Direcció General de Comunicació

Pla d'actuació contra la mosca negra a les comarques de les Terres de l'Ebre, el Segrià i el Gironès

query_builder   26 agost 2008 14:21

event_note Nota de premsa

Pla d'actuació contra la mosca negra a les comarques de les Terres de l'Ebre, el Segrià i el Gironès

  • El Govern destina més de mig milió d’euros a lluitar contra un insecte que pot ser molt abundant en arbustos i arbres situats a prop de cursos d’aigua
 
  • El Pla ja es va posar en pràctica l’any passat davant l’evidència de l’augment de l’insecte a causa de la millora de la qualitat de l’aigua dels rius i de les temperatures elevades
 
 
El Govern ha aprovat el Pla d’actuació contra la mosca negra que es porta a terme a les comarques de les Terres de l’Ebre, el Segrià i el Gironès, i el seu finançament. D’aquesta manera se segueixen els tractaments contra les larves d’aquest insecte que ja s’apliquen des d’un helicòpter al sector de l’Ebre i el Segre i en una xarxa de 22 punts del sector del Ter. El Pla d’actuació contra la mosca negra ja es va posar en pràctica l’any passat amb bons resultats.
 
Les mosques negres són petits insectes autòctons que es poden trobar en nombre abundant en arbustos i arbres situats a prop de cursos d’aigua corrent, tot i que poden volar a 20 km des del lloc de cria. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades sobre pedres i vegetació dels rius. Les femelles poden picar a les persones i causar-los molèsties importants.
 
La mosca negra ha augmentat molt la seva presència en els darrers anys a Catalunya, a causa de la millora de la qualitat de l’aigua dels rius i de les temperatures elevades, per la qual cosa és imprescindible l’adopció de mesures per frenar la seva expansió.
 
El Pla d'actuació contra la mosca negra consisteix en la realització periòdica de prospeccions i tractaments biològics larvicides (utilitzant les espores del bacteri Bacillus thuringensis var. Israeliensis) dels trams de rius afectats. Aquests tractaments són altament selectius i específics per a les larves, i assoleixen una eficàcia en la mortalitat de larves entre el 90 i el 100%. Tot i l’elevada eficàcia del tractaments, però, fàcilment pot quedar algun romanent de larves, i això fa que sigui molt difícil pensar en la seva total eradicació.
 
El Pla per acabar amb aquests insectes té un pressupost de 533.000 euros, dels quals 275.500 corresponen al Departament de Salut; 128.750 al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural i 128.750 al Departament de Medi Ambient i Habitatge. Enguany el pressupost del Pla d’actuació ha augmentat més d’un 17% respecte l’any passat, que va ser de 455.000 euros.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia