• El Govern adapta la pròrroga pressupostària al nou objectiu de dèficit de l’1,2%
  • El conseller Homs crida a les formacions polítiques a “fer pinya” i a pressionar el Govern espanyol perquè “flexibilitzi l’objectiu de dèficit el més aviat possible”
  • L’adaptació de la pròrroga del 0,7% a l’1,2% amplia el volum de recursos a disposició dels departaments del 72% al 86%
  • El Govern ofereix suport al Parlament de Catalunya en la defensa jurídica de la Declaració de sobirania i assegura que d’arguments jurídics constitucionals “n’hi ha per parar un tren"
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el nou decret que modifica les limitacions de crèdit previstes al decret de pròrroga pressupostària vigent, per adaptar-la a la nova previsió d’objectiu de dèficit de l’1,2% global per al conjunt de les comunitats autònomes fins que el Ministeri d’Hisenda concreti l’objectiu de dèficit definitiu que tindrà Catalunya aquest 2013.
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat avui durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu que el Govern té la “voluntat” de fer uns nous pressupostos però ha advertit que no ho farà “a qualsevol preu”. Per aquest motiu, ha fet un “prec”a totes les formacions polítiques que consideren “inacceptables” les retallades que suposa un objectiu de dèficit de l’1,2% i els ha demanat “fer pinya” des de Catalunya i “pressionar al màxim” al Govern espanyol perquè “flexibilitzi”  aquest sostre de dèficit establert per a les comunitats autònomes i ho faci “el més aviat possible”.
 
El conseller Homs ha recordat que el Govern està negociant amb l’Executiu espanyol aquest objectiu de dèficit, encara no tancat, i ha confiat que si les forces polítiques traslladen la unanimitat en el rebuig a l’1,2% a una pressió sobre el Govern espanyol es podria aixecar aquest sostre “el màxim possible”. "La no presentació dels pressupostos és el principal element de pressió que tenim", ha justificat. “Ens hi juguem molt, ens hi juguem la magnitud de les retallades”, ha alertat.
 
L’adaptació de la pròrroga dels pressupostos del 0,7% a l’1,2% d’objectiu de dèficit amplia el marge de disponibilitat dels Departaments. Així, en els capítols 2 (despeses de béns i serveis), 4 (transferències corrents), 5 (fons de contingència), 6 (inversions reals), 7 (transferències de capital) i 8 (variació d’actius financers) s’amplia del 72% al 86% el volum de recursos respecte del pressupost inicial de 2012.
 
Els capítols 3 i 9, destinats al pagament d’interessos i a l’amortització de deute, es mantenen prorrogats en la seva totalitat, mentre que les despeses de capítol 1 (personal) s’ajusten a les dotacions pressupostades el 31 de desembre del 2012.
 
El nou decret deroga l’article 8 del text anterior, que limitava els procediments d’atorgament de subvencions de la Generalitat i de les entitats del sector públic, així com l’article 3.1.B pel qual desapareix la limitació de la disposició de crèdit per a inversions dels capítols 6, 7 i 8.
 
El Govern ofereix suport al Parlament de Catalunya en la defensa jurídica de la Declaració de sobirania
 
El Consell Executiu també ha acordat avui oferir el suport i la col·laboració que pugui requerir el Parlament de Catalunya en la defensa jurídica de la declaració de sobirania aprovada per la Cambra el mes de gener passat, després d’analitzar-ne la suspensió per part del Tribunal Constitucional.
 
“Oferim els serveis jurídics del Govern al Parlament per ajudar en la construcció dels arguments constitucionals que ens donen la raó per rebatre aquesta suspensió”, ha explicat Homs, que ha tornat a denunciar els incompliments del Govern espanyol pel que fa a sentències del TC favorables als interessos de Catalunya. “Qui lamentablement està en fals i s’ho hauria de fer mirar pel que fa a incompliments de sentències del TC és el Govern espanyol”, ha considerat.
 
En aquest sentit, el conseller ha recordat que, en els darrers tres anys, el TC ha dictat 35 sentències que donen la raó a la Generalitat, “bona part” de les quals no s’estan complint.
 
En l’acord d’avui, el Govern constata que la resolució, aprovada amb 85 vots a favor i 2 abstencions, és una expressió de la llibertat política que el Parlament exerceix en el marc del caràcter democràtic i plural del sistema polític i institucional vigent.
 
Millora del subministrament d'aigua en municipis de la Ribera d'Ebre i el Priorat
 
El Govern de la Generalitat ha impulsat avui la millora del subministrament d’aigua en diverses localitats de les comarques de la Ribera d'Ebre i el Priorat, que permetrà incrementar la disponibilitat d’aigua a les localitats ubicades aigües avall de l’embassament de Flix davant d’un eventual episodi de contaminació durant els treballs de descontaminació del pantà. Les actuacions, que durà a terme la societat estatal Acuamed, beneficiaran prop d’11.000 persones de les poblacions de Benissanet, Miravet, Tivissa, Vinebre i Falset.
 
En concret, els projectes que es tiraran endavant són els següents: construcció d’una nova captació per a l’abastament de Benissanet i Miravet (Ribera d’Ebre); construcció de captació i d’un nou dipòsit regulador de 350 m3 i les conduccions associades per a l’abastament de Tivissa (Ribera d’Ebre); construcció d’una nova captació a la zona de sant Miquel per a l’abastament de Vinebre (Ribera d’Ebre) i la millora de les conduccions d’abastament en alta de Falset (Priorat).
 
El Govern declara extingit el permís d’investigació d’hidrocarburs ‘Ripoll’
 
Finalment, el Govern ha acordat avui declarar extingit el permís d’investigació d’hidrocarburs ‘Ripoll’, concedit a l’empresa Teredo Oils Limited. D’aquesta manera, es deixa sense efecte l’autorització atorgada l’octubre passat.
 
El Departament d’Empresa i Ocupació va iniciar el procés d’extinció del permís en constatar que Teredo Oils Limited no havia presentat el pla de labors corresponent al primer any d’activitat dins del termini establert, document preceptiu que ha de ser autoritzat per la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial. A més, les al·legacions de l’empresa no han demostrat la falta de responsabilitat en l’incompliment. El permís ‘Ripoll’ autoritzava l’empresa Teredo Oils Limited a investigar l’existència d’hidrocarburs en el subsòl d’una zona de 51.200 hectàrees de les comarques de la Garrotxa, Osona i el Ripollès.

1  

Imatges

Fotografia roda de premsa Govern

Fotografia roda de premsa Govern 529

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

3  

Fitxers adjunts

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu
JPG | 648

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 259

Tall de vídeo del conseller Homs

Tall de vídeo del conseller Homs
FLV | 3270