. El Govern permetrà els facultatius que treballen al sector públic fer una segona activitat assistencial al mateix àmbit, tant a centres sanitaris com de serveis socials
. És una de les mesures, que juntament amb l'augment de places d'estudiants de medicina i de residents d'especialitats, impulsa el Departament de Salut per millorar la sanitat catalana
. És conseqüència d'una proposta formulada pel Consell de la Professió Mèdica per pal.liar el dèficit de professionals
Els metges podran exercir una segons feina en el mateix àmbit públic. El Govern ha aprovat avui un acord de declaració de "l'interès públic" per desenvolupar un segon lloc de treball de caràcter assistencial en el sector públic sanitari i en els centres residencials de la xarxa pública de serveis socials, per part del personal mèdic que presta els seus serveis en els àmbits assistencials de l'atenció primària, hospitalària, sociosanitària i de la salut mental en entitats que presten serveis sanitaris de titularitat pública.
Amb aquest acord, per primera vegada a Catalunya es permet compatibilitzar al personal mèdic un segon lloc de treball públic de caràcter assistencial, sent una excepció qualificada a la regla general de dedicació del personal al servei de les administracions públiques a un sol lloc de treball.
La Llei 21/1987, de 26 de novembre, estableix que el personal comprès en l'àmbit d'aplicació d'aquesta Llei solament pot desenvolupar una segona activitat en el sector públic si ho exigeix l'interès del mateix servei públic, preveient que hi ha un interès públic per a exercir un segon càrrec o activitat si ho determina així el Govern. Amb l'aprovació de l'acord signat avui pel Govern això ja serà possible.
Amb la declaració d'interès públic el Govern vol ajudar a pal.liar el problema de manca de personal mèdic que existeix al nostre país, una situació que s'ha posat de manifest tant en el sistema sanitari com en la xarxa pública de serveis socials. Aquesta situació s'explica per l'increment de la demanda assistencial, pel creixement de la població i per l'envelliment de la mateixa.
La necessitat d'atendre aquesta demanda assistencial en un context d'estreta col.laboració i de coordinació entre els sistemes sanitari i de serveis socials justifica també la declaració d'interès públic per desenvolupar un segon lloc de treball o activitat per part del personal mèdic en aquests centres residencials. Aquesta mesura permetrà fer front a situacions d'excepcionalitat com per exemple cobrir tots els serveis en períodes de vacances o en zones rurals.
La possibilitat d'exercir una segona feina al sector públic és una de les mesures que es van aprovar en el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya (òrgan de consulta i participació de la professió Mèdica integrat per representants de les principals organitzacions de salut del nostre país) el passat mes de febrer, per ajudar a donar solucions a la manca de facultatius.
Aquesta proposta és una més de les moltes iniciatives que està duent a terme el Departament de Salut per millorar l'assistència sanitària al nostre país, com l'increment d'estudiants de pregrau de medicina i de residents de postgrau de les especialitats deficitàries. L'increment en els estudiants de medicina ha estat del 12% en eles dos darrers anys i l'increment de residents del 17 en el mateix període.