Direcció General de Comunicació

Nou impuls al futur Centre de Preventius de Barcelona que substituirà la presó Model

query_builder   1 desembre 2009 14:17

event_note Nota de premsa

Nou impuls al futur Centre de Preventius de Barcelona que substituirà la presó Model

  • El Govern ha acceptat avui la cessió dels terrenys on es construirà el futur equipament a la Zona Franca de Barcelona
  • El nou Centre de Preventius suposarà el tancament definitiu de la presó Model i el trasllat de l’equipament centenari fora de la trama urbana de la ciutat
  • La Generalitat tindrà els drets de superfície del terreny, de 25.412 metres quadrats, en virtut d’un acord amb el Consorci de la Zona Franca de Barcelona 
 
El Govern ha aprovat avui el contracte de cessió de superfície d’uns terrenys propietat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona on s’hi ha construir el futur Centre de Preventius. Aquests terrenys estan situats a l’illa delimitada pels carrers 5, 6, passatge H i carrer D, de la Zona Franca, al costat de l’antiga llera del riu Llobregat.
 
Aquest espai en el que es construirà el nou equipament és fruit del consens entre el Departament de Justícia i l’Ajuntament de Barcelona, en virtut de l’acord signat entre totes dues institucions per la renovació dels equipaments penitenciaris de la ciutat de Barcelona. Això farà possible el tancament de la Model i també el del centre de règim obert que funciona de manera provisional a l’antiga presó de joves de la Trinitat i que es traslladarà definitivament a una altra parcel·la de 5.000 m2 de la Zona Franca. 
 
Pel que fa al nou Centre de Preventius, disposarà d’una superfície construïda de 56.372 m2 i tindrà capacitat per a 1.200 interns, amb mòduls per a homes, dones i joves. Les instal·lacions acolliran interns pendents de judici i reclusos en trànsit que estiguin complint condemna a altres centres i que hagin de comparèixer davant dels òrgans judicials de Barcelona.
 
El fet que el nou centre aculli els diferents col·lectius (homes, dones, i joves) es deu al trasllat fora de la ciutat del Centre Penitenciari de Joves –fet realitat el desembre passat- i el de dones, que es materialitzarà un cop construït el nou centre a Sant Llorenç d’Hortons.
 
La construcció d’aquest el nou centre és una de les actuacions previstes en el Pla d’Equipaments Penitenciaris del Departament de Justícia per donar resposta al creixement de la població reclusa i a la necessària substitució de les instal·lacions que han quedat obsoletes.
 
De fet, aquest pla ha suposat ja l’entrada en funcionament dels centres penitenciaris Brians 2, Lledoners i el Centre Penitenciari Joves. Les obres del Centre Penitenciari Puig de les Basses –que substituirà les presons de Girona i Figueres-, estan en fase d’execució i recentment també han començat els treballs per a la construcció del Centre Penitenciari Mas d’Enric al Catllar. En total, el pla contempla la construcció de 8 centres penitenciaris, el tancament de sis centres i la construcció de 5 centres oberts.
 
Pel que fa contracte de cessió de superfície dels terrenys serà efectiu per un període de 99 anys, durant els quals la Generalitat abonarà un cànon. El Consorci de la Zona Franca també rebrà 5.596.654 euros com a compensació per les rendes que ha deixat de percebre per l’ocupació d’aquests terrenys. El valor del dret de superfície és xifra en 13.876.752 euros (IVA exclòs). 
 
Per la seva banda, la Generalitat es farà càrrec de l’enderrocament de les construccions existents als terrenys, la urbanització necessària per rebre subministraments, i la construcció, la instal·lació i la posada en marxa del centre penitenciari.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia