El Pla proposa un total de 98 mesures al voltant de tres eixos: persones , entitats i societat
 
És fruit d’un llarg treball que ha comptat amb la participació del conjunt més representatiu del teixit associatiu i de voluntariat de diferents àmbits, les entitats locals, els sindicats, el sector empresarial, les universitats i els col·legis professionals
 
 
El Govern ha aprovat el Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat, el document que determina eixos, línies estratègiques, objectius i mesures sobre l’associacionisme i el voluntariat que es portaran a terme des de la Generalitat en els propers quatre anys. Aquest Pla es concretarà a través del Pla d’Execució, que el Govern aprovarà en funció de les prioritats que ha establert i de la disponibilitat pressupostària.
 
El Pla proposa un total de 98 mesures que s’estructuren al voltant de tres eixos: persones, entitats i societat. El primer eix preveu accions per formar persones voluntàries i fidelitzar-les, analitzar les tipologies de voluntaris i promocionar el voluntariat. Pel que fa a les entitats, el Pla recull mesures per garantir el finançament per a les activitats de voluntariat del món associatiu, fer arrelar la cultura de la transparència a les entitats de voluntariat, consolidar els òrgans de govern d’aquestes entitats i actualitzar la carta de drets i deures dels voluntaris, entre altres.
 
En tercer lloc, el PNAV estableix mesures relacionades amb la societat, concretament respecte l’acció social de les persones voluntàries i de les seves entitats. En aquest sentit es proposen: la consecució de l’equitat i la justícia social. L’atenció a les noves necessitats socials emergents, el foment del paper dels valors de la comunitat: solidaritat, sostenibilitat ...i la promoció del foment de la convivència i, per últim, l’enfortiment de la democràcia participativa.
 
El Departament de Governació és l’encarregat de desplegar el Pla a través de la Direcció d’Acció Comunitària de la Secretaria d’Acció Ciutadana, en col·laboració amb els òrgans col·legiats. El Pla és fruit d’un llarg treball liderat per una Comissió Rectora, amb la participació del conjunt més representatiu del teixit associatiu i de voluntariat de diferents àmbits, els departaments de la Generalitat, les entitats de representació local, els sindicats, el sector empresarial, les universitats i els col·legis professionals.