Roda de premsa del Govern
  • La mesura, que afecta les etapes d’infantil, secundària i postobligatòria, entrarà en vigor el curs 2022-2023
  • El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assegura que al segle XXI “no hi pot haver cap escola finançada amb fons públics que segregui per gènere”
  • El Govern també ha aprovat l’increment temporal de la plantilla docent en 284 efectius per fer tasques de coordinació i de gestió com a mentors digitals
  • L’Executiu s’ha reunit aquest 12 d’octubre “amb normalitat” perquè “no comparteix la significació d’una festa que no representa a la majoria de catalanes i catalans, és l’efemèride d’un genocidi, una celebració més que qüestionada i per això el Govern ha decidit treballar”, segons ha explicat la portaveu Plaja

El Govern ha decidit avui no renovar els concerts educatius en les etapes d’infantil, secundària i postobligatòria d’aquells centres que segreguin els alumnes per gènere. La mesura, que entrarà en vigor el curs 2022-2023, afecta onze centres educatius amb 3.850 alumnes, 139 grups d’ESO i 251 estudiants de Batxillerat.

“Al segle XXI no hi pot haver cap escola finançada amb fons públics que segregui per gènere”, ha manifestat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. “El nostre model educatiu es basa en una escola pública, equitativa, de qualitat, coeducadora, acollidora, que fomenti els valors de la pau i la diversitat, i en català”, ha afegit. 

D’aquesta manera, l’Executiu dona compliment al compromís de no finançar les escoles que discriminen per raó de gènere recollit en l’acord de formació del Govern, i a la moció aprovada la setmana passada pel Ple del Parlament en què s’instava el Govern a retirar aquests concerts, amb el vot favorable de tots els Grups parlamentaris a excepció de VOX, Ciutadans i PP.

Segons ha explicat el conseller, a finals d’aquest curs acaba la vigència dels concerts de segon cicle d’educació infantil, d’ESO i dels ensenyaments postobligatoris i, per tant, s’haurien de renovar amb efectes de l’inici de curs 2022-23 per a un període de quatre cursos escolars. Són aquests concerts els que finalment no es renovaran. Pel que fa als concerts de l’educació primària, el TSJC va obligar la Generalitat a renovar-los i, a l’espera que es resolgui el recurs del Govern, estaran en vigor cautelarment fins al curs 2025-2026. No obstant això, el conseller ha detallat que, a partir d’aquesta data, també deixaran de rebre fons públics.

“Cada vegada tenim més cobertura jurídica que empara aquesta decisió i nosaltres seguirem determinats que no hi hagi cap mena de discriminació dins del Servei d’Educació de Catalunya”, ha assegurat Gonzàlez-Cambray, per a qui la mesura no només compta amb l’aval jurídic sinó que també “respon a una demanda social”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió en què es va preguntar sobre aquesta qüestió (2018), el 85,1% dels enquestats es va mostrar en desacord amb el fet que la Generalitat financïi amb fons públics les escoles privades que separen els alumnes per gènere.

284 mentors digitals per impulsar la digitalització dels centres educatius

En la reunió d’avui, el Govern també ha aprovat la dotació de 284 mentors digitals per tal d’impulsar la digitalització dels centres educatius catalans. Es tracta d’una figura que ha d’acompanyar, implementar i avaluar l’estratègia digital als centres, i que és una de les principals actuacions del Pla d’educació digital de Catalunya 20-23.

Aquesta és una de les actuacions “més ambicioses” del Pla d’Educació Digital de Catalunya 2020-2023. El curs passat es va iniciar el repartiment dels equipaments digitals  i es va assegurar la connectivitat dels centres educatius, en un procés que la pandèmia va accelerar. “Però no ens podem quedar aquí i ara és necessari adquirir coneixements digitals, traslladables a la pràctica del dia a dia als centres”, ha dit el conseller d’Educació.

Amb aquest Pla d’acompanyament als centres es vol situar Catalunya com un país capdavanter en l'ús educatiu de la tecnologia per a l'èxit educatiu i social, al mateix temps que es pretén millorar la competència digital de l'alumnat, el professorat i els centres educatius en el marc de la transformació educativa.

Cadascun dels 284 assessors tècnics docents farà acompanyament a 15 centres educatius cada curs.

L’impacte global que es preveu amb aquesta actuació és arribar a:

  • 3.541 centres educatius de diferents nivells i especialitats,
  • un mínim del 80% del professorat de centres públics i concertats, xifra que representa 92.252 docents amb competència digital,
  • un total d’ 1.597.801 alumnes.

Cal destacar que aquest increment d’efectius es finançarà al 100% amb fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i del fons REACT-EU.

Noves mesures Covid

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha anunciat que aquesta tarda se celebrarà una reunió tècnica en la qual es concretaran noves mesures en relació amb la pandèmia de la Covid-19 de cara als pròxims dies.

“Encara estem en pandèmia, però avui hi ha motius per ser optimistes i pensar que estem més a prop del final. Cal ser prudents, però les dades acompanyen I això vol dir que tots estem fent les coses bé. Avui estem molt a prop de poder reprendre el nostre a dia com teníem abans de l’impacte més greu de la pandèmia a la nostra societat”, ha manifestat Plaja.

La reunió d’aquest matí s’ha celebrat amb normalitat perquè, segons ha explicat la portaveu, el Govern de Catalunya “no comparteix la significació d’una festa que no representa a la majoria de catalanes i catalans, és l’efemèride d’un genocidi, una celebració més que qüestionada i per això el Govern ha decidit treballar”.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern

Foto de la reunió del Govern 140

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar)

Foto de la roda de premsa (Jordi Bedmar) 3455

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 280