Budó

Budó sobre la revocació del tercer grau a Forcadell i Bassa: "no per previsible ens causa menys indignació"

query_builder   6 abril 2021 14:39

thumb_up Acords del Govern

Budó sobre la revocació del tercer grau a Forcadell i Bassa: "no per previsible ens causa menys indignació"

Budó
  • La portaveu del Govern ha assegurat que anem amb les vacunes ben encaminades” tot i que ha fet una crida a la “coresponsabilitat” de tots per no fer “passos enrere”

 

  • El Consell Executiu d’aquesta setmana ha destinat 15 milions per obrir una tercera línia d’ajuts directes per a oci nocturn i parcs infantils privats tancats per la Covid-19

 

  • En l’àmbit mediambiental, ha aprovat el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola i ha destinat 6 milions d’euros per a la convocatòria d’ajuts a la gestió forestal sostenible

 

  • També ha prorrogat el contracte programa amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya per a quatre anys més en el qual hi invertirà 2,5 milions d’euros

 

 

Després que aquest matí el jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya hagi revocat el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que aquesta decisió s’ha pres “per ser qui són i per ser el que són, preses polítiques” i que “no per previsible ens causa menys indignació”. “Era una qüestió de temps”, ha dit Budó, que ha recordat que fa uns dies se’ls va revocar aquest mateix dret als presos polítics del centre penitenciari de Lledoners.

 

La portaveu ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha afegit que el tercer grau “és un dret penitenciari que tenen tots els presos” i que cal continuar “denunciant i lluitant” ja que “estem davant uns criteris que més que de justícia són de venjança”.

 

Pel que fa a les vacunes contra la Covid-19, ha explicat que amb la remesa que va arribar ahir “ja tindrem aquella població més vulnerable protegida i els sectors que estan a primera línia de la pandèmia,” però també ha fet una crida a què “entre tots ens toca fer aquest exercici de coresponsabilitat de no fer passos enrere”. “Anem amb les vacunes ben encaminades”, ha explicat la consellera que també ha assegurat que “és moment d’esforç de tots per aturar que ens puguem trobar en quarta onada a les propers setmanes”.

 

 

Ajuts a l’oci nocturn i els parcs infantils

 

Per fer front als negocis afectats pel tancament fruit de les restriccions sanitàries per lluitar contra la Covid-19, el Govern ha destinat avui 15 milions d’euros dels Fons extraordinaris al Consorci de Comerç, Artesania i Moda per posar en marxa una nova línia d’ajuts directes adreçats a establiments d’oci nocturn i parcs infantils privats. Budó ha explicat que “aquesta nova línia, que s’activarà properament, serà la tercera que posem en marxa com a Govern destinada a pal·liar en aquests dos sectors els efectes de les mesures que hem hagut d’aplicar per combatre la Covid-19 i que, sens dubte, han tingut un fort impacte en la seva activitat”. Els establiments d’oci nocturn estan tancats des de l’agost de 2020, mentre que els parcs infantils privats ho estan des del mes d’octubre.

 

En aquest sentit, el Consell Executiu també ha reservat 300.000 euros per completar els pagaments a tots els sol·licitants beneficiaris de la línia d’ajuts directes per al sector de les fires d’atraccions, revetlles i festes majors, afectats per les restriccions sanitàries. La línia, dotada inicialment amb 1,8 milions d’euros i tancada el mes de desembre passat, “s’adreçava a les empreses del sector d’atraccions i serveis de restauració propis de fires i revetlles, que ocupa prop de 5.000 famílies a Catalunya” ha especificat Budó. Amb aquesta transferència es completarà al pagament al 100% dels beneficiaris de la línia.

 

Educació i recerca

 

En l’àmbit educatiu, el Govern ha prorrogat el contracte programa amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya per a un període de quatre anys entre 2021 i 2024, amb la qual cosa es garanteix i s’optimitza la gestió dels recursos disponibles, i alhora es plantegen nous objectius. És per aquest motiu que s’autoritza una inversió total de 2.520.000 euros a repartir en diferents anualitats i que aniran a càrrec del pressupost dels Departaments d’Educació, de Cultura i de Treball, Afers Socials i Famílies. L’objectiu del contracte programa, ha concretat la portaveu del Govern, és “facilitar una formació integral als joves músics de Catalunya, col·laborar en la seva inserció professional i contribuir a l’enriquiment de nous públics”. D’aquesta manera, és voluntat de les diferents parts aprofitar l’experiència adquirida. Per part de la Generalitat, se subscriu l’acord per utilitzar-lo com a eina d’impuls i millora de la qualitat en l’àmbit artístic.

 

Pel que fa a la recerca, a la reunió d’aquesta setmana el Govern ha reservat 4 milions d’euros per a la convocatòria de subvencions d’enguany corresponents al Pla estratègic de recerca i innovació en salut. L’objectiu d’aquest pla és millorar la salut dels ciutadans a partir del coneixement generat per la recerca i enfortir el lideratge del sistema de salut de Catalunya. En el terreny sanitari també ha modificat els estatuts de tres empreses públiques (Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp; Salut Terres de l’Ebre; i Salut Catalunya Central per agilitzar els procediments de contractació. Concretament, es flexibilitza la delegació de funcions d’òrgan de contractació, d’aprovació dels encàrrecs de gestió i dels convenis i dels acords de col·laboració.

 

Més protecció al medi natural

 

En l’àmbit mediambiental, el Consell Executiu ha aprovat el Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola, que té per objectiu “garantir la màxima protecció i conservació d'aquest espai natural, de vital importància per a l’àrea de Barcelona”, ha explicat Budó, “per això, la nova planificació proposa un augment dels espais lliures de més de 700 hectàrees i es projecta una nova estratègia per a l'ús públic”. El nou Pla defineix un model basat en dos eixos fonamentals (la preservació de la biodiversitat i la potenciació dels serveis ecosistèmics en el marc d'una gestió dinàmica i adaptativa) i comportarà aportacions públiques per valor de 40,6 milions d’euros entre inversions i manteniments, en els propers 15 anys. D’aquesta manera, es culmina un llarg camí des que el desembre de 2012 es va constituir la Comissió institucional.

 

El Govern també ha destinat 6 milions d’euros per a la convocatòria d’ajuts a la gestió forestal sostenible, que permet a les entitats locals propietàries de boscos de Catalunya realitzar feines de planificació i de gestió forestal sostenible en les més de 300.000 hectàrees de bosc de propietat pública del nostre país. Se subvencionen treballs de prevenció d’incendis als ajuntaments i a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) per mantenir els camins de prevenció d’incendis, crear franges o construir punts d’aigua, entre altres. També s’inclouen ajuts per al manteniment de zones estratègiques per a la prevenció d’incendis a través del pasturatge. Es tracta de zones planificades com a estratègiques per a la prevenció, on s’hi realitza treballs de disminució del combustible vegetal i on es fomenta que el manteniment l’efectuï el bestiar.

 

Vehicles per a bombers i mossos

 

El Consell Executiu d’avui ha aprovat destinat 40,7 milions d’euros per adquirir 77 vehicles urbans per renovació el parc mòbil del Cos de Bombers de la Generalitat, per als anys 2022-2025. Concretament, seran 13 Furgons de Salvament Varis, 24 Bombes Urbanes Lleugeres, 13 Bombes Urbanes Pesades, 12 Autoescales automàtiques i 15 Bombes Nodrisses Pesades.

 

D’altra banda, també arrendarà  382 vehicles turisme logotipats per a la Direcció General de la Policia, per als anys 2021-2026, amb l’objectiu de substituir periòdicament els vehicles de més antiguitat que van quedant obsolets i de millorar la flota de vehicles. Amb aquesta contractació, s’aprofita per millorar la qualitat ambiental de la flota de vehicles, de manera que s’ha optat per incloure a la licitació 41 vehicles de baixes emissions.

 

En un altre ordre de coses, el Govern ha autoritzat Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya a crear FGC Mobilitat, una societat que té com a objecte social principal la prestació del servei ferroviari de viatgers i mercaderies, tant nacional com internacional, incloent-hi els serveis ferroviaris que s’hagin de prestar sobre la Xarxa Ferroviària d’Interès General, d’acord amb la normativa ferroviària. Aquesta nova societat podrà operar en el mercat en règim de lliure competència i prestar serveis de transport ferroviari de forma eficient i competitiva en un mercat actualment liberalitzat.

 

Renovació del Museu Arqueològic de Banyoles

 

Finalment, en l’àmbit de la cultura, el Govern subvencionarà amb 750.000 euros a la renovació del Museu Arqueològic de Banyoles que inclou una nova museografia i les obres del magatzem i aules educatives. L’ajut servirà per fer front a un projecte que en conjunt té un pressupost total de 1,1 milions d’euros, del qual l’Ajuntament de Banyoles n’aportarà la quantitat restant.

2  

Imatges

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 365

La portaveu del Govern durant la roda de premsa

La portaveu del Govern durant la roda de premsa 182

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 157

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined