• L’Executiu sol·licitarà demà al TSJC allargar set dies més les mesures actuals, que finalitzen la matinada de divendres a dissabte, a 165 localitats de Catalunya
  • El conseller Giró defensa una vegada més “la solvència jurídica” del Fons Complementari de Riscos aprovat pel Decret Llei 15/2021, del passat 6 de juliol
  • El Govern també aprova l’ampliació de la plantilla del Departament d’Educació amb més de 1.000 professionals
Roda de premsa del Govern

El Govern prorrogarà una setmana més el confinament nocturn als municipis de Catalunya més afectats per la Covid-19 amb l’objectiu d’evitar el col·lapse al sistema hospitalari i sanitari. Després que ho hagi acordat aquest matí la Comissió Delegada en matèria de Covid-19, encapçalada pel president Aragonès, la Generalitat sol·licitarà demà autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mantenir set dies més les restriccions actuals a 165 localitats a partir de la matinada de divendres a dissabte. Es tracta de poblacions de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos per 100.000 habitants l’última setmana o bé que, tot i no complir aquestes condicions, estan envoltades per municipis amb una alta incidència.

La pròrroga necessita la validació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, perquè les mesures afecten drets fonamentals, i inclou les restriccions en l’aforament dels espais de culte i la limitació de 10 persones com a màxim en les reunions, tant en l’àmbit públic com privat, que ja es van demanar la setmana passada. Entre els municipis que s’hi incorporen destaquen Lleida, Igualada, Tàrrega, el Vendrell, la Bisbal d'Empordà, Roses, Salt i Mollerussa, mentre que d’altres, com Solsona, Deltebre o Altafulla, queden fora de les restriccions. Al marge de les poblacions afectades pel confinament nocturn entre la una i les sis de la matinada, totes les activitats d’arreu del territori català tenen una hora límit de finalització que és dos quarts d’una de la matinada.

La decisió de prorrogar les restriccions arriba després de constatar que la situació pandèmica continua sent dolenta i preocupant. Si bé l’augment del nombre de persones contagiades de menys edat es frena, la transmissió es desplaça a edats més elevades i continua creixent el nombre de persones ingressades.

“Som plenament conscients de l’excepcionalitat d’aquesta mesura, però el Govern també és plenament conscient de la necessitat de seguir prenent aquestes mesures per frenar els contagis i per assegurar la recuperació sanitària i econòmica del país”, ha manifestat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, durant la qual ha comparegut acompanyada del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró.

Fons Complementari de Riscos

Giró ha defensat una vegada més “la solvència jurídica” del Fons Complementari de Riscos aprovat pel Decret Llei 15/2021, del passat 6 de juliol. La finalitat d’aquest instrument és donar cobertura a tots els servidors públics que es troben en processos judicials o administratius per una actuació duta a terme en exercici de les seves funcions públiques i que no quedin cobertes per les actuals pòlisses que té subscrites la Generalitat.

Segons ha explicat el màxim responsable de les finances públiques del Govern, les primeres entitats financeres -bancs i cooperatives de crèdit amb presència més significativa a Catalunya- amb les quals ha contactat l’Executiu “ara per ara, no han considerat oportú acceptar l’oferiment de formalitzar la garantia d’aquest instrument”. No obstant això, ha assegurat que el Govern “continuarà treballant amb altres entitats amb capacitat per donar suport aquesta iniciativa”, més enllà del 21 de juliol. Aquesta és la data que el Tribunal de Cuentas va fixar el passat 29 de juny per fer efectives les fiances que reclama a 34 excàrrecs de la Generalitat de Catalunya, i que ha rebutjat prorrogar, tal com li havien demanat els representants legals dels encausats. “El Govern ha fet, està fent i continuarà fent tot el que està a la seva mà per alleugerir una situació profundament injusta”, perquè “aquest mecanisme forma part de la solució, no del problema” ha afirmat el conseller Giró, que ha recordat que aquest mecanisme es va activar "amb rapidesa" fa dues setmanes, en el Govern del 6 de juliol, i es va dotar la setmana passada.

Per a Giró, el Fons “és una operació tècnica” que “no té risc financer, jurídic ni comercial” i, per aquest motiu, ha insistit que “des del Govern persistirem en les diverses vies obertes”.

Pel conseller, els contactes que s’estan mantenint actualment “ens permetran, finalment, incorporar una entitat a l’operació”. A parer seu, tant l’import limitat com les cobertures dissenyades pel govern i les garanties institucionals que ofereix la Generalitat “són més que suficients per considerar favorablement la nostra oferta de col·laboració”.

Finalment, Giró ha manifestat el seu convenciment que el Fons de Compensació de Riscos “perdurarà més enllà d’aquesta legislatura, independentment de les majories que hi hagi al Parlament” perquè el seu únic objectiu és donar seguretat als treballadors públics a l’hora de desenvolupar la seva feina “sense por i amb llibertat”. “Si els futurs governs de Catalunya el modifiquen, només serà per ampliar-lo o enfortir-lo”, ha reblat.

1.000 professionals més per al Departament d’Educació

D’altra banda, el Govern també ha aprovat avui l’ampliació de la plantilla del Departament d’Educació amb la incorporació de 1.006 professionals. Les dotacions se sumaran a la plantilla estructural dels centres educatius, a més dels reforços Covid del curs actual, que es mantindran per al curs vinent.

Aquestes necessitats estan vinculades al creixement de la població en àmbits rurals de Catalunya, que implica l’augment de la demanda d’escolarització en el nivell d’ensenyament secundari; la concentració excessiva, que demana posar recursos per mantenir les ràtios normativament establertes, i la necessitat d’atendre l’alumnat de manera personalitzada. També s’amplien el nombre de professionals per atendre les necessitats d’escola inclusiva.

L’objectiu és que les escoles siguin espais de creixement i compensació de desigualtats per a tot l’alumnat, incloent-hi els que presenten algun tipus de discapacitat.

Encara en l’àmbit de l’ensenyament, el Govern ha aprovat també la creació de dues escoles, dos instituts i deu instituts escola pel pròxim curs i la integració d’una escola en un institut escola.

Agenda del Govern per als pròxims dies

Per últim, la portaveu ha informat de l’agenda del Govern d’aquesta setmana. Aquest migdia s’ha reunit per primera vegada la Comissió Interdepartamental sobre Fons Europeus, que s’encarregarà de planificar, prioritzar i fer seguiment dels projectes catalans finançats amb aquests fons Next Generation. La reunió està encapçalada pel president Aragonès i el vicepresident Puigneró i en té la vicepresidència el conseller d’Economia i Hisenda Jaume Giró. També hi assisteixen tots els consellers i conselleres del Govern.

A banda d’aquesta comissió, també s’ha creat una Comissió Tècnica, amb representants de tots els departaments, encarregada d’identificar els projectes susceptibles de rebre els fons i coordinar-ne la captació i l’execució. Aquests òrgans complementen la gestió i coordinació dels fons europeus liderada per les recentment creades Secretaria d’Afers Econòmics i de Fons Europeus, i la Direcció General de Fons Europeus del Departament d’Economia i Hisenda.

El pròxim diumenge, el Govern posarà en marxa la nova estació de l’L5 de metro entre Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, batejada amb el nom d’Ernest Lluch.

3  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar) 80

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar) 89

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar)

Foto de la reunió del Govern (Jordi Bedmar) 757

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en PDF

Acords del Govern en PDF
PDF | 499