El president Mas durant la roda de premsa
  • Artur Mas explica que el gran objectiu del Govern és “generar confiança, transmetre credibilitat i fer guanyar prestigi a Catalunya”
  • El president planteja la necessitat d’incorporar tots els partits polítics als grans consensos sobre el pacte fiscal, que plantejarà al president espanyol, Mariano Rajoy, en la primera reunió que celebrin
  • El cap del Govern assenyala que “tractar les autonomies com a menors d’edat o com a alumnes dolents és una autèntica bajanada”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet avui balanç de l’obra de Govern de l’any 2011 en una roda de premsa en la qual ha assegurat que les polítiques d’austeritat són “una feina titànica però estrictament imprescindible si volem que Catalunya arribi a una normalitat des del punt de vista financer”. El cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat de complir amb els pactes subscrits amb la Unió Europea i amb l’objectiu de dèficit i ha assegurat que el Govern “ha posat rumb on abans hi havia una deriva altament perillosa”.

El cap del Govern ha defensat les polítiques dutes a terme pel Govern com a necessàries per “preservar l’autogovern i el nostre nivell de sobirania”, perquè “si deixem de complir amb les normes, Catalunya serà intervinguda per l’Estat espanyol i no hem fet la feina que estem fent per portar el país a la intervenció”. En aquest sentit, ha assenyalat que “ens creiem el que estem fent, que té ple sentit, i com més de pressa ho fem millor”.

Artur Mas ha fet un repàs de les mesures que ha dut a terme el Govern l’any 2011, en què es va reduir la despesa pública un 10%, i les que aplicarà a partir d’enguany, que inclouen la reducció dels salaris dels treballadors de l’administració pública en un percentatge lleugerament inferior al 5%, l’increment dels ingressos per la via de la coresponsabilitat de la societat - amb mesures com la taxa per recepta o les noves tarifes del transport públic - i la venda de patrimoni públic, amb la qual s’espera obtenir uns 1.000 milions d’euros. Artur Mas ha defensat aquestes polítiques com a “necessàries i indispensables”, però ha recordat que “l’objectiu de fons és aixecar l’economia i crear llocs de treball”.

Grans objectius
Durant la seva compareixença, el president Mas ha desglossat els grans objectius del Govern, entre els quals ha destacat el de “generar confiança, transmetre credibilitat, fer guanyar prestigi a Catalunya i convertir-la en exemple de bones pràctiques”. Els altres grans objectius són: recuperar el país econòmicament i crear llocs de treball, salvar els pilars bàsics de l’estat del benestar i preservar l’autogovern.
 
Pacte fiscal
En aquest últim punt, el president ha emmarcat el pacte fiscal i ha dit que “és el gran tema”, no només per una qüestió econòmica “sinó de sobirania i de capacitat de decisió”, que significa “dominar la hisenda pròpia del país i gestionar els impostos que paguen els ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. En aquest sentit, ha plantejat la necessitat d’incorporar tots els partits polítics als grans consensos sobre el pacte fiscal.
Artur Mas ha assenyalat que vol plantejar el tema del pacte fiscal en la primera entrevista que tingui amb el president Mariano Rajoy. Ha dit que durant aquesta reunió vol parlar d’economia, de reactivació econòmica, de creació d’ocupació, de deutes pendents amb Catalunya, també des d’un punt de vista financer, de competències i “de no interferir-nos contínuament des del punt de vista de qui fa què, que hi hagi en aquest sentit una major claredat”.

L’estil del Govern
El president Mas també ha fet balanç de l’estil que ha tingut el Govern aquest primer any i ha assegurat que “hem procurat mantenir un estil dialogant, de deixar-nos ajudar i estendre la mà perquè els que volguessin ajudar ho poguessin fer”. El cap de l’Executiu ha definit l’estil del seu Govern com a “sobri, auster i de predicar amb l’exemple” i ha recordat que “els primers que ens carreguem el pes sobre les nostres espatlles som els que estem al davant de tot”.

A preguntes dels periodistes, el president de la Generalitat ha afirmat que no es planteja fer una remodelació del Govern i ha expressat el seu “vot de confiança” als consellers i conselleres perquè “segueixin fent la seva feina, que no es pot fer en un sol any en la situació en la que estem”.

Valoració de les mesures del Govern central
El cap del Govern també ha fet una valoració de les primeres mesures d’ajustos anunciades pel Govern central i ha afirmat que “és sorprenent que siguin tan radicalment en contra del que van anunciar en la campanya i fins i tot en el debat d’investidura”. Ha subratllat que “la pujada de l’IRPF està a les antípodes del que van dir que farien” i ha indicat que “nosaltres, sense estar massa d’acord amb la pujada de l’IRPF, també volem saber quina situació han trobat i com hi pensen fer front”.

El president Mas ha recordat al Govern espanyol que “tractar les autonomies en general com a menors d’edat o com alumnes dolents de la classe és una autèntica bajanada, a banda d’una gran injustícia”. “Si Espanya té un problema de deute és sobretot a causa del mateix Estat”, ha reblat.
El president de la Generalitat també s’ha referit a la possibilitat anunciada pel ministre d’Afers Exteriors de vehicular la presència catalana a l’exterior en el marc de les ambaixades espanyoles i ha dit que “no ens subsumirem dins l’Estat per fer la nostra política de projecció exterior”, tot i que ha matisat que “tenim voluntat de col·laborar on es pugui, però amb perfil propi, sense subsumir-nos”.
 

2  

Imatges

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu 2237

Fotografia del president durant la roda de premsa

Fotografia del president durant la roda de premsa 1094

2  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa del president Artur Mas

Tall 1 de vídeo del president Mas

5  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 173

Balanç de Govern en format PDF

Balanç de Govern en format PDF
PDF | 1053

Tall 2 de vídeo del president Mas

Tall 2 de vídeo del president Mas
FLV | 981

Tall 3 de vídeo del president Mas

Tall 3 de vídeo del president Mas
FLV | 1250

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 173