Direcció General de Comunicació

El Govern coordina la implantació de la nova Directiva de Serveis europea entre tots els departaments

query_builder   16 octubre 2007 13:53

event_note Nota de premsa

El Govern coordina la implantació de la nova Directiva de Serveis europea entre tots els departaments

  • La norma europea obliga a treure les barreres per la prestació transfronterera de serveis
  • El Govern vol aprofitar la Directiva per portar a terme canvis normatius que beneficiïn els ciutadans de Catalunya

El Govern ha acordat avui crear un Grup de Treball interdepartamental per coordinar la transposició i implementació a Catalunya de la Directiva de Serveis en el Mercat Interior de la UE. Aquest organisme, que estarà presidit pel secretari general del Departament d'Economia i Finances, haurà de coordinar tots els treballs necessaris perquè aquesta normativa comunitària pugui començar a aplicar-se abans del 28 de desembre del 2009. La Directiva de Serveis elimina les barreres per l'exercici de la llibertat d'establiment dels prestadors de serveis i la lliure circulació dels serveis dins els països de la Unió.

Aquest Grup de Treball estarà integrat per tots els departaments del Govern i haurà de revisar, juntament amb l'organisme anàleg que ja ha constituït el Ministeri d'Economia,  tota la normativa autonòmica i local per tal d'adaptar-la al nou marc legal comunitari. L'acord preveu que el grau de coresponsabilització i treball sigui especialment intens amb la Direcció General d'Administració Local, el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i la Secretaria per a la Unió Europea.

Amb la creació d'aquest organisme el Govern pretén aprofitar les sinèrgies d'alguns processos que engega la directiva comunitària i dur a terme canvis normatius que tinguin una incidència directa sobre els ciutadans de Catalunya. Per exemple, tot allò que té a veure amb la simplificació administrativa i la finestreta única. El Govern vol evitar que les millores que es produeixin en aquest àmbit beneficiïn només a ciutadans i empreses de països tercers i intercedirà perquè també tinguin efectes positius per a les empreses i els treballadors catalans.

La Directiva obliga els estats membres a eliminar de la seva legislació els obstacles discriminatoris, és a dir aquelles barreres normatives que de forma directa o indirecta tracten diferent als prestadors de serveis depenent de si són nacionals o comunitaris. La norma europea s'aplica sobre les prestacions transfrontereres de serveis, que poden ser la creació d'un establiment permanent en un estat diferent al d'origen de l'empresa o el professional que presta el servei; el desplaçament del prestador al país del destinatari; el desplaçament del destinatari al país del prestador; el desplaçament del destinatari i del prestador a un tercer país; i finalment, la prestació del servei a distància, inclosa per internet.

Això no només permetrà que les empreses d'altres estats membres operin a Catalunya, sinó que també facilitarà que les companyies catalanes (inclosos els col.legis professionals) puguin oferir els seus serveis a la resta de països de la Unió sense cap mena de restricció i, en cas que se sentin discriminats, puguin reclamar davant dels tribunals. 

La Directiva de Serveis en el Mercat Interior va ser aprovada pel Parlament Europeu i el Consell el desembre del 2006 i s'inscriu en l'estratègia de Lisboa. L'objectiu d'aquesta llei és facilitar que els prestadors de serveis es puguin establir lliurement en qualsevol país de la UE i culminar així la creació del mercat únic. 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia