El Govern ha aprovat avui un nou procés de selecció del directors dels centres escolars públics, gràcies al qual els docents que vulguin desenvolupar tasques directives podran acreditar de forma oficial les seves competències. Així ho ha explicat la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu.
Amb aquesta mesura pionera a l’estat, que desplega la Llei d’Educació de Catalunya, el Govern impulsa la professionalització dels directors dels centres escolars, un element clau en la lluita contra el fracàs escolar.
El nou procés d’acreditació, que comença en una primera fase a partir d’aquest mes, busca “l’excel·lència a cada centre”, i per aquest motiu, ha detallat Rigau, només compta amb 80 acreditacions disponibles. “Encara que necessitéssim 500 directors comencem només amb 80 places, ho farem progressivament, i a cada promoció busquem els millors que es presentin, ja que quanta més qualitat demanem als directors més qualitat d’aprenentatge tindran els alumnes”, ha assegurat Rigau, que ha qualificat la professionalització dels directors dels centres com una “assignatura pendent del sistema educatiu”.
“Volem que els més de 2.500 centres públics de Catalunya estiguin dirigits per persones formades que representin la qualitat i puguin estimular l’activitat de tot el claustre i garantir el llindar de coneixements dels alumnes”, ha manifestat la titular d’Ensenyament.
El nou procés d’acreditació s’inclou en l’Acord Marc de la lluita contra el fracàs escolar, aprovat pel Govern ara fa un any i que vol reduir el fracàs a la meitat en vuit anys. El nou impuls a la professionalització de la direcció permetrà també una consolidació dels càrrecs directius. Actualment, el 72,6% dels centres docents tenen una direcció escolar que ha accedit al càrrec a través del concurs de mèrits. En el cas de Primària, el percentatge és del 71%, i en el cas dels centres de Secundària, la xifra arriba al 75,7%.