1. ·Es tracta d’una acció molt ambiciosa, sense precedents en l’àmbit internacional, que arribarà potencialment a 1,8 milions de dones, és a dir, a totes les que menstruen
  2. ·L’Executiu també ha aprovat la declaració institucional del Dia Internacional de les Dones, que reivindica la normalitat de ser feminista
  3. ·En el capítol legislatiu, el Govern ha donat llum verda al Projecte de llei de memòria democràtica, que inicia el seu tràmit parlamentari, i a la Memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei per a la protecció de les persones que alertin d’infraccions normatives
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja Pérez, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja Pérez, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu.
{"name":"2023/03/07/15/10/d934ffa4-06a0-4c45-8cff-3690c8031b60.jpg","author":"Rubén MOreno","type":"0","location":"0","weight":189178}

El Govern garantirà l’accés gratuït de totes les dones als productes menstruals, especialment els sostenibles, i combatrà els tabús i estigmes associats a la menstruació i el climateri a través de l’educació en nombrosos àmbits i l’acompanyament amb informació de qualitat. Així es recull en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 aprovat avui pel Govern, que la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu, coincidint amb la setmana del 8-M. Amb aquest pla, que inclou una seixantena de mesures, Catalunya és, un cop més, “capdavantera internacionalment en la garantia dels drets sexuals i reproductius”.

La consellera Verge ha destacat que el pla persegueix un triple objectiu: “promoure la justícia de gènere”, perquè busca trencar tabús i estigmes sobre la menstruació i el climateri i perquè vetlla per la salut de les dones; “avançar en la justícia social”, perquè combat la pobresa menstrual, que afecta una de cada cinc dones del país i que podria incrementar-se en el context actual d’augment del cost de la vida, i “contribuir a la justícia climàtica”, ja que cada any a Catalunya es produeixen al voltant de 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables.

Els productes menstruals seran accessibles per a totes les dones, així com a les persones no binàries i als homes trans* que menstruïn. S’instal·laran dispensadors de compreses i tampons de cotó orgànic en múltiples equipaments i serveis públics, disponibles per a tothom i en especial per a les dones en situació de vulnerabilitat.

A més, el pla inclou una “mesura inèdita en l’àmbit internacional”: l’accés gratuït a productes menstruals reutilitzables per a totes les dones que tenen la regla, que a Catalunya són aproximadament 1,8 milions. Els productes es podran recollir en punts de proximitat arreu del país, amb plena equitat territorial, on es proporcionarà també informació i assessorament per al seu ús. “Es tracta d’una mesura per al país sencer, per a totes les dones, independentment d’on visquin”, ha subratllat la consellera.

La distribució gratuïta de productes menstruals sostenibles es continuarà fent també a través dels centres de secundària de tot Catalunya, amb el programa "La meva regla, les meves regles", que aquest curs arribarà a 85.500 alumnes de 3r d’ESO i 1.120 centres, i que es repetirà cada curs a partir d’ara. A més, a partir de l’any vinent s’introduiran descomptes a través del Carnet Jove i el carnet universitari per a la compra de productes menstruals sostenibles i reutilitzables.

L’accés gratuït als productes menstruals anirà acompanyat d’informació de qualitat per “posar fi als mites, tabús i manca de coneixement que impedeixen tenir una vivència digna, lliure, saludable i sostenible de la menstruació i el climateri”, ha afirmat la consellera Verge. Per exemple, s’impulsaran diverses campanyes de sensibilització, dirigides tant al públic general com a segments concrets (com joves o el món de l’esport) i l’educació menstrual s’inclourà en el currículum pedagògic de l’educació sexual per a alumnat de primària, de secundària i d’educació especial, i en tallers adreçats a les famílies. També es formarà els professionals de l’educació, dels serveis de salut, dels serveis socials que treballen amb adolescents i amb persones amb discapacitat, equips d’atenció a les dones en situació de violència masclista i personal especialitzat en la promoció de la salut laboral.

Finalment, un altre aspecte innovador del pla és l’aposta per la salut laboral amb perspectiva de gènere, que inclou accions relacionades amb la menstruació i el climateri, tant en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat com en el conjunt del sector privat mitjançant la concertació social. En aquest sentit, el pla fixa com a línia d’actuació continuar treballant per estendre a totes les treballadores mesures de flexibilitat horària per menstruació o climateri amb afectació a la salut, com les ja aprovades per al personal de l’Administració.

D’altra banda, el Govern també ha donat llum verda a la declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que aquest any reivindica la normalitat de ser feminista. Com recull la declaració, per ser feminista no cal tenir un coneixement exhaustiu de la producció teòrica dels darrers tres segles contra la normalitat patriarcal, ni tan sols de la història de les lluites contra el patriarcat, sinó posicionar-se i actuar contra la normalitat patriarcal.

Agenda del Govern: viatge institucional del president Aragonès a l’Amèrica del Sud

Pel que fa a l’activitat del Govern, la portaveu Plaja ha detallat que el president de la Generalitat, acompanyat de la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, iniciarà a partir de dissabte un viatge institucional a l'Amèrica del Sud per reforçar la relació política, econòmica i cultural amb la regió. Durant nou dies, visitarà quatre països amb una agenda intensa centrada en l’àmbit econòmic, en l’àmbit de cooperació per la pau, de memòria històrica i drets humans, i també mantindrà diversos contactes institucionals amb governs nacionals, regionals i municipals. Unes accions que demostren "el compromís del Govern amb l’agenda internacional" i amb "tenir veu pròpia davant dels reptes globals, fent forts els llaços socials, culturals, econòmics i institucionals", segons ha destacat Plaja.

El president començarà el viatge a Colòmbia, el pròxim diumenge 12, on visitarà projectes de cooperació i de defensa dels drets humans i la pau. També mantindrà diverses trobades institucionals i empresarials. Colòmbia és el país que més Ajut Oficial al Desenvolupament català ha rebut, més de 8,5 milions d’euros des de l'any 2017, i el president es trobarà amb les institucions que vetllen i desenvolupen l’Acord de Pau entre el Govern colombià i les FARC, visitarà antigues fosses amb familiars de víctimes del conflicte armat i encapçalarà un acte de memòria junt amb activistes que han estat acollides a Catalunya a través del Programa Català de Protecció de Defensores dels Drets Humans del Govern.

Dimecres 15, el president farà una parada d’un dia a l'Uruguai, amb diferents reunions institucionals, i l’agenda continuarà a l'Argentina el dijous, on inaugurarà la nova delegació del Govern al Con Sud i signarà un acord bilateral amb la província de Buenos Aires, a la Plata. També participarà de l’acte “Argentina-Catalunya. Drets humans. Una lluita compartida”, juntament amb representants d’entitats per la defensa dels drets civils i polítics. I mantindrà diverses trobades i visites en l’àmbit econòmic.

El viatge finalitzarà a Xile, on realitzarà diversos actes sobre memòria històrica coincidint amb el 50è aniversari del cop d'estat contra el govern de Salvador Allende. Entre els actes on participarà, destacar un homenatge al cantautor Víctor Jara i l’artista d’origen català Roser Bru, exiliada durant el franquisme. També tindrà trobades governamentals en l’àmbit econòmic.

Acció legislativa: Projecte de llei de memòria democràtica i primer pas de l’Avantprojecte de llei per a la protecció de les persones alertadores

Entre les qüestions tractades avui a la reunió del Govern, la portaveu Patrícia Plaja ha destacat l’aprovació de l’Avantprojecte de llei de la memòria democràtica, una llei “necessària, valenta i imprescindible per seguir avançant en la persecució de l’enaltiment del franquisme, la reparació del dolor exercit sobre les persones perseguides per qüestions ideològiques i que situa Catalunya en l’avantguarda de les lleis de memòria”.

El text té com a objectiu adaptar la legislació vigent als temps actuals i englobar en una sola norma actualitzada les diferents normatives que fins al moment hi havia a Catalunya en relació amb la memòria democràtica: la Llei del memorial democràtic, la Llei de Fosses i la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que és la darrera que es va fer però ja data del 2017.

La llei permetrà “fer un pas més en la reparació dels danys causats als represaliats per la dictadura franquista” i donarà instruments al Govern per exercir la figura d’acusació popular en aquells casos que es consideri necessari. Així mateix, reconeix un ampli ventall de víctimes i amplia els supòsits de sanció en casos d’enaltiment del franquisme i també en aquells casos en que s’atempta contra la dignitat de les víctimes. 

El text també posa l’accent en el dret a saber i en l’educació de les noves generacions, motiu pel qual memòria democràtica s’incorporarà en el currículum formatiu de tots els nivells educatius. “El pas del temps, l’esdevenir dels anys i els diferents canvis generacionals no han de ser la justificació del desconeixementde la nostra història i és per això que es dona la importància necessària a l’educació a la transmissió d’experiències i el reconeixement d’un passat col·lectiu en el procés d’articulació d’una cultura cívica i democràtica”, ha afirmat la portaveu del Govern. 

Encara en el capítol legislatiu, el Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei per a la protecció de les persones que alertind’infraccions normatives. Amb aquesta iniciativa legislativa es vol resoldre la manca d’una regulació integral de la protecció de persones que denuncien irregularitats a Catalunya, d’acord amb el que preveu la Directiva en l’àmbit de la lluita contra la corrupció i també posar fi a la dispersió en la resposta de les administracions públiques motivada per l’existència de múltiples canals de denúncia i alerta.

Finalment, la portaveu Plaja també ha explicat que el Govern ha ampliat fins als 30 anys l’ús de la targeta de transport T-Jove, i que aquesta ampliació serà una realitat a partir de la setmana vinent, concretament, a partir de dimecres. A la reunió d’aquest matí el conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha detallat que la nova T-Jove entrarà en funcionament a Barcelona la setmana vinent, el dimecres 15 de març i a les ATM de Lleida, Girona i Tarragona el 17 d’abril. 

Ciberatac patit per l’Hospital Clínic

En relació amb el ciberatac que des de diumenge afecta el desenvolupament de l’activitat a l’Hospital Clínic, la portaveu Plaja ha explicat que l’Agència de Ciberseguretat treballa per restablir el sistema informàtic, però la complexitat de l’atac farà que el retorn a la normalitat no arribi en les pròximes hores.

“L’atac té l’objectiu de fer el màxim mal possible i ho han fet utilitzant un sistema nou i extremadament complex, però tots els esforços de l’Agència Catalana de Ciberseguretat i del Govern se centren a minimitzar les conseqüències de l’atac i a restablir el servei al més aviat possible”, ha declarat la portaveu.

En aquest sentit, Plaja ha assegurat que el Govern no negociarà amb l’empresa de cibercrim Ransomhouse, responsable de l’atac: “No hi haurà rescat. Són delinqüents especialitzats, plenament conscients de la gravetat dels seus actes, però s’han equivocat d’objectiu perquè no negociem amb pirates informàtics.Tots els esforços es dedicaran a minimitzar els efectes de l’atac, no a negociar res”

Catalunya s’enfronta cada dia a més d’una seixantena de grups cibercriminals que ataquen els entorns digitals de l'Administració. L’Agència de Ciberseguretat va gestionar 1.700 milions de ciberatacs entre el 2020 i el 2021, i ha patit 2.000 incidents de seguretat. Això significa una taxa de protecció davant d'aquests ciberatacs de gairebé el 100%.

2  

Imatges

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa (Rubén Moreno) 189178

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 165137

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern (07.03.2023)

Acords de Govern (07.03.2023)
PDF | 347208