Direcció General de Comunicació

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el santuari de la Mare de Déu de Lord, a Sant Llorenç de Morunys

query_builder   28 octubre 2008 13:40

event_note Nota de premsa

El Govern declara bé cultural d'interès nacional el santuari de la Mare de Déu de Lord, a Sant Llorenç de Morunys

  • També es declara bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment de Can Tacó, al Vallès Oriental
El Govern ha aprovat avui declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric, el Santuari de la Mare de Déu de Lord, a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès). En el mateix acord de Govern es delimita també l’entorn de protecció del monument. El conjunt és constituït per l’església, el santuari i la torre del campanar, i forma part del paratge de protecció natural de les Serres de Busa-els-Bastets-Lord.
 
Un santuari amb més de mil anys d’història
 
El primer document que fa referència explícita al santuari data del 29 de desembre de l’any 989, quan Ermengol, futur comte d’Urgell, va vendre al levita Cixilà la muntanya de Lord amb la capella de Santa Maria. Posteriorment, va passar a mans de l’església, quan, el 1065, Ermengol IV va cedir els seus dominis a la vall del Lord al monestir de Sant Llorenç de Morunys.
 
La declaració d’un monument com a bé cultural d’interès nacional comporta la suspensió de la tramitació de les llicències municipals de parcel·lació, edificació o enderrocament en la zona afectada, i també la suspensió dels efectes de les llicències ja concedides, segons la Llei del patrimoni cultural català.
 
Jaciment de Can Tacó (Vallès Oriental)
 
El Govern també ha aprovat avui declarar bé cultural d’interès nacional, en la categoria de zona arqueològica, el jaciment de Can Tacó o Turó d’en Roina, situat entre els municipis de Montmeló i Montornès del Vallès, al Vallès Oriental.
 
La declaració com a bé cultural d’interès nacional del jaciment de Can Tacó té per objectiu protegir aquest espai, on es conserven restes arqueològiques de l’època romana, per l’interès científic i patrimonial de preservar aquest conjunt per al coneixement de les generacions futures.
 
Can Tacó o Turó d’en Roina es troba situat en la confluència dels rius Congost i Mogent, en el Besòs. El perímetre del jaciment és de 190 metres, amb una àrea d’uns 2.700 metres quadrats. Les dades arqueològiques obtingudes fins ara indiquen que aquest jaciment va ser un castellum romà d’època republicana (segles II-I aC.), les construccions del qual s’estructuren en quatre terrasses on s’assenten els diferents àmbits. El jaciment era un punt de control i representació romà situat al costat de la via Hercúlia, a mig camí entre Emporion i Tarraco. La seva ubicació era de gran importància estratègica.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia