Direcció General de Comunicació

El Govern delimita l'entorn de protecció de la Pedrera de Barcelona i la Cooperativa Obrera Mataronina

query_builder   28 octubre 2008 13:39

event_note Nota de premsa

El Govern delimita l'entorn de protecció de la Pedrera de Barcelona i la Cooperativa Obrera Mataronina

  • Amb aquests acords finalitza el procés de declaració d’entorns de protecció de l’obra de Gaudí a Catalunya 
El Govern ha aprovat avui delimitar l’entorn de protecció de la Casa Milà de Barcelona, més coneguda com la Pedrera, i de la Cooperativa Obrera Mataronina, a Mataró, ambdues obres de l’arquitecte Antoni Gaudí. Amb aquests dos acords aprovats avui finalitza el procés de declaració d’entorns de protecció de l’obra de Gaudí a Catalunya, catalogada com a bé cultural d’interès nacional.
 
La delimitació de l’entorn de protecció de tots dos edificis, té la finalitat de preservar la relació existent entre el monument amb cadascun dels elements urbans que l’envolten. És, doncs, una eina de protecció global amb la intenció de conservar en les millors condicions possibles el llegat patrimonial inherent al monument. En ambdós casos també s’inclou el subsòl en l’entorn de protecció.
 
Entorn de la Casa Milà
 
El criteri per definir l’entorn de protecció de la Casa Milà es basa en l’especificitat de la trama urbana on es troba, en el xamfrà d’una illa de l’Eixample Cerdà que dóna al Passeig de Gràcia, i forma un conjunt urbà unitari perfectament consolidat en l’imaginari ciutadà.
 
L’entorn de protecció inclou les finques adjacents a l’edifici i la del davant, amb la intenció de garantir la vista des de qualsevol dels punts possibles del Passeig de Gràcia (finques número 90, 94 i 96), del carrer de Provença (finques 267-269 i 296-298) i també de la façana posterior des de l’interior de l’illa. Amb aquesta delimitació queda assegurada la coherència de l’entorn proper a l’edifici, ja que qualsevol intervenció afecta directament el monument.
 
La Pedrera va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1984. És monument històric per decret del 1969 (en l’actualitat, bé cultural d’interès nacional), el mateix any que també va ser declarada monument historicoartístic la Cooperativa Obrera Mataronina.
 
 
Cooperativa Obrera Mataronina
 
Aquest monument té la singularitat d’estar integrat per dos elements (la nau i els urinaris) separats físicament, encara que propers. La seva situació actual, envoltat per una plaça pública dissenyada per donar la necessària rellevància al conjunt, dóna valor al monument alhora que facilita la seva contemplació i ús, a partir de la seva rehabilitació, com a espai cultural destinat a la població en general.
 
La delimitació de l’entorn afecta diverses finques dels carrers Cooperativa, Germans Thos i Codina i Méndez i Núñez, així com la plaça Antoni Gaudí de Mataró.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia