El conseller Josep Maria Pelegrí visitarà, demà dijous, el certamen
14 empreses, el Port de Barcelona, Mercabarna i el Consell Català de la Producció Integrada participen en l’estand del Departament de la mà de PRODECA
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director general de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), Ferran Bienert, assistirà, demà dijous, a la IX edició de Fruit Logística que té lloc a Berlín, del 9 a l’11 de febrer.
El conseller Josep Maria Pelegrí visitarà, a partir de les 16:30 hores, els expositors catalans presents a l’estand de Catalunya-PRODECA al certamen així com als que hi estan presents fora d’aquest estand. Posteriorment, a les 21:00 hores, Pelegrí presidirà un sopar amb els expositors catalans en motiu de la fira Fruit Logística 2011. Així, durant la seva estada a Fruit Logistica, Pelegrí té previst reunir-se amb els representants de les empreses i de les entitats catalanes participants en aquest saló per a analitzar la situació del sector fructícola i plantejar les línies generals que han d’inspirar les polítiques de suport a l’exportació i a la internacionalització de les empreses catalanes.
El Departament organitza, a través de PRODECA, la participació de 14 empreses productores i exportadores de fruita, a més de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Mercabarna i el Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), en l’estand institucional de Catalunya –PRODECA en aquest certamen, el més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses.
L’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. Aquesta oferta agrupada es completa amb la participació de les entitats que fan de Barcelona i Catalunya un eix de privilegi per al comerç fructícola. Mercabarna es presenta a Berlín com un dels mercats de distribució de productes frescos més important del sud d’Europa; a més, la participació de l’Autoritat Portuària de Barcelona, que presenta els serveis especialitzats per a aquest sector, serà també l’ocasió per a exposar els seus plans de futur, que inclouen esdevenir la principal terminal portuària de productes hortofructícoles de la Mediterrània; i, el Consell Català de la Producció Integrada (CCPI) es presenta com a garant del compliment d’aquesta forma de produir respectuosa amb la salut humana i amb el medi ambient, i que dóna resposta a les demandes de qualitat i de seguretat que exigeixen els consumidors responsables.
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic dedicat al màrqueting de fruites i hortalisses, considerat com el líder mundial en aquest sector. Amb una afluència de 54.172 visitants en la darrera edició, és un punt de trobada per a la indústria i concentra la cadena de subministrament de fruita i verdures en un sol lloc, proporcionant una visió global del mercat, nous productes i tecnologies i oferint als seus expositors la situació ideal per al màrqueting dels seus productes en un esdeveniment internacional que els permetrà establir relacions de negocis.
Tot i l’àmplia representació estrangera, Alemanya és el país de més influència d’aquesta fira, i també un mercat d’interès per a la fruita i les indústries relacionades. Així es desprèn de les estadístiques, que situen Alemanya com la segona destinació de les exportacions catalanes de fruita, després de França.
La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l’Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Catalunya és el quart productor mundial de pera, préssec i nectarina, i el vintè de poma. La producció anual de fruita supera el milió de tones, un 25% de les quals es destina a l’exportació, principalment a França, Itàlia, Alemanya, Gran Bretanya, Rússia, i Holanda, entre d’altres.
Aproximadament, el 90% de la fruita produïda es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora. Es tracta del sector agrícola amb més pes en la Producció Final Agrària (PFA) catalana, i té un paper primordial a l’Estat espanyol atès que Catalunya representa, en superfície de conreu, aproximadament, el 30% en poma, el 40% en pera i el 20% en préssec i nectarina. Per demarcacions, Lleida encapçala la producció de fruita fresca centrant-se cada vegada més en la producció de préssec i nectarina, seguida de Girona que s’ha especialitzat en la producció de poma.
D’altra banda, cal recordar que, mitjançant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Catalunya estarà present a partir d’ara en el consell d’administració de l’Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH). Així, Catalunya actuarà en representació de l’Estat espanyol, juntament amb Andalusia i Extremadura, en una institució que té una gran importància per al sector hortofructícola europeu, ja que reuneix les regions més significatives pel que fa a aquest tipus de producció. A part de la representació espanyola, estan presents en el consell d’administració tres regions d’Itàlia, tres de França, i Flandes (Bèlgica). A més, a banda del Govern català, el sector hortifructícola català també hi serà present de la mà d’AfruCat, nascuda de la fusió de Catalonia Qualitat i Asofruit, i que presidirà les comissions de promoció i comunicació i de l'Observatori Europeu de la fruita. La doble i destacada presència de Catalunya permetrà fer sentir encara més la veu de Catalunya a Europa i sumar sinèrgies en la defensa del sector.
L’AREFLH està formada per 26 regions europees que representen el 40% de la producció de fruites i hortalisses d’Europa. Aquestes regions pertanyen a França, Portigal, Espanya, Itàlia i Bèlgica. Com a països associats també hi són presents Grècia i Hongria.
A més, Catalunya també forma part de l’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen (AREPO) en la línia de defensar i promoure els productes de qualitat davant de la Unió Europea (UE). L’AREPO és un organisme internacional que aplega 27 regions europees de França, Itàlia, Espanya, Alemanya i Portugal que duen a terme una política de qualitat basada en les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i en les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP). Catalunya és membre de l’AREPO des de la seva creació l’any 2005. Ha participat activament des dels seus inicis i n’ha estat al capdavant durant 3 anys, des de setembre de 2007 fins octubre de 2010, període durant el qual en va ostentar la presidència. Actualment, l’associació està presidida pel Ministre d’Agricultura de la regió italiana Emilia-Romagna, Tiberio Rabboni i Catalunya continua participant-hi activament amb la seva presència en el Consell d’Administració com a titular dels representants dels productors espanyols, càrrec que ostenta Francesc Reverté, president de la Federació Catalana de DOP-IGP.
També és de remarcar que tot plegat, juntament amb la unió de Catalonia Qualitat i d’Asofruit en una sola entitat, Afrucat, que ja és una realitat, aporta garanties de futur al sector fructícola català, alhora que contribueix a optimitzar el seu posicionament en el mercat i en el context global. Val a dir que va ser, precisament, en el marc de la passada edició de Fruit Logística quan després de diverses reunions de treball, les juntes directives de Catalonia Qualitat i Asofruit van acordar començar a establir les bases per a unificar-se en un únic ens, una fita històrica per al sector.
Empreses i entitats participants a Fruit Logística de la mà de PRODECA:
- Actel, SCCL / Lleida
- Copa Trading, SA / Mollerussa (Pla d’Urgell)
- Exportadora d’Agris d’Alcanar, SCCL / Alcanar (Montsià)
- Font Badia, SL -Fruites Font- / Torres del Segre (Segrià)
- Fruits de Ponent, SCCL / Alcarràs (Segrià)
- Frutas Leridanas, SA – Frulesa / Vilanova de la Barca (Segrià)
- Grup Fruiter SCCL de Benissanet / Benissanet (La Ribera d’Ebre)
- Grupo Diego Martinez / Barcelona
- Hawo Fruits Spain, SL / L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp)
- IGP Poma de Girona - Giropoma, SL / Ullà (Baix Empordà)
- IGP Poma de Girona - Girona Fruits, SCCL / Bordils (Gironès)
- SAT Ort Bell / Alpicat (Segrià)
- Soldebre, SCCL / Tortosa (Baix Ebre)
- Viyefruit, SA / Alcarràs (Segrià)
- Autoritat Portuària de Barcelona / Barcelona
- Consell Català de la Producció Integrada (CCPI) / Lleida
- Mercabarna – AGEM / Barcelona
|