Govern

El Govern anuncia que el sistema Ter-Llobregat retorna a l'escenari d'alerta a partir de la setmana vinent i relaxa restriccions

query_builder   18 juny 2024 14:24

thumb_up Acords del Govern

El Govern anuncia que el sistema Ter-Llobregat retorna a l'escenari d'alerta a partir de la setmana vinent i relaxa restriccions

  1. Gràcies a l’increment de les reserves d’aigua també és possible el pas de l’emergència II a I de Darnius-Boadella
  2. El Consell Executiu ha aprovat un sistema propi de gestió de les emergències internacionals per assistir els catalans i catalanes que es trobin a l’estranger i estiguin afectats per una situació d’emergència
  3. També ha donat llum verda a què la Generalitat participi com a soci promotor en l’Associació Vall de l’Hidrogen, una iniciativa estratègica de país que treballa per consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor d’aquest gas
Govern{"name":"2024/06/18/14/30/c0bd8c8b-e04b-4402-a247-a4c3fc054d49.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":98797}

El semàfor de restriccions per als 202 municipis que integren el Ter-Llobregat torna a millorar, avui deixem enrere la fase d’excepcionalitat i passem a situació d’alerta”. En aquests termes s’ha expressat el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, durant la roda de premsa posterior a les reunions del Consell Executiu i de la Comissió Interdepartamental de Sequera, on ha afegit que la situació de Darnius-Boadella també millora i passa d’Emergència 2 a Emergència 1.

Actualment el nivell de reserves en els embassaments de l’àmbit Ter-Llobregat se situa al 38,5%, amb 236 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges. Cal recordar que, a principis del mes de març, el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 15% amb 91 hm3. Es retorna així a l’alerta, un escenari en el qual s’hi va entrar durant el mes de novembre de 2022 i es preveu que els canvis es facin efectius la setmana vinent.

Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua, respecte al consum normal, per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%). Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres. També es defineix una xifra per al consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.

El conseller ha explicat que la “gestió quirúrgica” basada en la premissa de “garantir l’abastament a la població i afectar el mínim possible les activitats econòmiques ens ha servit per anar escalant en les diferents fases però també ens serveix per desescalar”. En aquest sentit, tot i que avui es flexibilitzen aquestes restriccions ha instat a seguir el “comportament de màxima responsabilitat en l’ús de l’aigua que hem apreciat aquests darrers mesos en la població”.

El titular d’Acció Climàtica ha subratllat que “també quan plou el Govern segueix gestionant la sequera i posant en marxa totes les infraestructures a les quals es vam comprometre, aprovant el pla de gestió, la llei de la sequera i totes les obres d’emergència”. “Amb l’esforç de tothom i les obres d’emergència que ha fet aquest Govern durant aquests mesos segur que estem millor preparats per afrontar aquesta sequera i les que vindran”, ha reblat.

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha recordat que “la sequera no s’ha acabat” i que tot i que les “plugesde les darreres setmanes juntament amb els esforços fets pel Govern per augmentar la quantitat d’aigua regenerada i el funcionament al 100% de la seva capacitat de les dessalinitzadores ens han permès sortir d’una situació gairebé catastròfica, l’escassedat d’aigua a Catalunya continua” i ha fet una crida a la prudència.

Acords del Govern

El Consell Executiu ha aprovat un sistema propi de gestió de les emergències internacionals per assistir els catalans i catalanes que es trobin a l’estranger i estiguin afectats per una situació d’emergència, així com per donar suport a les seves famílies. La portaveu ha detallat que “el sistema estableix uns protocols interns d’actuació entre els diferents departaments de la Generalitat que s’hi puguin veure implicats, que habitualment són els d’Acció Exterior i Unió Europea, el d’Interior i el de Salut”.

Un dels objectius d’aquesta iniciativa és coordinar les comunicacions del Govern amb la resta d’actors implicats en l’emergència, ja sigui per raó de les seves competències o per la naturalesa i l’abast de la situació originària de l’emergència. És a dir, establir una comunicació directa amb les diferents institucions i entitats públiques i privades del país on s’ha produït l’emergència amb la finalitat de vetllar pels afectats, sempre que sigui necessari.

D’altra banda, el Govern també ha donat llum verda a participar com a soci promotor en l’Associació Vall de l’Hidrogen de Catalunya, una iniciativa estratègica de país que treballa per consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen. Aquest és un vector energètic vital per assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, l’augment de la competitivitat empresarial i la millora del benestar de les persones.

1  

Imatges

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 98797

2  

Fitxers adjunts

Acords de Govern del 18 de juny de 2024 (PDF).

Acords de Govern del 18 de juny de 2024 (PDF).
PDF | 350070

Nota de premsa - sistema Ter Llobregat

Nota de premsa - sistema Ter Llobregat
PDF | 408530

undefined
undefined
undefined
undefined