• El pla és un instrument imprescindible per impulsar el canvi de model productiu de l’economia catalana i per crear més ocupació i de més qualitat
  • El document identifica 17 focus estratègics de recerca que han de liderar aquest canvi de model i als quals el Govern orientarà els seus esforços
  • El pla també preveu una estratègia territorial per tal que el coneixement i la innovació esdevinguin un element de progrés en les diferents realitats socioeconòmiques del país
  • El Govern també aprova el pla anual de Cooperació al Desenvolupament, que manté la inversió tot i la situació econòmica
Tall de vídeo: el conseller Huguet destaca que la voluntat del pla és crear ocupació de qualitat
Huguet destaca que la voluntat del pla és crear ocupació de qualitat
El Govern ha aprovat avui el Pla de Recerca i Innovació de Catalunya (PRI) 2010-2013, el document en el qual es marquen les polítiques públiques que han de portar cap un nou model de l’economia catalana basat en l’educació, el coneixement i la innovació, i que han de crear més ocupació i de millor qualitat. Per aconseguir-ho, el Govern invertirà 5.308 milions d’euros durant els propers quatre anys, la xifra més alta mai aprovada a Catalunya en un pla destinat a la recerca. El Pla suposa donar compliment als compromisos del Govern acordats en el marc del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació.
 
Durant la roda de premsa posterior al consell de Govern, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha subratllat que el text aprovat avui “té la voluntat de canviar el model econòmic per passar d’una recerca excel·lent, que ja tenim, a una recerca de la qual surtin patents i productes que generin noves indústries i noves tecnologies que donin ocupació de més qualitat, per compensar la que estem perdent”. Segons ha explicat Huguet, aquest “és el primer pla homologable perfectament amb plans de recerca que s’han posat en marxa al nord d’Europa”, en països com Dinamarca o Finlàndia.
Tall de vídeo: el conseller Huguet destaca els 17 focus estratègics de recerca
Huguet destaca els 17 focus estratègics de recerca
En el document s’identifiquen els 17 focus estratègics de recerca que han de liderar aquest canvi de model de l’economia i cap als quals el Govern orientarà els seus esforços. Segons ha destacat el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, durant la roda de premsa posterior al consell de Govern, “aquests focus són “aquells en els quals Catalunya pot excel·lir” i els que “responen als reptes socials i ambientals, als problemes que afecten la gent”.
 
Així, alguns dels sectors als quals s’enfocarà el pla són l'eficiència energètica i l'aposta per les energies renovables; la gestió de l’aigua, en la qual Catalunya compta amb investigadors i empreses competitives internacionalment; la mobilitat sostenible i els edificis adaptats a les noves necessitats socials, com ara les derivades de l’envelliment de la població; la producció i el disseny innovador de productes ecològics; la millora dels sistemes d'organització en el treball i els productes destinats al turisme i l’oci. A més, el pla vol potenciar sectors que a Catalunya ja tenen una posició consolidada com ara l'agroalimentari o la salut.
 
Aquests focus estratègics, ha explicat el conseller Huguet, són de país però també poden tenir una presència territorial molt forta. En aquest sentit, el conseller ha apuntat que es poden crear diferents regions del coneixement en funció dels sectors econòmics que destaquin en cada territori. Així, ha posat com a exemple Tarragona, que aposta per la indústria química, el turisme, la nutrició i la salut, o les Terres de l’Ebre, que es focalitzen en tots els camps vinculats al mar, com ara l’aqüicultura o les energies renovables offshore.
Tall de vídeo: Huguet explica que tot el sector públic serà tractor de la recerca i la innovació
Huguet explica que tot el sector públic serà tractor de la recerca i la innovació
Huguet també ha volgut situar com un dels punts més destacats del Pla que tot el sector públic sigui tractor de la innovació. Per exemple, ha dit, “el Departament d’Habitatge pot incloure clàusules per fomentar la innovació en els concursos per construir nous habitatges. Es pot demanar al sector de la construcció que innovi, fent cases que no gastin energia sinó que en generin, cases adaptables tenint en compte que cada cop tindrem més persones amb discapacitats, i per tant cal innovació des del punt de vista de l’accessibilitat. I això es pot encarregar tant des d’un pla de barris com des del Departament d’Acció Social quan es construeix un geriàtric”.
 
El Pla suposa una inversió de 5.308 milions d’euros fins al 2013, dels quals 2.209 milions d’euros corresponen a personal dedicat a la recerca en el sistema universitari i assistencial. L’increment anual de la despesa en R+D+I estarà entre el 15 el -20%.
 
S’aprova el Pla anual de Cooperació 2010
 
El Govern també ha aprovat avui el Pla anual de Cooperació 2010, l’instrument que estableix els objectius, les prioritats i els recursos anuals que el Govern de Catalunya destina en matèria de cooperació al desenvolupament. Tot i la crisi econòmica, el Govern aposta per mantenir la cooperació i hi destina el mateix pressupost que l’any passat, que és de 65,6 milions d’euros.
 
D’aquesta manera, el Govern se solidaritza, no només amb els països o zones que més ho necessiten, sinó també amb la major part de la ciutadania de Catalunya que, tot i la situació actual, està fent un gran esforç per mantenir el seu compromís i la seva solidaritat vers els països més necessitats.
 
Finalment, el Govern ha aprovat també avui els estatuts de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Hospital de la Cerdanya. Amb aquesta aprovació es regula el marc jurídic per poder dur a terme el conveni en França i crear una entitat comuna, amb participació de les administracions francesa i catalana, que s’encarregui de la construcció, posada en funcionament i gestió de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya.
 
Aquest hospital serà el primer d’aquestes característiques a tota la Unió Europea i atendrà pacients tant de Catalunya com de França. Es preveu que entri en funcionament d’aquí a dos anys, tindrà 68 llits i capacitat per atendre 30.000 persones. Per tant, aquest nou hospital doblarà el servei que està oferint l’actual centre hospitalari de Puigcerdà. D’aquesta manera es donarà més cobertura als habitants de la Cerdanya i es podrà absorbir millor la demanda generada pel sector turístic.
 
Està previst que el Govern inverteix 32 milions d’euros en aquest nou Hospital, que serà la quarta institució transfronterera catalana, després de l’Euroregió, l’Eurodistricte i la Comunitat de Treball dels Pirineus.

2  

Imatges

Foto del consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar

Foto del consell de Govern. Autor: Jordi Bedmar 375

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

Foto de la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar 191

4  

Vídeos

Roda de premsa del Govern íntegra

Tall de vídeo 1

Tall de vídeo 2

Tall de vídeo 3

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 83