Direcció General de Comunicació

El Govern estableix els criteris i els procediments d'admissió de residus en els dipòsits controlats

query_builder   28 abril 2009 14:13

event_note Nota de premsa

El Govern estableix els criteris i els procediments d'admissió de residus en els dipòsits controlats

  • El Decret aprovat adequa la gestió dels residus a Catalunya a les disposicions europees en matèria de medi ambient
  • La norma regula els criteris i els procediments d’admissió de residus en els dipòsits controlats i dóna resposta a la demanda del sector
  
El Govern ha aprovat avui el Decret que estableix els criteris i els procediments d’admissió de residus en els dipòsits controlats. Aquest Decret adequa la gestió dels residus a Catalunya al que estableix la normativa europea en matèria de Medi Ambient, concretament a la Directiva Comunitària 2003/33/CE. La principal novetat del Decret és que s’amplia el control a l’hora d’admetre els residus als dipòsits controlats de Catalunya -industrials, municipals o urbans. A partir d’ara, s’haurà d’informar de l’origen i de tots els processos de transformació que han passat els residus que es volen dipositar, per tal d’augmentar el control i millorar-ne la gestió.
 
Amb l’aprovació d’aquest Decret, Catalunya es converteix amb una de les primeres comunitats autònomes que adapta la seva normativa d’admissió de residus en els dipòsits controlats a les disposicions europees. El Decret incorpora els criteris i els procediments d’admissió de residus als dipòsits controlats de Catalunya, estableix aquells aspectes que la Directiva deixava a la lliure concreció dels estats membres, i deroga els criteris d’admissibilitat de residus en dipòsits controlats que establia la normativa catalana vigent fins al moment.
 
El procediment d’admissió de residus en dipòsits controlats incorpora tots els requisits que es descriuen a la normativa europea, que posa especial èmfasi en la informació que cal aportar per abocar residus en dipòsits controlats. Així, a partir de l’entrada en vigor del Decret, els gestors de residus hauran de facilitar més informació en relació amb la composició dels residus, el tipus, el seu origen, el procés de producció, etc. Pel que fa als criteris d’admissió, el Decret recull un llistat de residus admissibles, estableix els valors límits per a aquests residus, i els criteris d’admissió per a l’emmagatzematge subterrani.
 
L’adopció dels criteris establerts pel Decret no suposarà dificultats en el sector ja que la majoria de pràctiques que regula ja s’estan portant a terme en bona part dels dipòsits controlats de Catalunya. Fins al moment el Decret 1/1997, sobre disposició del rebuig en dipòsits controlats, era la normativa que regulava els criteris d’admissibilitat de residus en dipòsits controlats. Aquest Decret, però, va ser modificat per la Directiva 1999/31/CE, relativa a l’abocament de residus, per la Decisió Comunitària 2003/33/CE, i pel Reial Decret 1481/2001, mitjançant el qual l’Estat espanyol va transposar la Directiva europea.
 
En el moment de l’entrada en vigor de la Decisió Comunitària es va fer evident que alguns dels criteris del Decret 1/1997 diferien dels establerts per la norma europea, que era la que calia aplicar, tenint en compte el principi de primacia del dret comunitari. Per aquest motiu, el Govern ha aprovat aquest Decret per tal de dotar el sector d’una norma esperada i necessària per complir les obligacions respecte a les normes promulgades en l’àmbit europeu.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia