Direcció General de Comunicació

Reducció d'un 10% de la despesa real dels pressupostos de la Generalitat pel 2011

query_builder   28 gener 2011 16:59

event_note Nota de premsa

Reducció d'un 10% de la despesa real dels pressupostos de la Generalitat pel 2011


Pla d'austeritat del Govern
  • El president ha informat al govern dels eixos principals del Pla de Reequilibri Econòmic i Financer de la Generalitat,  que serà presentat a l’Estat  dilluns vinent
  • Mas destaca que cal frenar l’espiral de despesa igual que han hagut de fer les famílies i les empreses per superar a la crisi
  • El cap de l’executiu corresponsabilitza l’Estat del dèficit dels comptes públics i li reclama que garanteixi els mateixos ingressos de l’any passat per ajudar a assegurar els pilars de l’estat del benestar
  • El conseller Mas-Colell afirma que “el que Catalunya necessita és confiança, la del món i la d’Europa ens la guanyarem complint aquest pla,i la d’Espanya no ens l’hem de guanyar perquè ens coneixen prou bé per saber que som gent seriosa”
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat avui que es “reduirà un promig del 10% la despesa real dels pressupostos de la Generalitat pel 2011”. “No té perquè ser una reducció exactament igual per a tots els Departaments ni per a tothom- ha puntualitzat. “Mirarem com aquest 10% mínim es distribuirà entre les conselleries, però totes en quedaran afectades”, ha continuat:
 
El president Mas, acompanyat del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat avui en roda de premsa els eixos principals del Pla de Reequilibri Econòmic i Financer de la Generalitat aprovat avui pel govern, i que serà presentat dilluns vinent a l’Executiu espanyol.
 
Per a Artur Mas és l’hora de frenar la despesa desbocada de la Generalitat d’aquest últims anys. “Igual que les famílies i les persones han hagut de controlar molt les seves despeses i estrènyer-se el cinturó, igual que les empreses han hagut d’ajustar les despeses per sobreviure, doncs la Generalitat ha de fer el mateix i frenar aquesta espiral en la qual es trobava; ha de fer bondat, en la mateixa línia que ha fet tothom al país”, ha assegurat.
 
Dins d’aquest esquema d’estabilitat, el president ha explicat que estem obligats a reduir la despesa supèrflua, però també s’haurà de tocar la que no ho és “perquè el que pretenem és garantir l’estat del benestar, no carregar-se’l, perquè si continuàvem amb aquesta espiral aquest corria perill i també el nostre sistema d’autogovern”.
 
El president ha demanat que “no es creï una alarma innecessària perquè els pilars de l’estat del benestar els mantindrem “.“Però – ha afegit- en aquests anys passats tots sabem que s’ha estirat més la ma que la màniga i no ens ho podem permetre ; algú finalment ha de tocar de peus a terra i fer la feina que no han fet”. “Ens sentim responsables de treure el país d’aquesta situació”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha explicat que avui no podia concretar les retallades que hi hauran perquè encara no hi ha el grau de maduració del pressupost per saber si afectarà a un capítol o a un altre. Però el que sí ha especificat és que entre les mesures del nou pla hi ha la venda d’alguns actius de la Generalitat i polítiques de millora de la rendibilitat del patrimoni, encara que ha assegurat que en el tema dels ingressos tenim molt poc marge com a govern, “però el poc que tenim l’aprofitarem”, ha dit.
 
Així com la Generalitat serà rigorosa i estricta des del punt de vista del control de la despesa, Mas ha assegurat també que reclamarà a Madrid que “ens garanteixin els mateixos ingressos que l’any passat, no tindria sentit que aquests es redueixin. No contem que tindrem més però sí el mateix” ha destacat. Pel president, el govern de l’Estat ha tingut gravíssimes cotes d’irresponsabilitat pel que fa al dèficit actual i per això ha demanat un exercici de responsabilitat d’ell i de tothom. “Si l’Estat vol assegurar que aquests pilars de l’Estat del benestar continuïn- ha subratllat- ens ha d’ajudar a sortir d’aquesta situació de la qual ell també és responsable”.  El govern de Catalunya manté com a objectiu la reducció del dèficit fiscal amb l’Estat perquè el benestar dels catalans es correspongui amb l’esforç fiscal que fan.
 
Segons Mas “sumant menys despesa, ingressos iguals, venda d’actius, rendibilitat del patrimoni i política de personal austera, tot plegat pot fer que puguem arribar a complir l’objectiu de dèficit per al 2011 que és de l’ 1’3% .“Ens veiem capaços de complir aquest dèficit- ha concretat- en el benentès que han de complir tots: la Generalitat ha de complir la reducció de despesa i el govern de l‘Estat des del punt de vista de garantir els ingressos”.
 
El president ha valorat també les noves dades de l’atur recollides per l’EPA. Mas les ha  qualificades “d’extremadament preocupants”, ja que Espanya passa del 20%, la xifra més alta des de fa molts anys, i Catalunya passa del 17%. “Aquesta és l’herència- ha dit- una herència socialment molt dura i per recuperar tot això cal estimular l’economia, però ara no ho podem fer invertint o gastant;  per tant, el que farem serà facilitar la feina de la gent, menys burocràcia, menys tràmit, i no augmentant els impostos”
 
Finalment, el cap del govern ha fet una valoració sobre la conversió en banc de La Caixa. Per a Artur Mas, “La Caixa està fent les coses com cal fer-les vist que les normes internacionals sobre entitats financeres van en una línia de més control i de més duresa, i aquestes s’hi estan adaptant”. “Afortunadament tenim a casa nostra una entitat com La Caixa de Pensions que això ho pot fer d’una manera tranquil·la i serena perquè està en una situació francament bona”, ha afegit. “Des del punt de vista de solidesa financera del país és un bon camí i una bona noticia”, ha reblat.
 
“El que necessita Catalunya és confiança”
 
El conseller Mas-Colell, per la seva banda, ha explicat que, tot i la reducció del 10% de la despesa, la partida d’interessos no només no es pot reduir sinó que augmentarà al voltant de 300 milions d’euros. Segons ell, “això és un exemple del cercle viciós en el que ens podem trobar si no generem confiança i credibilitat”. Ha recordat, a més, que les necessitats d’endeutament per a aquest any seran d’11.000 milions d’euros.
 
El conseller ha assegurat que les nòmines dels funcionaris no corren perill i que el dubte és “si haurem de recórrer a un endeutament molt controlat i a curt termini o, com seria el més desitjable, ho podrem cobrir amb una política sistemàtica i eficient d’emissió de deute”. Per aconseguir aquest objectiu, el conseller ha destacat que el que Catalunya necessita és confiança. “La del món i la d’Europa ens la guanyarem complint aquest pla i la d’Espanya no ens l’hem de guanyar perquè ens coneixen prou bé per saber que som gent seriosa”, ha subratllat el conseller.
 
Pel que fa a l’impost de successions, el conseller Mas-Colell ha recordat que l’any passat ja es va aprovar una modificació que reduïa els ingressos per aquest tribut gairebé a la meitat, de 660 milions a 350 milions d’euros. Amb la supressió, la Generalitat preveu recaptar el 2011 uns 150 milions que corresponen a liquidacions pendents del 2010.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia