Direcció General de Comunicació

El Govern destina 450.000 euros a programes de construcció de pau, prevenció de conflictes i desarmament

query_builder   13 novembre 2007 14:09

event_note Nota de premsa

El Govern destina 450.000 euros a programes de construcció de pau, prevenció de conflictes i desarmament

. Aquesta aportació, que es fa mitjançant l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, vol potenciar les activitats de l'Escola de Cultura de Pau

El Govern ha autoritzat avui a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a destinar 450.000 euros a donar suport als programes engegats per l'Escola de Cultura de Pau (ECP). Amb aquesta aportació, el Govern vol potenciar les activitats de l'ESC, dedicades a fomentar la cultura de la pau en un concepte ampli, des de la recerca sobre els conflictes armats fins al seguiment dels processos de desarmament, drets humans i construcció de la pau.

L'ACCD ha donat suport a l'ECP des del 2002, i des de llavors, incloent-hi la quantitat atorgada enguany, ja hi ha destinat més de dos milions d'euros. Les activitats de l'Escola recolzades amb l'acord de 2007 s'emmarquen principalment en quatre programes que actualment té en marxa.

El Programa Processos de Pau i actuacions de diplomàcia paral.lela fa un seguiment dels conflictes armats actuals per tal d'analitzar els diàlegs exploratoris o les negociacions formals de pau que hi puguin haver, i fer una anàlisi comparativa dels elements que conformen aquests processos. Es fa el seguiment de 45 processos, entre ells els de la República Democràtica del Congo, el Txad, Sudan o Colòmbia.

Des del Programa de Desarmament i Seguretat Humana es treballa en el desarmament d'armes lleugeres, el principal tipus de productes utilitzats en la violència armada actual. Es posa l'èmfasi en programes de Desarmament, Desmobilització i Reintegració d'antics combatents en situacions de rehabilitació postbèl.lica amb l'objectiu de la construcció de pau. A més, el programa també es dedica al control de les exportacions d'armes tant a nivell estatal, regional com internacional.

El Programa de Drets Humans fa un seguiment de la conjuntura internacional en matèria de drets humans i dret internacional humanitari. En especial, aquest programa s'ocupa de la responsabilitat social empresarial i l'impacte de les empreses en els drets humans.

Per últim, el Programa de Conflictes i Construcció de Pau proposa el seguiment dels conflictes per fer tasques d'anàlisi i recerca, docència, sensibilització i incidència pública a mitjans de comunicació i institucions. Enguany, la principal tasca serà l'enfortiment de la vessant analítica i de recerca sobre la conflictivitat armada i la construcció de pau al món.

L'Escola de Cultura de Pau es va crear el 1999 mitjançant un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de la seva creació, ha anat desenvolupant tot un treball orientat a incidir en determinats contexts conflictius, de construcció de pau, de prevenció de conflictes, crisis humanitàries, rehabilitació postbèl.lica i promoció de drets humans.

Paral.lelament, l'ACCD també ha subvencionat, mitjançant la convocatòria ordinària d'Universitats, la Diplomatura de Postgrau de Cultura de Pau 2007-2008 amb 26.000 euros.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia