Direcció General de Comunicació

El Govern modifica la normativa per tractar amb agilitat i eficàcia els problemes de racisme, xenofòbia i intolerància en l'esport

query_builder   10 novembre 2009 13:53

event_note Nota de premsa

El Govern modifica la normativa per tractar amb agilitat i eficàcia els problemes de racisme, xenofòbia i intolerància en l'esport

 
 
  • Ha aprovat la modificació del Decret que regula la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius de Catalunya
  • Comporta la creació d’una subcomissió conjunta amb la Federació Catalana de Futbol, la Federació Catalana de Basquetbol i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya perquè la Generalitat pugui aplicar les sancions previstes a la Llei estatal
  • Aquesta modificació normativa significa un nou pas en l’exercici de noves competències de l’Estatut
 
El Govern ha aprovat avui una modificació del Decret que regula la composició i el funcionament de la Comissió contra la Violència en Espectacles Esportius de Catalunya, per lluitar amb eficàcia i agilitat contra els problemes de violència, racisme, xenofòbia i intolerància en l’esport. D’aquesta manera, també s’exerciran plenament les competències previstes en aquesta matèria en l’Estatut d’autonomia.
 
La modificació d’aquesta normativa suposa la creació d’una subcomissió que es reunirà almenys un cop al mes, per poder tractar i fer un seguiment acurat de tots els problemes de violència, racisme, xenofòbia i intolerància que es produeixen a les competicions esportives. Això ho farà d’acord amb la Llei catalana de l’esport i també amb la Llei estatal contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport.
 
Aquesta modificació, de caràcter provisional fins que no s’aprovi la normativa catalana reguladora de la seguretat en l’esport, concreta les autoritats i òrgans competents respecte al règim sancionador contra el violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en matèria esportiva i permet assumir les competències, d’acord amb el règim sancionador que estableix també la Llei estatal.
 
L’objectiu de la modificació és poder exercir plenament aquesta competència, prevista als articles 134 i 164 de l’Estatut, lluitar contra la complexitat del fenomen de la violència esportiva i eradicar el racisme, la xenofòbia i la intolerància en els camps d’esport.
 
La modificació del decret atribueix unes funcions especialment àgils i de prevenció a la nova Subcomissió, on hi ha una presència destacada dels departaments competents en matèria de seguretat pública i d’esports.
 
Aquesta nova Subcomissió exercirà a Catalunya gran part de les funcions que ara corresponen a la Comissió estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància que preveu la Llei estatal.
 
Funcions de la Comissió
 
La Subcomissió té les funcions de:
          
  • Rebre la informació necessària dels organismes i les autoritats competents en relació amb la qualificació d’esdeveniments esportius d’alt risc.
  • Proposar a les autoritats competents l’adopció de mesures sancionadores per l’incompliment de la normativa contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport i la normativa de la Llei de l’esport.
  • Elaborar informes, estudis i altres propostes en relació amb la prevenció i el control de la violència en els espectacles públics esportius.
  • Recollir i publicar anualment les dades sobre violència, racisme, xenofòbia i intolerància en els espectacles esportius, amb la dissociació prèvia de les dades de caràcter personal relacionades, així com fer enquestes sobre aquesta matèria.
  • Elaborar informes i estudis sobre les causes i els efectes de la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport.
  • Establir mecanismes de col·laboració i de cooperació amb les comunitats autònomes i l’Estat per a l’execució de les mesures previstes en els apartats anteriors quan siguin competència de les mateixes, i específicament amb els òrgans que amb similars finalitats a les de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l’Esport existeixin en les comunitats autònomes.
 
Composició de la Comissió
 
Aquesta Subcomissió està formada per:
 
  • Dues persones designades pel departament competent en matèria de l’esport
  • Dues persones designades pel departament competent en matèria de seguretat pública
  • Dues persones funcionàries del cos de Mossos d’Esquadra.
  • Una persona en representació de la Federació Catalana de Futbol.
  • Una persona en representació de la Federació Catalana de Basquetbol.
  • Una persona en representació de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
  • Una persona funcionària del cos d’advocacia de la Generalitat de Catalunya.
 
La subcomissió podrà proposar les sancions per a totes les infraccions tipificades a la Llei estatal com ara l’incompliment de les mesures de seguretat, l’alteració de l’aforament del recinte, el recolzament de penyes, associacions o grups que incitin a la violència, el racisme o la xenofòbia, les difusions de continguts o declaracions als mitjans de comunicació amb amenaces o que incitin a la violència, el racisme o la xenofòbia, la venda de productes prohibits dins els camps d’esports o el trencament d’una ordre de prohibició d’entrada a un estadi, entre altres.
 
Aquestes sancions poden ser multes, la inhabilitació per organitzar espectacles esportius, la clausura temporal del recinte, o la prohibició d’accés a qualsevol recinte esportiu.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia