El Govern aprova el nou decret regulador de la tramitació dels parcs eòlics i fotovoltaics

El Govern aprova el nou decret regulador de la tramitació dels parcs eòlics i fotovoltaics

query_builder   22 setembre 2009 15:06

thumb_up Acords del Govern

El Govern aprova el nou decret regulador de la tramitació dels parcs eòlics i fotovoltaics

 
 
·        La norma simplifica i redueix la durada de la tramitació administrativa d’aquestes instal·lacions dels 5 anys de mitjana actuals a 18 mesos
 
  • Regula la ubicació i la dimensió de les instal·lacions fotovoltaiques sobre el terreny
  • La instal·lació de parcs eòlics se circumscriurà a Zones de Desenvolupament Prioritàries, que harmonitzen els condicionants tècnics, ambientals i urbanístics
  • El Govern també nomena els membres del Consell Català de Recerca i Innovació, que celebra la seva primera reunió aquesta tarda
 
El Govern ha aprovat el decret que regula la tramitació administrativa dels parcs eòlics i fotovoltaics a Catalunya, que té com a objectiu simplificar-ne els tràmits d’autorització i racionalitzar-ne la instal·lació sobre el territori. L’entrada en vigor d’aquest decret contribuirà a assolir els objectius establerts en el Pla de l’energia de Catalunya 2006-2015 en matèria d’energies renovables.
 
El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern acompanyat de la directora general de Comunicació del Govern, Aurora Masip, ha destacat que el decret té un doble propòsit: potenciar el compliment dels objectius “molt ambiciosos” que el Govern ha fixat en matèria d’energies renovables, sobretot pel que fa a les energies eòliques, i agilitzar i simplificar la tramitació dels parcs.
 
El decret aprovat avui estableix un nou procediment administratiu per tal de donar resposta més ràpidament a les sol·licituds dels promotors. En aquest sentit, el conseller Castells ha destacat que la normativa “permetrà que tota la tramitació es pugui fer en paral·lel”, ja que hi haurà un servei coordinador específic que liderarà tot el procés. Castells ha apuntat que aquest canvi comportarà “una millora substancial” atès que els tràmits s’escurçaran dels 5 anys de mitjana que requereix el procediment actualment, a l’entorn d’uns 18 mesos.
 
El text també determina uns criteris homogenis que concilien el desenvolupament de les energies eòlica i fotovoltaica amb la racionalització del territori.  Castells ha apuntat, per exemple, que les Zones de Desenvolupament Prioritàries que seleccioni el Govern per a la instal·lació de parcs eòlicshauran de ser “apropiades segons polítiques ambientals, paisatgístiques i urbanístiques” i que s’hauran de determinar “amb el conseqüent consens territorial”.
 
Nou Consell Català de Recerca i Innovació
El Govern també ha aprovat el Decret de creació del Consell Català de Recerca i Innovació, que es constitueix avui i que celebra la seva primera reunió aquesta tarda. Aquest Consell, que és pioner a l’Estat espanyol, assessorarà el Govern en matèria d’Innovació i Recerca, i farà un seguiment del Pacte Nacional per a la Recerca i Innovació signat l’octubre de 2008. Avui també se n’han nomenat el membres, d’entre personalitats coneixedores del sistema de recerca i innovació, en els àmbits científic, empresarial i en polítiques públiques de recerca i innovació.
 
Les aules catalanes disposen de 82 auxiliars de conversa d’anglès més
En l’àmbit de l’educació, el Govern ha autoritzat la signatura d’un nou conveni amb el Ministeri d’Educació que permetrà la contractació de 82 auxiliars nous de conversa en llengua anglesa amb 82 nous auxiliars, de manera que aquest curs hi haurà un total de 144 auxiliars de conversa a les aules catalanes. La figura de l’auxiliar de conversa permet millorar l’ús, la comprensió i l’expressió oral de l’anglès, no només durant la classe de llengua estrangera, sinó també en altres assignatures curriculars, com les matemàtiques o les ciències naturals, que es cursen en anglès.
 
Més de 4,8 milions d’euros per impulsar polítiques de joventut
El Govern també ha aprovat subvencionar amb 4,8 milions d’euros els consells comarcals per impulsar les polítiques de joventut al territori. La concessió d’aquests ajuts s’emmarca en el procés de desplegament del Pla Nacional de Joventut, permetrà que els municipis més petits i sense prou recursos desenvolupin les seves pròpies actuacions en matèria de joventut i contribuirà a la creació de llocs de treball per a professionals en matèria de joventut.
 
Nous consultoris a Figaró-Montmany i Vilobí del Penedès
Pel que fa l’atenció sanitària, ha autoritzat la signatura de dos convenis amb els ajuntaments de Figaró-Montmany (Vallès Oriental) i Vilobí del Penedès (Alt Penedès) per tal d’impulsar la construcció de dos consultoris locals en aquests municipis. El Govern hi destinarà gairebé mig milió d’euros. A més, el Govern ha aprovat la constitució del Govern Territorial de Salut de l’Alt Maresme i la Selva Marítima, el trentè del total de 37 que té previst crear el Govern arreu del territori català per fomentar la descentralització del sistema sanitari català.
 
Acord amb l’Estat per corregir la invasió competencial que implica el FROB
El Govern també ha acordat iniciar un procediment negociat amb el govern de l’Estat amb l’objectiu de corregir la invasió competencial que, en matèria de caixes d’estalvis, suposa el Reial Decret Llei que regula el Fons de Reordenació Ordenada Bancària (FROB). Aquest procediment permetrà que el Govern de la Generalitat i el de l’Estat iniciïn les negociacions en el marc de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, per tal de corregir els aspectes d’inconstitucionalitat d’aquesta normativa.

1  

Imatges

Fotografia_conseller_Castells

Fotografia_conseller_Castells 1080

2  

Vídeos

TALL VÍDEO: El conseller Castells explica els objectius del Decret aprovat

TALL VÍDEO: El conseller Castells explica en què consisteixen les zones de desenvolupament prioritari

1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern_22.09.09

Acords de Govern_22.09.09
PDF | 61

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined