Direcció General de Comunicació

El Govern sanciona REE amb 11 milions d'euros i FECSA ENDESA amb 10 milions pel tall elèctric de Barcelona

query_builder   2 setembre 2008 13:41

event_note Nota de premsa

El Govern sanciona REE amb 11 milions d'euros i FECSA ENDESA amb 10 milions pel tall elèctric de Barcelona

• S’aprova la sanció definitiva, un cop finalitzat el procés d’al•legacions

• Es ratifica la proposta feta per l’instructor dels expedients sancionadors

• Aquest és el darrer pas del procés d’investigació i determinació de les responsabilitats per l’apagada

El Govern ha aprovat sancionar Red Eléctrica de España (REE) amb 11 milions d’euros i FECSA ENDESA amb 10 milions d’euros per una infracció administrativa molt greu en deixar sense subministrament elèctric 323.337 abonats de la ciutat de Barcelona i la Regió Metropolitana durant un màxim de 56 hores i 42 minuts ocorreguda el 23 de juliol de 2007. Un cop analitzades i degudament considerades les al·legacions presentades per les dues companyies a la proposta de sanció, el Govern ha ratificat les sancions proposades per l’instructor dels expedients sancionadors. Les sancions s’apliquen d’acord amb les responsabilitats de les companyies en l’apagada, ja que els expedients sancionadors relacionen els incidents que es van produir en les xarxes de les dues operadores i indiquen que la manca de subministrament elèctric es va produir com a conseqüència de les deficiències en el manteniment i la conservació de la xarxa.  
El conjunt d’investigacions realitzades i de proves aportades durant la tramitació dels expedients han permès acreditar que existeix relació entre la caiguda d’un cable de 110 kV, titularitat de FECSA ENDESA, i l’incendi de la subestació de Maragall, propietat de REE. Així, a les 10.53 hores del dia 23 de juliol es va trencar un cable de la línia de 110 kV Can Jardí 4-Collblanc, propietat de FECSA ENDESA, que va caure sobre les barres de 220 kV de la subestació Collblanc, de la qual és titular REE. En la seva caiguda, el cable va provocar tres curtcircuits, dos dels quals en les instal·lacions de la subestació i un tercer en la terminal del cable de 220 kV Collblanc-Badalona, titularitat de REE. Aquest fet va produir un pas de corrent molt elevat per la línia Collblanc-Urgell-Maragall-Badalona, que va provocar una avaria en el cable i l’incendi a la subestació Maragall.
 
Les diligències efectuades conclouen que la caiguda del cable de 110 kV, de FECSA ENDESA, es va deure al seu mal estat de conservació i manteniment, ja que el trencament va ser el resultat d’un deteriorament progressiu que la companyia responsable no va detectar ni subsanar. De la mateixa manera, les investigacions indiquen que l’abast de l’incident es va multiplicar degut al deficient funcionament del sistema de presa a terra de les pantalles dels cables de la línia de 220 kV Collblanc-Badalona, propietat de REE. Aquestes deficiències latents, fruit de la manca d’un manteniment adequat, van propiciar l’incendi de la subestació Maragall.
 
La interrupció en el subministrament elèctric que va afectar Barcelona i part de la Regió Metropolitana el 23 de juliol passat va afectar també alguns serveis essencials de la ciutat, com ara 13 centres d’assistència primària (CAP), diverses línies de metro, ferrocarril i tramvia o el servei de subministrament d’aigua, i va obligar als serveis de protecció civil, seguretat ciutadana i seguretat vial a habilitar dispositius específics per prevenir possibles incidències. Immediatament després del tall en el subministrament es van posar en marxa, tant per part de les companyies implicades com per les diverses administracions públiques, un conjunt d’actuacions per restablir la normalitat en la xarxa elèctrica de Barcelona i evitar la repetició d’incidents similars.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia