• Aquests ajuts es financen amb fons de la Conferència Sectorial d’Ocupació i d’Afers Laborals de l’Estat, però encara no s’ha reunit i, per tant, no s’han assignat ni distribuït els fons
  • El Govern presentarà recursos al TC per vulneració de competències en matèria de tributs, comerç, polítiques d’ocupació i dependènciadesprés d’haver exhaurit totes les possibilitats de diàleg amb el Govern espanyol”, segons ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs
  • Homs reitera que la transició nacional i la recuperació econòmica són igualment prioritàries per al Govern perquè són “les dues cares de la mateixa moneda”
  • El Govern donarà a conèixer aquesta setmana els membres del Consell Assessor per la Transició Nacional i el president Mas convocarà després de Setmana Santa la comissió de l’Acord Estratègic per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació per aprofundir en la reactivació econòmica i en les polítiques de creació de llocs de feina
Conseller Homs
El Govern garantirà la inserció sociolaboral de les persones amb discapacitat avançant un total de 42,8 milions d’euros de fons propis, segons ha explicat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu. 
 
Aquests ajuts es financen amb fons de la Conferència Sectorial d’Ocupació i d’Afers Laborals de l’Estat però, a dia d’avui, aquesta conferència encara no s’ha reunit i, per tant, no s’han assignat i distribuït els fons finalistes corresponent a l’any 2013 a les comunitats autònomes.
 
Amb aquesta aportació, la Generalitat podrà garantir el pagament del 50% del Salari Mínim Interprofessional dels treballadors discapacitats dels Centres Especials de Treball (CET), així com el salari dels tècnics que donen suport als discapacitats en l’adaptació a la feina. Actualment a Catalunya hi ha 211 centres que donen feina al voltant de 12.300 persones amb discapacitat.
 
Tenint en compte el context econòmic actual i el sector al qual va dirigit aquest ajut, el Govern ha decidit avançar fons propis per a aquestes subvencions i garantir així el pagament dels ajuts dels mesos de gener i posteriors de l’any 2013. Aquesta és l’única convocatòria de polítiques actives que es publicarà mentre no arribin els fons estatals.
 
El Govern millora la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal de la Generalitat

Els empleats públics podran percebre el 100% de la retribució en cas d’hospitalització, intervenció quirúrgica i processos oncològics. Així s’estableix en el decret llei aprovat pel Consell Executiu, que reconeix aquests supòsits com a excepcions en què els empleats públics percebran la totalitat de la retribució en cas d’incapacitat transitòria. Aquestes excepcions se sumen a les que ja reconeixia el Decret llei 2/2012, de 25 de setembre, que són les incapacitats temporals durant l’embaràs o en situacions de violència de gènere degudament acreditades.
 
La mesura té efectes retroactius i és d’aplicació a les situacions d’incapacitat temporal iniciades a partir del 15 d’octubre de 2012, data en què va entrar en vigor del decret llei 2/2012, de 25 de setembre. En aquest sentit, el decret llei preveu un termini de tres mesos perquè els beneficiaris de la mesura puguin sol·licitar el complement que han deixat de percebre fins al 100% de les retribucions fixes i periòdiques que cobraven el mes anterior a l’inici de la incapacitat.
 
Recursos al TC per vulneració de competències en matèria de tributs, comerç, polítiques d’ocupació i dependència

El Govern també ha aprovat presentar quatre recursos al Tribunal Constitucional per vulneració de competències de l’Estat en matèria de tributs, comerç, polítiques d’ocupació i dependència.
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha subratllat que els recursos arriben “després d’haver exhaurit totes les possibilitats de diàleg amb el Govern espanyol”. “Quan aquest diàleg no fructifica”, ha  argumentat Homs, l’Executiu està “obligat” a “defensar els drets legítims de l’administració i més quan el Consell de Garanties Estatutàries indiquen de forma clara una vulneració de competències”.
 
Concretament, el Govern ha acordat presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei estatal que fixa un tipus impositiu zero per als dipòsits bancaris. També recorrerà el Reial decret llei espanyol que vulnera competències en matèria d’horaris comercials i la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2013, que reserva al Govern espanyol la gestió centralitzada en polítiques d’ocupació. Finalment, presentarà recurs contra la suspensió de l’aportació de l’Estat a la Llei de la dependència per als anys 2012 i 2013.
 
Aquesta voluntat de diàleg manifestada pel Govern és la mateixa que “presidirà” el Consell de Política Fiscal i Financera de dijous vinent. “Disponibilitat al diàleg cent per cent però fent valer els arguments objectius que estan a favor de les nostres tesis“, ha assegurat Homs. Un exemple d’aquests arguments és que en la reducció del deute durant el 2012, el major esforç, un 71%, l'han fet les administracions autonòmiques. “Quin sentit té que l'administració general de l'Estat faci menys contribució?", s'ha preguntat el conseller.
 
Transició nacional i recuperació econòmica, dues cares de la mateixa moneda

Homs ha reiterat que per al Govern la transició nacional i la lluita contra la crisi són igualment prioritàries perquè són “les dues cares d'una mateixa moneda”. “Fer front a la crisi econòmica requereix d’instruments, i vist com han anat les coses les darreres tres dècades això ens ha portat a preguntar al poble de Catalunya quin camí vol seguir. Això és el dret a decidir”, ha destacat Homs. En aquest sentit, el conseller ha recordat que aquesta setmana es coneixeran els membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional.
 
En l’àmbit de la lluita contra la crisi, el conseller Homs també ha informat que el president de la Generalitat, Artur Mas, convocarà just després de Setmana Santa els representants dels sindicats i de les patronals de la comissió institucional de l’Acord Estratègic per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació L’objectiu, segons ha detallat Homs, és “activar la feina d’aquest instrument positiu” per “aprofundir en la reactivació econòmica i en les polítiques de creació d’ocupació”.

Nomenaments

D’altra banda, el Govern ha aprovat nomenar Jaume Domingo i Planas, nou director general de l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya, en substitució de Jordi Miró i Meix, que ha estat nomenat director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball.
 
El Govern també ha designat Francesc de Paula Caminal com a membre del Consell de Garanties Estatutàries, en el marc de la renovació parcial de membres de l’organisme que s'ha de fer cada tres anys, en què correspon a l’Executiu elegir-ne un.
 
Defensa “enèrgica” de la presumpció d’innocència i “respecte” per la decisió d’Oriol Pujol de delegar els seus càrrecs a CDC i al grup parlamentari

A preguntes dels periodistes, Homs ha defensat “enèrgicament, com hem fet en altres casos", la presumpció d’innocència d’Oriol Pujol, arran de la seva imputació en el cas ITV, coneguda aquest matí.
 
El conseller de la Presidència ha expressat també el respecte del Govern a la decisió d'Oriol Pujol d'apartar-se de les seves funcions al CDC i al grup parlamentari, una decisió que “l’honora i molt”, ha assegurat, tot i que l’ha considerat “injusta” perquè “respon més a una percepció que a una realitat”, ha lamentat Homs.
 
En aquest sentit, el conseller ha recordat que "una persona imputada no és culpable, sinó que té per primera vegada l'oportunitat de defensar-se davant la justícia”. “De vegades s'acaba condemnant a una persona abans de demostrar la seva innocència. I això és el que passava amb la Inquisició”, ha afegit.

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

3  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 367

Fotografia Consell Executiu

Fotografia Consell Executiu
JPG | 610

Fotografia roda premsa Govern

Fotografia roda premsa Govern
JPG | 357