Direcció General de Comunicació

El Govern amplia 1.451 hectàrees el Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa

query_builder   26 febrer 2008 13:27

event_note Nota de premsa

El Govern amplia 1.451 hectàrees el Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa

  • El Parc incrementa en un 10% la seva superfície i incorpora paratges de valor natural com les serres de Finestres i de les Medes  
  • També declara reserva natural parcial els volcans de Sant Marc i Puig Roig i el conjunt format pels volcans del Cairat, Claperols i Repassot
  
El Govern ha aprovat la modificació dels límits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per tal d’incrementar aproximadament en un 10% la superfície actual del Parc, incloure-hi nous sectors i declarar tres espais com a noves reserves naturals.
 
Segons el Decret aprovat avui pel Govern, el nou Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ocuparà 15.309 hectàrees- fins ara comptava amb 13.858-. Incorporarà així diversos sectors nous: el sector del vessant est de la serra de Mont-ros i un sector situat a l'oest de la costa de la Cau, al municipi de Sant Joan les Fonts; el sector de la capçalera de la vall de Begudà, als municipis de Sant Joan les Fonts i Santa Pau; el sector meridional de la serra de Finestres, als termes municipals de Sant Aniol de Finestres i les Planes d'Hostoles; els sectors situats al peu de la serra de Xenacs i el pla de Matabosc al municipi de les Preses, i dos sectors situats al nord-oest i sud-oest del municipi de Castellfollit de la Roca.
 
El sector meridional de la serra de Finestres, als termes municipals de Sant Aniol de Finestres i les Planes d’Hostoles, destaca per la seva major extensió. En aquesta zona són importants els afloraments de materials volcànics al fons de la vall de la riera de Llémena, on l’encaix de la llera fluvial ha donat lloc a la formació d’espadats i a una successió de gorgs i salts. Aquest espai estava ja protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN).
 
Els vessants de la serra de Finestres i la serra de les Medes són un conjunt d’un elevat interès ecològic i forestal, especialment els boscos per la seva funció en el manteniment de la biodiversitat. A més hi creixen plantes d’espècies rares i d’interès biogeogràfic i  hi ha comunitats qualificades com a hàbitats d’interès prioritari per la Directiva 92/43/CEE com ara les vernedes. En aquesta zona d’ampliació es troben també diverses espècies d’interès faunístic per la seva vulnerabilitat, per estar en regressió o per estar protegides per diverses legislacions.
 
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va ser creat l’any 1982 per llei del Parlament de Catalunya, i la concreció dels límits del Parc i l’àmbit territorial de les zones declarades reserva natural van ser aprovats el 1986. Des d’aleshores, els límits originals han experimentat diverses modificacions, entre les quals cal destacar l’ampliació que es va produir l’any 2001 amb la incorporació de la totalitat del municipi de Sant Feliu de Pallerols. En aquests vint anys s’ha avançat en el coneixement del territori de la zona volcànica i també en l’àmbit de la cartografia, ara molt més precisa gràcies a les bases digitals actuals. És per això que es va decidir revisar-ne i actualitzar-ne els límits. 
 
 
Tres noves reserves naturals
 
La Junta de Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha considerat necessari incloure en el Decret la declaració de tres noves reserves natural pel seu interès volcànic de caràcter singular i el seu bon estat de conservació. Concretament, es declaren reserva natural parcial els volcans de Sant Marc i Puig Roig, al municipi de Sant Feliu de Pallerols, i el conjunt format pels volcans del Cairat, Claperols i Repassot, al municipi de Sant Joan les Fonts. Les reserves ocupen una superfície 141 hectàrees.
 
Els límits de la resta de reserves naturals s’ajusten als coneixements i les bases cartogràfiques actuals, de manera que s’abandonen les referències cadastrals utilitzades fins ara, i s’instaura una definició gràfica única. Aquesta concreció cartogràfica, juntament amb la unificació en una sola reserva dels volcans de Can Tià i de Fontpobra, i la declaració de les tres noves reserves, dóna lloc a un mapa final que compta amb 28 reserves naturals parcials –fins ara en tenia 26-, amb una superfície total d’aquesta categoria de protecció que s’amplia de 980 a 1.180 hectàrees.
 
El Decret de modificació del límits del Parc Natural ha seguit una tramitació que es va iniciar el gener de 2007 amb el període d’informació pública, a partir del qual es van estudiar i incorporar les observacions tant de les persones interessades com dels ens locals i altres administracions i organismes.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia