Els consellers Homs i Puig durant la roda de premsa

 

  • Les bones dades del balanç de turisme de 2013 permeten concloure al conseller Puig que “Catalunya es consolida com una de les potències turístiques a nivell europeu i mundial”
  • Segons les primeres dades que el conseller Puig ha donat a conèixer avui, la despesa del turisme estranger supera els 14.000 milions d’euros, un 14,2% més que l’any anterior
  • El portaveu del Govern lamenta la decisió del Govern valencià de cessar les emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià  i hi veu un “clar atac a la llengua catalana”
  • El conseller Homs espera que en la vista del president Rajoy a Catalunya d’aquest cap de setmana aclareixi quin és el “seu pla per a Catalunya”

 

“Catalunya es consolida com una de les potencies turístiques a nivell europeu i nivell mundial”, aquesta és la conclusió que es deriva, segons el conseller Felip Puig, de les dades de turisme a Catalunya corresponents a l’any 2013. El balanç és satisfactori, però el conseller ha volgut matisar que el Govern no vol competir en la continuada carrera d’increment de nombre de turistes, sinó en la d’incrementar molt més la despesa i ingressos del turisme que ens visita”.
 
En aquest sentit, les dades avui presentades indiquen clarament la bona orientació de les polítiques implementades. L’any 2013 se situa com el millor any pel que fa a despesa turística i arribada de turistes estrangers a Catalunya, segons recullen les primeres dades de tancament elaborades per la Direcció General de Turisme, que avui ha presentat el Departament d’Empresa i Ocupació. Segons aquest balanç, Catalunya ha rebut 15,6 milions de turistes estrangers l’any 2013, un 8 % més que l’any 2012, que han generat una despesa per sobre dels 14.000 milions d’euros (un 14,2% més que l’any anterior). “Creix el doble el volum d’ingressos generats que no el ritme de creixement de turistes que ens visita de la resta del món”, ha subratllat el responsable d’Empresa i Ocupació, i atribueix aquest increment al màrqueting destinat a buscar turistes amb més poder adquisitiu”.
 
 
Aquestes xifres situarien el 2013 com el millor any pel que fa a despesa turística i arribada de turistes estrangers a Catalunya, superant els resultats de 2007, fins ara, la millor temporada turística. Aquell any van arribar 15,2 milions de turistes estrangers que van generar uns ingressos de gairebé 9.900 milions d’euros. En línia amb aquests resultats, assenyalar que la despesa mitjana diària per turista i estada a Catalunya ha augmentat respecte l’any 2012 un 5,5%. Els viatgers dels Estats Units, Rússia i Japó són els que fan una despesa mitjana per turista i estada més alta al territori català.
 
 
Dades del turisme estranger per mercats emissors
 
L’any 2013 ha continuat el bon comportament en l’arribada de turistes procedents de mercats tradicionals com és el cas de l’alemany (9,9%), el francès (8,9%), el britànic (4,9%) i el belga (9,2%). Cal destacar, un cop més, l’evolució positiva de mercats llunyans com ara Rússia, amb més de 975.000 turistes que han suposat un increment del 31,8% respecte l’any anterior. També el mercat asiàtic ha experimentat un increment (+21,4%), així com Amèrica Llatina (+4,2%). L’augment en ingressos turístics es deu, principalment, als bons resultats de països com França (28,1%) i Rússia (22,1%).
 
En el cas dels mercats tradicionals, cal destacar els resultats positius d’Alemanya després d’un any de promoció reforçada, i el molt bon comportament de França. En el cas francès, Catalunya ha esdevingut una destinació “alternativa” per a un perfil de turista amb un poder alt de despesa que fins ara viatjava a d’altres indrets, però que amb la situació econòmica actual ha triat una destinació més propera i de qualitat com és Catalunya.
 
Si parlem del mercat britànic, continua la seva recuperació, en línia amb el que s’ha anat produint després de la forta caiguda que va patir aquest mercat els anys 2009 i 2010. Aquest sotrac va ser fruit del canvi de moneda que va encarir en un 40% l’euro i, en conseqüència, la destinació. Un cop estabilitzat l’equilibri entre la cotització de l’euro i de la lliura, també s’estabilitza el comportament dels britànics en els seus viatges a Catalunya.
 
Pel que fa als mercats llunyans, assenyalar que a Rússia, després d’uns anys d’increments espectaculars fruit de la promoció que ha dut a terme Catalunya per consolidar aquest mercat, en els propers anys no s’esperen augments tant significatius. Pel que fa a tendències, en aquest procés d’ampliació i consolidació del mercat rus, ja s’ha detectat l’ampliació de la procedència dels turistes russos que arriben a Catalunya, més enllà de Moscou i Sant Petersburg, així com la incorporació als fluxos turístics de nous visitants de la classe mitjana russa.
 
En el cas d’Àsia, amb un dels augments més elevats entre el 2012 i el 2013, la tasca realitzada per les Oficines de Promoció Turística de la Generalitat a Singapur i Pequín se situa com a factor clau en un mercat on els potencials de creixement a mig termini continuaran sent significatius.
 
 
Catalunya, destinació turística líder a l’Estat espanyol
 
“Un de cada quatre estrangers que arriben a l’Estat espanyol trien Catalunya que es consolida com a líder en el rànquing de destinacions turístiques a l’Estat espanyol pel que fa a nombre de turistes”. Segons les dades corresponents a 2013, Catalunya creix en turisme estranger per sobre de la mitjana de l’Estat i ja representa una quota superior al 25% del total de turistes estrangers que arriben a Espanya.
 
Si parlem d’ingressos turístics, Catalunya també encapçala aquest rànquing, amb una diferència de 2.500 milions d’euros més respecte la comunitat autònoma que la segueix, Canàries. En aquest cas, l’augment de la despesa turística realitzada a Catalunya és cinc punts superiors a la mitjana de l’Estat i els més de 14.000 milions d’euros representen gairebé el 24% del total de despesa generada pels turistes estrangers a l’Estat espanyol.
 
Les pernoctacions totals en establiments turístics reglats de Catalunya (hotels, càmpings, apartaments i establiments de turisme rural) han estat 70 milions, un 0,8% més que en 2012. En aquest cas, l’augment de les pernoctacions dels turistes estrangers han compensat la caiguda de la demanda del turisme català i de la resta de l’Estat.
 
Com a últim apunt, dir que durant l’any 2013, el sector turístic català ha ocupat entre 310.000 i 350.000 persones, xifra que suposa entre un 11 i un 12% de l’ocupació total catalana. Aquesta dada està en sintonia amb el pes del PIB turístic que es mou en aquests percentatges.
 
 
Cessament d’emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià
 
El conseller Homs veu en el cessament d’emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià, “un clar atac contra la llengua catalana” en la línia d’altres decisions com la pròpia llei d’educació que promou el ministre Wert. Homs considera “molt greu que, després de més de 25 anys d’emissions de Catalunya Ràdio al País valencià, ara surtin amb l’argument de la legalitat” i ha ironitzat sobre el cessament d’emissions ha conclòs que “només els queda prohibir Internet”.
 
 
Rajoy ha d’explicar el “seu pla per a Catalunya”
 
Preguntat sobre el Pla que Maria Rajoy va anunciar ahir en una entrevista que tenia per a Catalunya, el conseller Homs  ha expressat el desig que durant la visita que Mariano Rajoy té prevista a Barcelona aquest cap de setmana “tinguem la oportunitat de conèixer el pla” més enllà de les constants negatives. Homs ha insistit que hi ha un acord de les formacions polítiques catalanes i el que ens agradaria és que després d’analitzar-lo “es donés al poble de Catalunya la possibilitat de votar en un sentit o l’altre”. Homs ha insistit que el Govern espanyol està fent el mateix que el Govern britànic, “d’una banda esgrimeix el discurs de la por” i de l’altra fent intents d’aproximacions com aquest suposat “pla de Rajoy per a Catalunya”.  Totes les aproximacions i totes les posicions són legitimes, però la diferència amb el Govern britànic és que “allà sí podran votar”.  Estem en plena campanya per la consulta i per això ha anunciat que “farem pedagogia a tota Espanya” per explicar que “la consulta és un instrument democràtic” que no s’ha de confondre amb l’opció legitima de la independència o la permanència de l’estatus quo vigent.  
 
Altres acords aprovats avui pel Govern
 
El Govern ha aprovat el decret pel qual s’atorga a l’Institut d’Estudi Aranesi el caràcter d’acadèmia i d’autoritat lingüística de l’occità, aranès a la Val d’Aran, L’occità és la llengua pròpia de l’Aran, on és denominada aranès, i és llengua oficial al conjunt de Catalunya d’acord amb l’Estatut de 2006. L’àmbit d’actuació de l’Institut d’Estudi Aranesi és Catalunya. L’Institut d’Estudis Aranesi és la màxima institució encarregada d’establir i actualitzar la normativa lingüística de l’aranès. El decret insta l’Institut a col·laborar amb les entitats acadèmiques, de recerca o culturals reconegudes per les institucions públiques de l’espai occità, en l’establiment de la normativa lingüística de referència per al conjunt de la llengua occitana.
 
D’altra banda  L’executiu també ha aprovat impulsar millores per a la qualitat assistencial i de gestió dels centres de salut a través de la incorporació d’un comitè d'experts de prestigi nacional i internacional a la Central de Resultats del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT). Aquest comitè desenvoluparà tasques d'assessorament científic i tècnic per garantir la qualitat dels seus productes. D'aquesta manera es dóna resposta a una de les propostes sorgides durant el darrer debat de política general celebrat al Parlament de Catalunya el mes de setembre passat.
 
El comitè d’experts es constituirà en el marc del Consell Assessor de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya que es formalitzarà durant les properes setmanes. Estarà format per persones amb gran expertesa en els àmbits del coneixement clínic, la gestió clínica, l’economia de la salut, la salut pública, la recerca, els sistemes i les tecnologies de la informació i de la comunicació. Les persones membres del comitè seran nomenades pel conseller de Salut a proposta del consell d’administració de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, (AQuAS).
 
Finalment, el Govern també ha aprovat el nomenament de Olga Campmany i Casas com a Directora del Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament d’Empresa i Ocupació.
 
 

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

3  

Fitxers adjunts

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 313

Foto de la reunió de Govern

Foto de la reunió de Govern
JPG | 818

Fotografia de la roda de premsa de Govern

Fotografia de la roda de premsa de Govern
JPG | 374