunacions amb l’objectiu d’assolir elevades cobertures vacunals, especialment entre la població infantil. Des de llavors, s’han elaborat 3 manuals i 10 calendaris de vacunacions més, que confirmen la tasca constant d’actualització duta a terme en aquesta matèria.
 
El 98% de la població infantil catalana es vacuna
 
A Catalunya les cobertures de vacunació són molt altes. Per les dosis de primera vacunació es situen al voltant del 98% i per a les dosis de reforç per sobre del 90%. Aquest fet ha permès controlar la incidència de les malalties i fins i tot assolir-ne l’eliminació d’algunes. D’aquesta manera, s’ha evitat que emmalalteixin no només les persones vacunades, sinó també les que no es poden vacunar per presentar problemes de salut que contraindiquen la vacunació.
 
El calendari de vacunacions recomanades de manera sistemàtica actualment a Catalunya és aquest:
 
 
Vacunes
Edat
DTPa (Difteria/Tètanos/Tosferina acel·lular), VPI (Poliomielitis inactivada), VHB (Hepatitis B) , Hib (Haemophilius influenzae tipus B) , MCC (Meningitis meningocòccica  C conjugada)
2 mesos
DTPa (Difteria/Tètanos/Tosferina acel·lular), VPI (Poliomielitis inactivada), VHB (Hepatitis B); Hib (Haemophilius influenzae tipus B)
4 mesos
DTPa (Difteria/Tètanos/Tosferina acel·lular), VPI (Poliomielitis inactivada), VHB (Hepatitis B) , Hib (Haemophilius influenzae tipo B) , MCC (Meningitis meningocòccica  C conjugada)
6 mesos
TV (Triple Vírica, contra el xarampió, les galteres i la rubèola)
12 mesos
MCC (Meningitis meningocòccica  C conjugada)
15 mesos
DTPa (Difteria/Tètanos/Tos ferina acel·lular), VPI (Poliomielitis inactivada), Hib (Haemophilius influenzae tipus B)
18 mesos
TV (Triple Vírica, contra el xarampió, les galteres i la rubèola)
4 anys
DTPa (Difteria/Tètanos/Tosferina acel·lular)
4-6 anys
VHA+B (Hepatitis A+B combinada) , VVZ (Varicel·la), VPH (virus del papil·loma humà)
11-12 anys
Td (Tètanus i Difteria tipus adult)
14-16 anys i cada 10 anys
G (Grip) , Pn23 (antipneumocòccica 23-valent).
a partir dels 60 anys
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia