Direcció General de Comunicació

El Govern regula un nou sistema d'identificació electrònic per a ovelles i cabres

query_builder   22 gener 2008 13:42

event_note Nota de premsa

El Govern regula un nou sistema d'identificació electrònic per a ovelles i cabres

  • El sistema es basa en una petita càpsula a l’estomac i dos peces de plàstic a les orelles, amb el codi d’identificació del remugant 
  • Catalunya és pionera a l’Estat en elaborar una regulació d’identificació animal d’aquestes característiques 
  • El nou sistema és segur, pràctic i fiable i dinamitza les tasques d’identificació dels animals
 
El Govern ha aprovat avui regular l’aplicació dels sistemes d’identificació i registre del bestiar oví i cabrum a Catalunya per mitjà de la implantació de dos elements: un bol ruminal; és a dir, una càpsula ceràmica que se situa a l’estómac de l’animal amb el codi d’identificació, i dos cròtals de plàstic a les orelles, que consisteixen en dues peces en forma de bandera acoblades entre sí i que permeten veure el codi d’identificació del remugant.
 
Aquesta norma, que té forma de Decret, constitueix el cos legal bàsic per establir l’aplicació del nou sistema de identificació dels animals, que fins ara estava regulat de forma transitòria per una Resolució de setembre de 2006, atesa la necessitat imminent de procedir a la identificació dels animals.
 
Amb aquest Decret, Catalunya se situa com a Comunitat Autònoma pionera en l’elaboració d’una norma autonòmica que regula la identificació del bestiar oví i cabrum. A més, a diferència d’altres comunitats, Catalunya aplica als animals un bol i dos cròtals, en lloc d’un bol i un sol cròtal com a la resta de l’Estat. Això permet una millor identificació visual, tota vegada que, si es perd un cròtal, encara queda l’altre i permet al ramader disposar d’un marge més ampli de temps per reposar l’identificador perdut. A més, no implica un cost addicional al ramader ja que l’Administració assumeix el cost del material i la seva l’aplicació.
 
Aquest nou sistema d’identificació és segur, pràctic i fiable i suposa un clar avantatge en el maneig del bestiar de cara a actuacions com: el sanejament, el control lleter, etc, atès que dinamitza les tasques i permet identificar ràpidament als animals. Actualment, la societat demana cada vegada més garanties de seguretat alimentària i un dels punts claus per assolir-les és la traçabilitat dels aliments d’origen animal, des de la granja a la taula, i, el primer pas és la identificació dels animals.
 
L’obligatorietat de la implantació d’aquest nou sistema d’identificació no suposa una gran despesa econòmica pel sector, ja que el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) subministra de forma gratuïta les unitats d’identificació i els mitjans (aplicadors de bols ruminals i cròtals, lectors de bols ruminals) per a la col·locació dels mateixos.
 
Per donar compliment a aquest compromís, el DAR va adquirir l’any passat per concurs, unitats d’identificació, aplicadors i lectors electrònics suficients per atendre les necessitats de la ramaderia catalana i te previst, per aquest exercici, publicar un altre concurs pel procediment de lliure concurrència per tal de garantir-ne el subministrament. Els responsables de la col·locació de les unitats d’identificació als animals són els veterinaris habilitats pel DAR a tal efecte. Les unitats d’identificació es col·loquen als animals durant les activitats realitzades en les campanyes de sanejament o abans de qualsevol acte clínic que requereixi una identificació dels animals, i sempre abans dels sis mesos de vida o de la sortida dels animals de l’explotació de naixement.
 
A Catalunya hi ha uns 638.000 reproductors ovins i 53.300 de cabrum, en total uns 690.000 caps de petits remugants “adults”. D’aquests, ja estan identificats amb el nou sistema uns 45.000 animals, que equival a un 6,5%. La resta d’animals adults estan identificats amb el sistema d’identificació antic, que consta d’un únic cròtal i cap bol.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia