Direcció General de Comunicació

El Govern aprova l'eina que permetrà fer consultes populars per via de referèndum

query_builder   31 març 2009 13:28

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'eina que permetrà fer consultes populars per via de referèndum

 
  • La Llei permetrà que el Govern, el Parlament, els ajuntaments i la ciutadania puguin proposar consultes populars sobre qüestions de transcendència en l’àmbit de Catalunya o municipal
  • Aquest nou instrument, que vol promoure la participació ciutadana, aprofundeix en les competències previstes per l’Estatut
 
El Consell de Govern ha aprovat el Projecte de llei de consultes populars per via de referèndum de Catalunya, una nova eina que permetrà el Govern, el Parlament, els ajuntaments i la ciutadania promoure consultes sobre qüestions de transcendència especial, tant en l’àmbit català con en l’àmbit municipal. Aquesta norma suposa un gran pas endavant en el foment de la qualitat democràtica i de la participació directa de la ciutadania en els assumptes públics.
 
El Govern ha elaborat aquest text gràcies a les competències que l’Estatut atorga a la Generalitat en l’article 122, és a dir, la competència exclusiva en la convocatòria d’instruments de consultes populars a Catalunya i els seus municipis. D’aquesta manera s’aprofundeix en el desplegament de les noves competències estatutàries i, alhora, es dóna compliment al Pla del Govern d’Entesa i al mandat del Parlament de Catalunya.
 
Les consultes populars per via de referèndum regulades per la nova Llei seran consultes en les que es farà una crida a la participació a tot el cens electoral i en les que es garantiran tots els registres formals i legals per tal de validar-les i establir-ne el resultat. Això és el que les diferenciarà de la resta de consultes populars, que són les derivades dels instruments de participació ciutadana, com les enquestes, els fòrums de debat o els consells de participació ciutadana.
 
La nova Llei és un instrument de foment de la participació ciutadana amb el qual es pretén un increment significatiu de la qualitat democràtica: preveu, per exemple, que la ciutadania pugui promoure consultes d’àmbit català mitjançant una recollida de signatures del 3% de la població. Totes les consultes hauran de comptar amb l’autorització prèvia del Govern l’Estat i tindran caràcter consultiu.
 
Àmbit de Catalunya
 
En els referèndums sobre temes que afecten el conjunt de Catalunya, poden proposar una consulta el Govern, el Parlament de Catalunya, els municipis de Catalunya i la ciutadania. Així, poden sol·licitar-ho:
 
  • El Govern de la Generalitat, mitjançant un acord de Govern i sempre a proposta del president de la Generalitat.
  • El Parlament de Catalunya, mitjançant 1/5 part dels diputats o dos grups parlamentaris.
  • Els municipis de Catalunya, mitjançant un 10% dels municipis que representin 500.000 habitants.
  • La ciutadania catalana, mitjançant una recollida de signatures del 3% de la població.
 
Aquests quatre processos acaben al Parlament, que ha d’aprovar la consulta amb majoria absoluta. Aquests són procediments previs per sol·licitar l’autorització de la consulta a l’Estat.
 
El Govern i el Parlament (una desena part dels diputats o dos grups parlamentaris) poden sol·licitar dictamen del Consell de Garanties Estatutàries perquè es pronunciï sobre l’adequació a la legalitat de la proposta de consulta popular.
 
El Govern ha de comparèixer davant el Ple del Parlament i pronunciar-se sobre el seu capteniment en relació al resultat de la consulta popular, en el termini de 180 dies des de la celebració de la consulta.
 
Àmbit municipal
 
Les consultes populars per via de referèndum en l’àmbit municipal les pot promoure:
 
  • L’alcaldia.
  • La meitat més un dels regidors i regidores del ple municipal.
  • Un percentatge determinat de veïns i veïnes segons el nombre total d’habitants del municipi. Aquesta convocatòria ha de tenir l’aval com a mínim de:
  • 30% dels habitants en poblacions de 2.000 habitants o menys.
  • 600 habitants més el 20% dels habitants que excedeixen els 2.000 en poblacions entre 2.001 i 5.000 habitants.
  • 1.200 habitants més el 10% dels habitants que excedeixen els 5.000 en poblacions entre 5.001 i 100.000 habitants.
  • 10.700 habitants més el 5% dels habitants que excedeixen els 100.000 en poblacions de més de  100.000 habitants.
 
En tots els supòsits la convocatòria ha de ser aprovada per la majoria absoluta del ple municipal.
 
Convocatòria de la consulta
 
En el cas de les consultes d’àmbit català, el Govern de la Generalitat, un cop concedida l’autorització del Govern de l’Estat, ha de convocar la consulta popular mitjançant un Decret, que es publica en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i se’n fa difusió per posar-ho en coneixement de la ciutadania. Pel que fa a les convocatòries municipals, la convocatòria s’ha de fer per part de l’alcalde o alcaldessa i s’ha de realitzar en els trenta dies hàbils següents a la notificació, si s’escau, de l’autorització corresponent.
 
La consulta s’ha de realitzar entre els trenta i els cent vint dies posteriors a la data de publicació del decret de convocatòria. A més, no es podran celebrar entre els 90 dies anteriors i els 90 posteriors a la data de celebració d’eleccions municipals o d’una altra consulta popular per via de referèndum. En el cas de les consultes populars d’àmbit de Catalunya aquestes tampoc es podran celebrar entre els 90 dies anterior i els 90 dies posteriors a la data de celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya o a les Corts Generals.
 
Vot electrònic
 
Aquesta Llei preveu un apartat dedicat a l’ús de mitjans electrònics per a la realització de les consultes populars. Contempla la implantació del sistema de vot electrònic, sempre amb les màximes garanties de seguretat per la persona votant i pel procés de consulta.
 
El Govern haurà de concretar en un reglament específic la regulació del vot electrònic en les consultes populars per via de referèndum. La Generalitat de Catalunya haurà de posar a disposició dels ens locals una plataforma tecnològica comuna que permeti la implantació homogènia del sistema de vot electrònic.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia