Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Pla anual de cooperació 2007 amb un pressupost de més de 65 milions d'euros

query_builder   16 octubre 2007 13:45

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla anual de cooperació 2007 amb un pressupost de més de 65 milions d'euros

  • El Pla suposa la consolidació de les grans línies de treball iniciades els anys anteriors i apunta les orientacions que marcaran les accions futures
  •  El pressupost creix un 15% respecte a l'any anterior

El Govern ha aprovat avui el Pla anual de Cooperació al desenvolupament per al 2007, que preveu un pressupost global de 65.611.405 euros per a la cooperació i l'acció humanitària. D'aquesta xifra, 52.060.000 euros estaran gestionats per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i 13.551.405 pels diversos departaments i organismes autònoms de la Generalitat. Aquestes xifres suposen un increment del 15% respecte al període de 2006. El Pla anual fixa els primers passos per desenvolupar el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2007-2010, aprovat al Parlament el mes de juliol passat.

El Pla anual es basa en la voluntat de concentració sectorial de la cooperació per al desenvolupament com a eina indispensable per a garantir l'eficàcia i la qualitat de l'ajut. Aquesta concentració es tradueix en la reducció dels objectius estratègics i en la identificació d'objectius específics als que haurà d'adreçar-se la cooperació en cadascun dels sectors. S'estableixen dos nivells diferenciats de priorització: els objectius transversals i les línies estratègiques.

Objectius transversals:

  • Promoure el respecte integral i la consolidació dels drets humans, la governança i l'enfortiment del teixit social.
  • Promoure l'equitat entre les dones i els homes mitjançant l'aplicació de la perspectiva de gènere.
  • Promoure la sostenibilitat del desenvolupament en la seva triple dimensió: social, econòmica i ambiental.

Línies estratègiques:

  • Línia de desenvolupament: concentrarà entre el 75 i el 78% dels recursos 
  • Línia d'acció humanitària: concentrarà entre el 7 i el 10% dels recursos
  • Línia d'educació i capacitats: concentrarà entre el 13 i el 17% dels recursos

Pel que fa als sectors sobre els quals s'incidirà són el dret a la salut i l'aigua, l'educació, les capacitats productives, l'ocupació i els drets laborals, els drets humans, la governança democràtica i l'enfortiment del teixit social, l'apoderament de les dones, la sostenibilitat i la construcció de la pau al món.

Pel que fa a la distribució territorial, el recursos corresponents a la cooperació al desenvolupament i l'acció humanitària es destinaran als següents països, separats entre prioritaris i preferents:

Prioritaris

Preferents

Mediterrània

Marroc, Palestina, Sàhara Occidental

Algèria*, Líban**

Àfrica subsahariana

Moçambic, Senegal

Gàmbia, Camerun, Etiòpia

Amèrica del Sud

Bolívia, Colòmbia, Equador

Brasil***, Perú

Amèrica Central

Guatemala, Nicaragua, El Salvador


*Es prioritzarà el treball en els sectors referents a drets humans, governança democràtica i enfortiment del teixit social, construcció de pau, apoderament de les dones.

**Es prioritzarà el treball en els sectors que contribueixin a la millora de la situació de les persones desplaçades internes i dels refugiats palestins.

***Es prioritzaran geogràficament els Estats del país amb percentatges més alts de pobresa i nivells d'IDH més baixos.

D'altra banda, el Govern millorarà la seva capacitat de resposta davant de les crisis humanitàries mitjançant, entre d'altres, el desplegament de recursos materials i logístics propis, els convenis i les convocatòries de l'ACCD i la participació en el Comitè Català d'Ajut Humanitari d'Emergència (CCAHE).

El Govern, seguint el mandat de la Llei de Cooperació al Desenvolupament, se serveix d'aquest nou Pla com aun instrument de programació anual per a desenvolupar els objectius del Pla Director 2007-2010, aprovat per unanimitat al Parlament el 5 de juliol pasat. Així, es defineixen els primers passos que s'han de donar en l'assoliment de qualitat de l'ajut, la concentració geogràfica i sectorial, el perfeccionament o posada en funcionament de les modalitats i els instruments de la Cooperació Catalana i la millora de les capacitats de la Generalitat per a donar una resposta adequada a aquests reptes.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia