Direcció General de Comunicació

El Govern aprova la constitució del Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord

query_builder   8 abril 2008 14:08

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la constitució del Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord

  • La creació del Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord és un pas més en la descentralització del sistema sanitari català, que ja ha formalitzat 13 consorcis i en té previst un total de 37 
  • Amb els Governs Territorials es fa realitat la participació del món local en la planificació i la direcció del sistema sanitari i es vol contribuir a la millora de la salut de la seva població 
El Govern ha aprovat avui la constitució del Consorci del Govern Territorial de Salut del Baix Llobregat Nord i n’ha aprovat els Estatuts. La creació d’aquest consorci és un pas més en la descentralització del sistema sanitari català, que té previst formalitzar un total de 37 Governs Territorials. Amb aquest, ja són 13 els ens constituïts (Osona, Garrotxa, Baix Vallès, Garraf, Alt Urgell, Lleida, Baix Llobregat Litoral, Baix Empordà, el Baix Camp, el Montsià, Bages-Solsonès, i Berguedà), i al llarg d’aquest any s’enllestirà la resta.
 
Els Governs Territorials de Salut tenen com a objectiu prioritari incrementar la participació del món local en la direcció i la gestió del sistema sanitari, creant un marc de col·laboració entre l'Administració de la Generalitat i els ens locals en matèria de planificació i prevenció de la salut. De fet, aquests consorcis donen veu als ajuntaments en la política nacional de salut i per això tenen una composició equilibrada que garanteix la paritat en l'adopció de decisions entre els membres designats per les entitats locals i els designats pel Departament de Salut.
 
Amb la creació d'aquest tipus de consorcis, el Govern vol contribuir a la millora de la salut dels ciutadans del seu àmbit territorial. Les seves funcions bàsiques, que inclouen, com a mínim, atenció primària, hospitalària i sociosanitària, són l'ordenació i la coordinació dels recursos per garantir la millor prestació dels serveis sanitaris.
 
Aquests governs tenen un abast territorial definit que parteix, orientativament, de la delimitació pròpia de les àrees bàsiques de salut (ABS) i de les comarques, i d'un dimensionament que inclogui com a mínim l'atenció primària, l'hospitalària i la sociosanitària. El Govern del Baix Llobregat Nord comprèn una població de 147.861 habitants.
 
El Pacte per a la Salut del Baix Llobregat Nord es va signar l’octubre del 2005 entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i els municipis d’Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat); el Bruc, Masquefa (Anoia); Gelida i Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès).
`