Direcció General de Comunicació

El Govern analitza els eixos de la cimera prèvia a la Conferència de Copenhaguen per fer front al canvi climàtic

query_builder   20 octubre 2009 13:57

event_note Nota de premsa

El Govern analitza els eixos de la cimera prèvia a la Conferència de Copenhaguen per fer front al canvi climàtic

  • El govern defensarà en la reunió de Barcelona el paper de les regions en les polítiques d’adaptació i mitigació de l’escalfament global
  • El Govern situa el canvi climàtic com un eix fonamental d’actuació de les polítiques dels propers anys
 
El Govern ha analitzat avui la seva aportació a la cimera prèvia a la Conferència de les Parts del Conveni de Nacions Unides pel Canvi Climàtic (COP15), que se celebrarà a Barcelona del 2 al 6 de novembre, i que situarà Catalunya com a referent mundial en el canvi climàtic.
 
La de Barcelona serà la darrera trobada de negociacions abans de la cimera de Copenhaguen i es preveu que aplegui entre 4.000 i 5.000 participants de 180 països.
 
El Govern s’ha marcat com a objectiu que l’acord que surti de Copenhaguen reconegui el paper rellevant dels governs regionals o subnacionals, segons les Nacions Unides, i dels ens locals per lluitar contra el canvi climàtic. En aquest sentit, l’executiu defensa el reconeixement de la funció dels governs regionals en polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic en el futur, més enllà del Protocol de Kyoto.
 
Catalunya té un ampli marc competencial pel que fa a les emissions anomenades difuses, és a dir, les que no estan sotmeses a la Directiva europea de comerç de drets d’emissió, com les polítiques d’energia, mobilitat, edificació, residus, agricultura i indústria, entre d’altres. Per aquest motiu, Catalunya, a través de la xarxa internacional de governs regionals per al desenvolupament sostenible (NRG4SD), va incorporar a la conferència de les Nacions Unides de Poznan (COP14), una esmena en aquest sentit en el document de negociació. L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament de Medi Ambient i Habitatge vetllarà perquè aquesta incorporació quedi recollida en el text final que arribarà a Copenhaguen.
 
El Govern també és membre de The Climate Group, una organització que aplega diferents governs d’arreu del món, com els de Califòrnia, Escòcia o South Australia, i també empreses, per tal de fer propostes i reclamar compromisos en matèria de canvi climàtic.
 
 
 
Referents en la lluita contra el canvi climàtic
 
El Govern situa la lluita contra l’escalfament global com un eix fonamental d’actuació dels propers anys. Per això es treballa a través de la Comissió Interdepartamental de Canvi Climàtic i l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic.
 
L’aprovació del Pla Marc de Mitigació del Canvi Climàtic 2008-2012, després d’un procés participatiu, és un pas clar en aquest compromís. Aquest Pla, un dels primers de caràcter no estrictament estatal de mitigació, estableix l’estratègia per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. L’objectiu és aconseguir una reducció de 5,33 milions de tones de CO2 de mitjana anual per al període de compliment del Protocol de Kyoto (2008-2012).
 
Actualment, la Comissió Interdepartamental està avaluant l’aplicació d’aquest Pla durant els dos primers anys d’aplicació, 2008 i 2009, per presentar els resultats en el marc de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic de Barcelona. Paral·lelament, el Govern ja ha iniciat les tasques per tenir a punt, tal com estableix el Llibre Blanc de la Unió Europea, un Pla d’adaptació al canvi climàtic abans del 2012.
 
La cimera de Barcelona
 
Entre els dies 2 i 6 de novembre, Barcelona tornarà a ser referència mundial en el canvi climàtic, després d’acollir la Carbon Expo, del mercat de compravenda d’emissions, el passat mes de maig. Es preveu que en la darrera trobada de negociacions abans de la Conferència de Copenhaguen, coorganitzada entre les Nacions Unides, el Govern d’Espanya, les diferents posicions madurin i es redueixin discrepàncies, tot i que l’acord definitiu s’haurà d’assolir el mes de desembre a Copenhaguen.
 
Després de dos anys de negociacions, l’objectiu de la conferència de la capital danesa, que se celebrarà al desembre, és arribar a un acord marc general que quantifiqui els esforços econòmics i la limitació de les emissions de CO2 i que permeti substituir el Protocol de Kyoto a partir del 2012.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia