Portaveu

El Govern activa els mecanismes per afrontar la intensa onada de calor prevista

query_builder   12 juliol 2022 14:32

thumb_up Acords del Govern

El Govern activa els mecanismes per afrontar la intensa onada de calor prevista

  1. El SEM ha reforçat el 061 Salut Respon i s’ha activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut en la seva fase més alta
  2. S’estan coordinant les diferents unitats operatives que formen part del Pla INFOCAT per fer seguiment de l’episodi d’alt risc d’incendi i Protecció Civil ha activat el pla PROCICAT en fase d’alerta
  3. La portaveu ha demanat que “s’extremin les precaucions arreu del territori” així com “prudència, consciència i màxima col·laboració ciutadana”
  4. El Consell Executiu ha aprovat destinar 1.385 milions d’euros al finançament dels serveis socials d’ajuntaments i consells comarcals fins al 2025
Portaveu{"name":"2022/07/12/13/48/f9d9c3e5-44e3-44cf-8335-ef05e0c93014.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":87609}

Per fer front a l’onada de calor amb temperatures extremes que es preveu que s’intensifiqui en les properes hores, la Generalitat ha començat a prendre diverses mesures. N’ha informat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu, on també ha fet una crida a la “prudència, consciència i màxima col·laboració ciutadana”.

La portaveu ha explicat que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ja ha reforçat tot el seu equip operatiu i el del servei 061 Salut Respon. Ho ha fet especialment en el recolzament a les persones fràgils i amb malalties cròniques per atendre les necessitats o els problemes que puguin tenir durant aquest període de l'onada de calor. També s’ha activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) en la seva fase més alta, la fase 2 . 

D’altra banda, Plaja ha demanat que “s’extremin les precaucions arreu del territori basant-se en les previsions del Meteocat”, especialment a les comarques del Segrià, Noguera, Urgell, Pla d’Urgell i Garrigues perquè el perill de patir un cop de calor es considera alt. Està previst que durant aquests dies, la resta de les comarques de Catalunya estiguin en risc moderat (1-2) per l’onada de calor.

Per la seva banda, Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el pla PROCICAT i ha subratllat que “és imprescindible extremar les precaucions a prop de zones boscoses”. Des del Departament d’Interior s’estan coordinant les diferents unitats operatives que formen part del Pla INFOCAT per fer seguiment de l’episodi d’alt risc d’incendi. La portaveu ha informat que ahir es va reunir el comitè tècnic d’aquest pla per analitzar-ho i prendre les mesures necessàries, amb la intervenció de les diferents unitats operatives dels Departaments d’Interior, Salut i Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural. A més, davant d’aquesta situació, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat per si cal que s’utilitzin i es tingui especial vigilància de les persones vulnerables.

Pel que fa a les reserves d’aigua, Plaja no ha descartat que si el conjunt de les temperatures es manté elevat tot l’estiu “a finals d’agost una part important del territori es trobi en situació d’alerta per sequera”. Tot i que ha dit que “no ens hem d’alarmar” ha demanat “extremar l’estalvi d’aigua i fer-ne un ús eficient” i “no minimitzar les conseqüències de la calor de la mateixa manera que no ho fem amb altres inclemències meteorològiques com les pluges torrencials”. 

La portaveu ha titllat aquest episodi d’”excepcional” ja que “no ens trobem davant d’una onada més de calor sinó d’una onada extremaque pot provocar incidències importants a la ciutadania, tant pel que fa a la salut individual com al territori”. Finalment, ha informat que el proper dijous 14 de juliol se celebrarà una nova reunió del Comitè de Risc per actualitzar el seguiment de l'episodi, que avaluarà si cal prendre mesures de cara al cap de setmana.

1.385 milions per als serveis socials d’ajuntaments

A la reunió d’aquest matí, el Consell Executiu ha aprovat dotar 111 ajuntaments de més de 20.000 habitants, consells comarcals i altres ens supramunicipals amb 1.385 milions d’euros per finançar els serveis socials i altres programes de protecció social per al període 2022-2025. El contracte programa per a 2022 suposa un augment del 20% respecte la partida de l’any anterior, que es destinarà principalment a reforçar el sistema de serveis socials i a noves accions i serveis, com la lluita contra el sensellarisme o la teleassistència. Una part d’aquest increment -concretament 10,4 milions d’euros més que el 2016- van destinats a estabilitzar la plantilla actual de l’atenció social primària.

En aquest sentit, es consolidaran els més de 400 treballadors socials de les àrees bàsiques que van incorporar-se amb addendes Covid durant 2021 i ara passen a estar inclosos dins del contracte programa. També s’incorporaran progressivament altres perfils professionals, com psicòlegs o juristes, per a cadascuna de les àrees bàsiques de serveis socials. S’incorporarà un nou professional per cada 50.000 habitants.

Pal·liar els efectes de les gelades

Avui també ha tirat endavant un acord de 40 millions d’euros per minimitzar els danys ocasionats per les gelades del passat mes de d’abril en el sector de la fruita dolça i l’ametller. El Govern ja es va comprometre aleshores a ajudar al sector i avui aquestes mesures s’han pogut concretar. L’ajut servirà per pal·liar les pèrdues ocasionades i donar liquiditat a les empreses perquè puguin continuar amb la seva activitat i preparar la campanya del 2023. Es dividiran en 32 milions per a explotacions agràries de fruita dolça i ametller, que aniran a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i 8 milions per a cooperatives i centrals fruiteres, que aportarà el Departament d'Empresa i Treball.

L’àmbit d'aplicació se centra en municipis de les comarques del Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Garrigues, Urgell, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Pallars Jussà, Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà, Anoia, i Segarra, ampliant així l’abast geogràfic respecte la previsió inicial.

3  

Imatges

La portaveu durant la roda de premsa

La portaveu durant la roda de premsa 87609

Reunió del Consell Executiu

Reunió del Consell Executiu 155753

El president durant la reunió del Consell Executiu

El president durant la reunió del Consell Executiu 96753

1  

Vídeos

Roda de premsa posterior al Consell Executiu

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 113773

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined