Direcció General de Comunicació

El Govern impulsa les obres de connexió de la dessalinitzadora de la Tordera que s'està ampliant amb la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat

query_builder   3 març 2009 15:41

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa les obres de connexió de la dessalinitzadora de la Tordera que s'està ampliant amb la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat

  • L’actuació, que té un cost de 85 milions d’euros, beneficiarà els 4,5 milions d’habitants de la Regió Metropolitana de Barcelona i permetrà reduir la demanda d’aigua dels embassaments del riu Ter
  • La nova canalització forma part del llistat de projectes que l’Estat s’ha compromès a finançar a Catalunya el 2009 acordats en l’última Comissió Bilateral Estat-Generalitat
  • El Govern ha apostat per a la dessalinització com una de les garanties de disponibilitat d’aigua: aquest any s’inaugurarà l’ampliació de la dessilinitzadora de la Tordera i la nova del Prat del Llobregat
 
El Govern ha impulsat avui les obres per connectar la dessalinitzadora de la Tordera que s’està ampliant per doblar la seva capacitat, fins a la planta potabilitzadora del Ter, al terme municipal de Cardedeu (Vallès Oriental). Aquesta nova canalització, que es divideix en tres trams, té un cost total de 85 milions d’euros i beneficiarà 4,5 milions d’habitants que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat, així com diversos municipis de les comarques gironines. El Govern ha declarat avui l'ocupació urgent dels béns afectats per aquest projecte constructiu per tal de poder engegar-ne les obres.  
 
La nova connexió forma part del llistat de projectes que l’Estat s’ha compromès a finançar a Catalunya durant aquest 2009 per valor de més de 800 milions d’euros i que van ser acordats en l’última Comissió Bilateral Estat-Generalitat de la setmana passada, en compliment de la disposició addicional tercera disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia, que diu que la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures s’ha d’equiparar a la participació relativa del PIB català amb relació al PIB brut de l’Estat per a un període de 7 anys.
 
L’aposta per a la dessalinització ha estat una de les línies principals de la nova gestió de l’aigua impulsada pel Govern per a garantir la disponibilitat d’aigua en el futur i per evitar la repetició de períodes de sequera com els viscuts els darrers anys. En aquest sentit, l’ampliació de la planta dessalinitzadora de la Tordera, que doblarà la seva capacitat, de 10 a 20 hm3 l’any i la nova planta del Prat del Llobregat, que està previst que es posin en marxa aquest any, garantiran l’abastament a bona part de la població catalana així com la reducció de l’ús de les aigües del Ter i del Llobregat. Paral·lelament s’ha començat a treballar en els projectes de les dues noves dessalinitzadores de la Tordera 2 i de Foix, que completaran el mapa de les infraestructures d’aquest tipus previstes planificades.
La connexió de la dessalinitzadora de Tordera amb la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat és una de les obres previstes en el Pla d’Acció de l’Agència Catalana de l’Aigua, que s’ha accelerat durant el període de sequera 2007-2008. Les obres d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, que tenen un cost de més de 60 milions d’euros, està previst que finalitzin el darrer trimestre d’aquest any.
 
La nova connexió garantirà l’abastament d’aigua del sistema Ter-Llobregat i reduirà la demanda d’aigua procedent dels embassaments del riu Ter (Sau i Susqueda).
 
Cal tenir en compte que actualment part del subministrament d’aigua potable dels 4,5 milions de persones de la Regió Metropolitana de Barcelona procedeix dels embassaments de la conca del riu Ter. Aquesta aigua es tracta a la potabilitzadora del Ter i es canalitza mitjançant un aqüeducte fins a l’Estació Distribuïdora de la Trinitat, a Barcelona, des d’on es distribueix.
 
Els quatre trams de l’obra
 
El primer tram de l’actuació, que té un cost superior als 17,5 milions, connecta la planta potabilitzadora del Ter amb el ramal de Sant Celoni mitjançant una canonada d’11,6 quilòmetres de longitud. Aquesta es connectarà amb la canonada existent de baixada del dipòsit de Can Collet, a Sant Celoni, i es prepararà la instal·lació per a futures connexions municipals. La segona fase, amb un pressupost de 26,4 milions d’euros, transcorre entre el ramal de Sant Celoni i el d’Hostalric.
 
En aquest tram, s’instal·larà una canonada de 16 quilòmetres de longitud. La tercera fase d’aquesta obra, que tindrà un cost proper als 31 milions d’euros, connectarà la dessalinitzadora de la Tordera amb Fogars de la Selva, mitjançant una canonada de 16 quilòmetres de longitud i la construcció d’una estació de bombament amb una capacitat de 210 litres per segon. També formarà part d’aquesta actuació un dipòsit de 10.000 metres cúbics de capacitat, de doble cambra, a Fogars de la Selva i les seves connexions, que comprenen 4,5 quilòmetres de canonada amb un pressupost de 10 milions d’euros.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia