1. Són dues mesures incloses en el Model d’atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya que vol facilitar les relacions entre la ciutadania i l’Administració
  2. El Govern ha aprovat un acord pel que s’incrementa el preu de les guàrdies dels metges i metgesses en residència, els MIR, en gairebé un 28% des de l’1 de juny

El telèfon d’informació ciutadana 012 passarà a ser plenament gratuït en el termini màxim d’un any. Aquesta és una de les mesures que s’inclouen dins del Model d’atenció ciutadana de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i del seu sector públic, que avui ha aprovat el Consell Executiu. Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, qui ha destacat que l’objectiu de la mesura és “lluitar contra la bretxa digital en l’accés als serveis públics i facilitar les relacions entre la ciutadania i l’Administració”.

El telèfon d’informació ciutadana, el 012, que actualment té un cost aproximat entre 0,43 i 0,83€ cèntims d’euros, segons l’operadora de telefonia que es tingui passarà a ser gratuït per qualsevol usuari amb l’objectiu evident de facilitar que la comunicació entre l’administració i les ciutadanes i ciutadans de Catalunya sigui el més accessible possible.

Segons Plaja, “qualsevol persona ha de poder accedir als serveis digitals oferts per l’administració però som plenament conscients que això, per motius diversos no sempre passa. I el que no permetrem és que el fet que hi hagi serveis digitals accessibles suposin un obstacle, un retard o un entrebanc per ningú”.

Un altre acord pres avui en el Consell Executiu ha estat eliminar la cita prèvia amb caràcter obligatori, sigui quin sigui el tràmit que s’hagi de realitzar. Només es mantindrà la cita prèvia voluntària en cas que la persona que requereixi fer el tràmit, la vulgui sol·licitar. D’aquesta manera, “Catalunya es convertirà en model de referència d’atenció ciutadana” tal i com ha afirmat Patrícia Plaja.

Roda de premsa {"name":"2023/07/11/14/21/6af2000d-aae0-46b4-be16-56c9f35e019e.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":115390}

Davant de l’actual escenari, el nou Model d’atenció ciutadana reforça el suport i l’assistència a les persones, manté l’atenció presencial i en reconeix la importància, la remarca, enfortint el canal telefònic i incorporant la videoatenció per tothom. “Ningú no pot quedar exclòs dels serveis i la informació propis de l’Administració a causa de la bretxa digital” ha assegurat la portaveu del Govern.

Pensant en les persones més grans, però d’aplicació a tothom, es podrà demanar la cita prèvia voluntària per tots els canals incloent la forma presencial. En aquest sentit, a més, crearà en cada vegueria oficines d’atenció ciutadana centralitzada on, en un únic espai, es podrà fer qualsevol tràmit relatiu a l’Administració de la Generalitat. De la mateixa manera, en aquests punts es donarà suport a les persones a l’hora d’accedir als serveis digitals si no ho saben fer o no ho poden fer pel seu compte per garantir-ne l’autonomia més enllà del seu nivell de competència digital.

El nou model d’atenció ciutadana de la Generalitat es basa en els principis d’igualtat, accessibilitat, atenció integrada i agilitat, entre altres. L’acord aprovat a ui és un pas més per assolir els objectius que estableix el Decret d’administració digital, que obliga a prestar una atenció especial a l’assistència a la ciutadania i advoca per articular una administració digital que permeti l’empoderament de les persones, la democratització de les solucions tecnològiques i l’atenció més adequada a les demandes socials. Així mateix, aquest model també concreta les previsions del Pla de Govern per a aquesta legislatura.

En matèria de salut, el Govern ha aprovat avui un acord pel que s’incrementa el preu de les guàrdies dels metges i metgesses en residència, els MIR, en gairebé un 28% des de l’1 de juny. Plaja ha explicat que aquesta és “una gran notícia per augmentar les retribucions dels 2.773 professionals residents amb un cost anual de 13 milions d’euros”. Aquest any com que l’acord té efectes des del passat 1 de juny, suposarà un cost de 7,7 milions. Aquestes tarifes ja s’aplicaven al mateix col·lectiu de metges integrat al sistema sanitari públic de Catalunya i ara es passa a aplicar als professionals en residència que prestin servei per l’Institut Català de la Salut, l’ICS.

D’altra banda, l’Executiu destinarà 2,1 MEUR a millorar l’accessibilitat en els centres educatius. S’ha aprovat una transferència del Departament de Drets Socials al Departament d’Educació de fons Next Generation per finançar aquests projectes. Aquesta partida es destinarà a actuacions com la instal·lació d’ascensors, creació de rampes en accessos dels centres, adequació de cambres higièniques adaptades, supressió de barreres arquitectòniques o pavimentació de recorreguts adaptats a espais com el pati, entre d’altres actuacions.

Comissió Interdepartamental de la Sequera: “Continuem en una situació preocupant com feia anys que no vivíem”

Durant la roda de premsa, la portaveu del Govern ha explicat el principal missatge de la Comissió Interdepartamental de la sequera que ha tingut lloc aquest matí just abans de la reunió del Govern. Segons Plaja “continuem immersos en una situació preocupant com feia anys que no vivíem. Les reserves d’aigua continuen sent escasses, tot i el lleuger repunt de les reserves registrat entre maig i juny, que s’ha passat del 25 al 30%. Hem pogut allunyar l’entrada en l’escenari d’emergència fins el mes de novembre però la situació continua sense ser bona”.

3  

Imatges

Fotografia del president Aragonès durant la reunió del Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia del president Aragonès durant la reunió del Consell Executiu (Autor: Jordi Bedmar) 544382

Fotografia de la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia de la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts (Autor: Jordi Bedmar) 631148

Fotografia de la roda de premsa dels Acords del Govern amb la portaveu Patrícia Plaja (Autor: Jordi Bedmar)

Fotografia de la roda de premsa dels Acords del Govern amb la portaveu Patrícia Plaja (Autor: Jordi Bedmar) 115390

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern de l'11 de juliol de 2023 (en PDF)

Acords del Govern de l'11 de juliol de 2023 (en PDF)
PDF | 267637