Direcció General de Comunicació

El Govern amplia fins a 7,2 milions els ajuts per a boscos públics, indústria forestal i prevenció d'incendis

query_builder   25 juny 2008 14:00

event_note Nota de premsa

El Govern amplia fins a 7,2 milions els ajuts per a boscos públics, indústria forestal i prevenció d'incendis

  • Les subvencions que atorga el Departament de Medi Ambient i Habitatge es destinen a la gestió forestal sostenible, la prevenció d’incendis, el foment d’energies alternatives (biomassa) i l’adquisició de maquinària 
  • Els ajuts seran ara bianuals, canvi que permetrà que els ajuntaments, les agrupacions de defensa forestal i les empreses tinguin més temps per executar els treballs 
  • Per primer cop s’obre una línia d’ajuts per a l’adquisició de calderes de biomassa
El Govern ha acordat avui ampliar fins a 7,2 milions d’euros els ajuts que lliura el Departament de Medi Ambient i Habitatge per a la gestió forestal sostenible. Les subvencions seran per al període 2008-2009 i no anuals com s’havien atorgat fins ara. Inicialment l’import de les subvencions era de 5,1 milions i es van convocar a principi del mes d’abril d’enguany.
 
El paquet més importants d’ajuts, de 2,7 milions d’euros, servirà per impulsar accions per recuperar zones cremades, com la tallada de vegetació afectada i el tractament de les restes, la pela de suro i pelagrí cremat, plantacions, reposicions, etc. També hi ha ajudes per a la gestió forestal de prevenció d’incendis, com el tractament de restes vegetals vora camins, la reducció de la càrrega de combustible en la unitat de gestió o la diversificació de la vegetació amb plantació de noves espècies.
 
Per primer cop, el Departament destina 170.000 eurosper subvencionar contractes d’arrendament financer (leasing) per a l’adquisició de calderes de biomassa que utilitzen estelles. A més, se subvenciona el desembosc i la densificació (estellat i/o empacat en carregador) de biomassa forestal.
Més de 2,6 milions es destinen a la construcció de vials necessaris per a la gestió forestal sostenible i a la construcció d’obra civil o de bioenginyeria, a més de treballs silvícoles com l’aclarida, la tallada selectiva i el tractament de restes vegetals vora camins, la selecció de tanys, l’estassada de sotabosc, les podes de formació i podes de qualitat, el despelegrinatge de suro, pela de suro de qualitat reduïda i ratllat de suro, el tractament fitosanitari per a la lleva del suro, la plantació d’espècies de creixement lent en sistemes agroforestals i plantacions de coníferes i planifolis, la plantació de terrenys agrícoles amb espècies forestals arbòries, la reposició de fallades i el manteniment de plantacions.
 
Un paquet d’1.278.000 euros és per a l’adquisició de maquinària, com processadores, autocarregadors i arrossegadors forestals (skidders), la compra d’equips tractors carregadors complets, l’adquisició d’eines i complements forestals que permetin un primer tractament dels productes forestals: desbrossadores, escorçadores mòbils, estelladores, empacadores i d’altres per a finalitats similars, en un nombre no superior als equips tractors propietat del sol·licitant. També se subvencionaran l’adquisició de góndoles, camions i plataformes per al transport de la fusta o biomassa i grues; l’adquisició de bàscules, i instal·lacions i obra civil en empreses de recol·lecció i primera transformació de productes forestals no fusters.
 
Finalment, hi ha una dotació de 600.000 euros per subvencionar actuacions com la redacció de projectes d’ordenació, la revisió de projectes d’ordenació, la redacció i revisió de plans tècnics de gestió i millora forestal, les despeses de creació d’associacions, la redacció i revisió de plans simples de gestió forestal, l’elaboració de projectes per a l’actuació forestal conjunta, les actuacions de divulgació i sensibilització, les despeses de manteniment d’associacions, la direcció d’actuacions silvícoles, i el disseny i la direcció d’actuacions forestals singulars. A banda, hi ha ajuts per a la plantació d’espècies micorrizades per al conreu de la tòfona.
 
Part dels ajuts per a la gestió forestal sostenible, més d’1,3 milions, es lliuraran a Agrupacions de Defensa Forestal. Aquestes agrupacions, que són una peça clau en la prevenció dels incendis forestals, reben altres ajuts per valor de 2,8 milions que també atorga el Departament de Medi Ambient i Habitatge.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia