• El Consell Executiu ha aprovat la memòria prèvia de l’Avantprojecte de llei de suport a les famílies, que desplegarà les polítiques familiars encaminades a afavorir i enfortir les competències parentals i les relacions saludables entre els seus membres 
  • El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha demanat a Montoro “exemplaritat per la seva determinació en la lluita pel frau fiscal” i que “ho faci en tots els casos, sense excepció”
  • Francesc Homs ha assegurat  que “el procés té dues forces que depenen només de Catalunya: la força de la unitat i la força de la mobilització de la gent” i ha recordat que “la consulta es convocarà d’acord amb la llei”
  • El Govern ha impulsat també la futura llei de protecció de la seguretat en l’espai públic
 
El Govern ha aprovat la memòria prèvia de l’Avantprojecte de llei de suport a les famílies, una norma que establirà les bases d'una política de suport i protecció a les famílies, centrada especialment en la lluita contra l'exclusió social, per tal de construir una societat més justa i cohesionada. La consellera de Benestar i Família, Neus Munté, ha explicat, en roda de premsa, que la futura llei fixarà les bases i les mesures d’una política de suport a la família que millori el seu benestar, promovent la seva protecció econòmica, potenciant la solidaritat social i la solidaritat intrafamiliar, impulsant la participació activa dels seus membres dins la comunitat i lluitant contra les desigualtats socials i situacions d’exclusió social.
 
Segons Munté, es tracta d’una nova llei que actualitza la de 2003 i que “es requereix per adaptar-se a la nova realitat”. Per la consellera, “el que no canvia és la funció de la família, que continua sent la principal xarxa de relació i te una importància enorme quan parlem de cohesió social”.
 
Amb aquesta iniciativa legislativa, el Govern pretén afavorir la conciliació entre la vida laboral i familiar de les persones treballadores, tenint en compte la coresponsabilitat i el repartiment de les tasques entre els membres de la família. En aquest sentit, l’Executiu estima necessari desplegar polítiques encaminades a afavorir i enfortir les competències parentals i les relacions saludables entre els seus membres per fer front a les responsabilitats i dificultats familiars que sorgeixin al llarg del cicle vital. De la mateixa manera, considera imprescindible continuar impulsant mesures que millorin la quantitat i la qualitat del temps compartit en família.
 
El text apodera la família en la seva dimensió relacional i emocional, eleva a llei la definició de família monoparental i reconeix les condicions de família nombrosa i monoparental, tot impulsant-ne polítiques de suport.
 

Homs demana a Montoro “exemplaritat per la seva determinació en la lluita pel frau fiscal”
 
En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha demanat, al ministre Montoro “exemplaritat per la seva determinació en la lluita pel frau fiscal” i que “ho faci en tots els casos, sense excepció”. Homs ha acusat Montoro “d’utilitzar eines d’Estat que tenen al seu abast per usos partidistes”.  El portaveu de l’executiu ha trobat “sorprenents venint d’un ministre” les declaracions d’aquest matí de Montoro en la Comissió d’Hisenda i Administracions Públiques del Congrés dels Diputats. Per Homs, les paraules del ministre “il•lustren fins a quin punt el govern del PP no acaba de creure ni amb l’Estat de dret ni amb la legalitat”.
 
Sobre la consulta, Homs ha assegurat  que “el procés té dues forces que depenen només de Catalunya: la força de la unitat, i aquesta l’ha d’expressar la política, i la força de la mobilització de la gent”. Segons el conseller, la força de la unitat  és “la que depèn del Govern". Pel portaveu, “en qualsevol eventualitat que hi pugui haver les decisions es prendran conjuntament” ja que “aquest és el compromís que vam adoptar”. En aquest sentit, Homs ha recordat que “la consulta es convocarà d’acord amb la llei”.  
 
El conseller Homs ha explicat que, com va passar el 12 de desembre, “aquest és un procés que només pot tirar endavant amb unitat política”. Sobre la mobilització del proper 11 de setembre, el conseller Homs ha assegurat que “quan millor vagi la V, millor pel procés”.
 

El Govern impulsa també la futura llei de protecció de la seguretat en l’espai públic
 
El Govern també ha aprovat avui la memòria prèvia de l’Avantprojecte de llei de protecció de la seguretat en l’espai públic, que té com a objectiu establir unes pautes comunes a tot el territori per garantir l’exercici dels drets de la ciutadania en llibertat i responsabilitat de manera general. Tenint en compte que en un mateix espai públic conflueixen, amb normalitat, una pluralitat de competències que són titularitat de diferents administracions públiques, la norma pretén aconseguir la màxima protecció dels drets individuals i d’exercici col•lectiu entre totes les institucions implicades.
 
Impulsat pel Departament d’Interior, el text pretén abordar determinades problemàtiques específiques que afecten la seguretat, com l’ocultació voluntària o la dissimulació del rostre, i la violència urbana o l’incivisme, entre d’altres. L’objectiu principal és garantir la seguretat i la tranquil•litat ciutadana en l’espai públic, tot preservant la convivència i fomentant la cohesió social. Per Homs, aquesta “es una llei que és necessària i certament delicada” per això “s’obriran tots els processos participatius, d’auscultació de punts de vista que poden ser diversos i complementaris, per dur a terme aquest mandat parlamentari que tenim com a Govern”.
 
El Govern ha incorporat avui a la Taula sobre la pobresa energètica un representant designat per cadascuna de les entitats empresarials i sindicals signants de l’Acord pel Diàleg Social Permanent: Foment del Treball, Fepime, Pimec, CCOO i UGT. Constituïda el mes de juliol passat, la Taula sobre la pobresa energètica és l’òrgan de concertació social i d’assessorament per fer front a la situació de les persones amb vulnerabilitat energètica a Catalunya.
 
Per últim, el Govern ha aprovat avui una modificació del Decret 244/1995, sobre creació de la Junta Distribuïdora d’Herències i regulació de les actuacions administratives de la successió intestada a favor de la Generalitat, amb l’objectiu de millorar les actuacions i potenciar-ne la finalitat social. Fins ara, el Decret fixava que la Generalitat concedia un premi a totes les persones que denunciaven la mort d’una persona sense hereus intestats. Amb la modificació del text que s’ha aprovat avui, desapareix aquest reconeixement i  la recompensa que es donava al denunciant i aquests diners es destinaran també a institucions beneficiàries.

2  

Imatges

Fotografia del Consell Executiu

Fotografia del Consell Executiu 633

Fotografia de la roda de premsa

Fotografia de la roda de premsa 354

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 507