Direcció General de Comunicació

El Govern analitza les propostes d'actuació per reduir a la meitat la distribució de bosses de plàstic l'any 2012

query_builder   28 juliol 2009 13:46

event_note Nota de premsa

El Govern analitza les propostes d'actuació per reduir a la meitat la distribució de bosses de plàstic l'any 2012

  • Es tracta de les mesures proposades per la comissió de treball creada per reduir l’ús de bosses de plàstic
  • Entre les mesures destaca la signatura d’un acord entre l’Agència de Residus de Catalunya i representants del sector de la fabricació i distribució per reduir l’ús de bosses de plàstic
  • A Catalunya, l’any 2007, es van distribuir 45 milions de bosses a la setmana
 
El Govern ha analitzat avui les mesures proposades per la comissió de treball, creada el passat mes de febrer, per reduir la distribució gratuïta de bosses de plàstic d’un sol ús a Catalunya un 50% l’any 2012, respecte dels valors de 2007. La comissió integrada per representants dels departaments de Medi Ambient i Habitatge, d’Innovació, Universitat i Empresa i d’Economia i Finances, i per representants dels diferents sectors: consumidors, distribuïdors, ecologistes i fabricants, ha realitzat ja el seu informe de conclusions i l’ha tramès al Govern. L’objectiu és passar de 325 bosses per persona i any a 163.
 
Entre les mesures previstes a l’informe hi ha la signatura d’un acord, sense precedents a Catalunya i a Espanya, per part de l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge i del sector de la fabricació i distribució (ACES, ANGED, AEFBP, ASEDAS, CCC, CEC, CEDAC, PIMEC). Amb aquest acord, el sector de la fabricació i distribució es compromet a impulsar actuacions de conscienciació ambiental per tal de reduir l’ús de bosses de plàstic.
 
A finals de l’any que ve, l’Agència de Residus de Catalunya farà una primera avaluació del grau d’efectivitat de les mesures adoptades pels establiments. A partir de l’any 2011, es presentaran cada any els estudis de verificació dels objectius assolits, per comprovar i valorar l’efectivitat de les mesures de reducció posades en marxa.
 
Per fer el seguiment de l’evolució de les dades de reducció, es preveu la creació d’una comissió de seguiment específica, constituïda amb la participació dels representants dels departaments de Medi Ambient i Habitatge, d’Innovació, Universitats i Empresa i d’Economia i Finances; entitats ambientalistes (Fundació per a la Prevenció de Residus i del Consum Responsable, Federació d’Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció); consumidors (UNAE, OCUC, UCC); i diferents sectors comercials i industrials afectats (ACES, ANGED, AEFBP, ASEDAS, CCC, CEC, CEDAC, PIMEC).
 
Si aquesta comissió valora que les mesures aplicades són insuficients, el Govern promourà una nova mesura de prevenció que consistirà en què l’establiment comercial diferenciï el preu de les bosses de plàstic del preu del producte adquirit. Així mateix, l’Agència de Residus de Catalunya podrà establir altres mesures de foment. Si no s’aconsegueix reduir la distribució de bosses de plàstic d’un sol ús, el Govern també podrà començar a estudiar la implantació d’un impost que gravi el consum de bosses.
 
Durant el 2007, es van consumir a Catalunya 45 milions de bosses a la setmana, és a dir, 908 bosses l’any per cada llar. Això suposa que cada català consumeixi una bossa de plàstic d’un sol ús cada dia. D’altra banda, el conjunt de bosses de plàstic consumides representa el 0,43% del total dels residus municipals generats a Catalunya. Totes les normatives mediambientals vigents estableixen criteris de reducció de residus, atribueixen una gran importància a les accions de prevenció i promouen la minimització dels impactes ambientals dels béns i serveis en totes les etapes: disseny, producció, distribució i comercialització.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia