La secretària d’Afers Exteriors, Roser Clavell, ha participat aquest cap de setmana en l’Assemblea Regional i Local Euromediterránea (ARLEM) a Agadir. Durant la seva intervenció Clavell ha reemplaçat “els representants de les autoritats locals i regionals a pressionar els seus estats perquè nomenin ràpidament un nou secretari de la UpM”.
La secretària d'Afers Exteriors, la secretària d'Estat del Ministeri d'Afers Exteriors de Marroc i l'alcalde d'Agadir
La secretària d'Afers Exteriors, la secretària d'Estat del Ministeri d'Afers Exteriors de Marroc i l'alcalde d'Agadir
Durant la reunió s’ha aprovat l’informe, elaborat pel govern català, sobre la dimensió territorial de la política mediterrània. Aquest és el primer informe que aprova l’ARLEM per unanimitat i posa de manifest el lideratge de Catalunya a l’àmbit de la Mediterrània. En la sessió plenària també han estat presentats dos informes més, un sobre la gestió local de l’aigua i un tercer sobre el desenvolupament urbà a la mediterrània, que han hagut d’incorporar algunes esmenes per a la seva aprovació.
 
Durant la seva intervenció Roser Clavell ha reemplaçat els representants de les autoritats locals i regionals “a pressionar els seus estats perquè nomenin ràpidament un nou secretari de la UpM”. Al mateix ha encoratjat els participants a continuar treballar, des de la dimensió territorial, en el desenvolupament de la UpM, tot “realitzant propostes concretes i reforçant els vincles dels pobles de la Mediterrània des de la proximitat que ens donen les nostres responsabilitats de govern”.
 
Roser Clavell també s’ha referit al suport del Govern de la Generalitat a la Secretaria General de la Unió per la Mediterrània i ha confirmat que mantindrà aquest compromís en el futur.
 
Finalment, Clavell ha subratllat que el diàleg i l’intercanvi d’opinions entre els membre de l’ARLEM “és especialment important en l’actual clima de tensió a la Mediterrània”.
 
L'ARLEM es va constituir a Barcelona el gener de 2010, com a culminació d'un llarg procés en el qual les autoritats regionals i locals han demanat el reconeixement del seu paper en les relacions euromediterrànies. La iniciativa política del Comitè de les Regions de crear una estructura permanent de representació va ser avalada a la cimera de caps d'estat i de govern celebrada a París el juliol de 2008, que va donar el tret de sortida a la Unió per la Mediterrània, que integren els 27 països de la Unió europea més 16 socis de la conca sud del Mediterrani i Orient Mitjà.
 
L’ARLEM és una assemblea permanent i paritària formada per 42 membres provinents dels països socis mediterranis i 42 representants electes d’autoritats locals i regionals de la UE, dels quals 10 representen les xarxes de cooperació regional.