Els consellers Homs i Pelegrí durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu
  • La norma s’inscriu en les polítiques que impulsa el Govern per potenciar, d’una banda, l’activitat agrícola i el desenvolupament rural i, de l’altra, la recuperació de terres de conreu per afavorir la creació del mosaic agroforestal que contribueixi a reduir el risc d’incendis
  • El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, remarca que “som un país amb poca superfície agrària i no ens podem permetre el luxe de deixar-ne de tenir-ne més”
  • El portaveu del Govern, Francesc Homs, recorda al govern espanyol que “la nostra manera de veure les coses no és amb enquestes, sinó preguntant al poble de Catalunya”
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei del sòl d’ús agrari, que té com a objectiu prioritari protegir els usos agraris del sòl i afavorir la producció agrària a Catalunya com a element clau per garantir un servei essencial com és l’alimentació. La norma també pretén potenciar la fixació de la població al territori i prevenir l’embosquinament i el risc d’incendis. La iniciativa s’inscriu en les polítiques que impulsa el Govern per potenciar, d’una banda, l’activitat agrària i el desenvolupament rural i, de l’altra, la recuperació de terres de conreu per afavorir la creació del mosaic agroforestal que contribueixi a reduir el risc d’incendis.
 
La llei té com a finalitat establir la preservació, ordenació i gestió del sòl d’ús agrari de Catalunya, i determinar-ne el règim jurídic i la regulació dels supòsits i de les modalitats d’intervenció pública per assegurar que es pugui utilitzar de la manera més beneficiosa possible per part de la societat i la pagesia. Preveu 4 grans eixos d’actuació:
 
  1. Catalogar els espais agraris en funció de la qualitat dels seus sòls.
  2. Prevenir l’afectació d’altres activitats sobre el sòl agrari. Qualsevol actuació en aquests espais s’haurà d’acompanyar d’una anàlisi d’afectacions directes i indirectes als sòls i d’un estudi d’alternatives.
  3. Recuperar terres de conreu. Es crea un instrument que regula i dóna cobertura legal a la protecció del sòl agrari i que permetrà que un professional, a través de l’arrendament forçós, posi en producció terres de conreu abandonades.
  4. Prevenir d’incendis. Dóna facilitats per recuperar sòls agraris embosquinats. Millora així el paisatge agrari i la biodiversitat i contribueix a la prevenció d’incendis, ja que fomenta la discontinuïtat de la massa forestal amb la creació d’un mosaic agroforestal que ha d’ajudar a reduir la propagació de focs.
 
La pèrdua de sòl agrari a Catalunya
 
Des dels anys 80 Catalunya ha perdut una part “substancial” de superfície agrària, a conseqüència del boom urbanístic del país. Mentre el 1980 un 32,4% del territori català era agrari, el 2013 la xifra s’ha situat en el 26,3%. Per contra, ha augmentat la superfície forestal, que actualment representa el 64% de la superfície del país. “Som un país amb poca superfície agrària i no ens podem permetre el luxe de deixar-ne de tenir-ne més”, ha destacat el conseller Pelegrí.
 
 
Homs: “La nostra manera de veure les coses no és amb enquestes, sinó preguntant al poble de Catalunya”
 
En roda de premsa posterior al Consell Executiu i en referència a les paraules del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre una possible baixada del suport a la independència, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reiterat que “la nostra manera de veure les coses no és amb enquestes, sinó preguntant al poble de Catalunya”. Homs ha recordat així que “s’ha de preguntar a Catalunya sobre el seu futur” i que “quan es diu que és un suflé que s’està desinflant, demanaria comprovar-ho a les urnes”. En aquest sentit, el conseller assegura que des del Govern, “estem disposats a acceptar el veredicte”. “És tant democràtic com això”, ha reblat. 
 
Homs també ha recordat que pel que fa a totes les previsions que s’han fet des del govern espanyol, “en totes les previsions que han fet, s’han equivocat”. D’aquesta manera, el conseller ha recordat que el que se sap “és el que podem constatar fins a data d’avui” i que “a partir d’aquí, ja es veurà”.
 
El conseller ha posat en valor la feina dels assessors del Govern i, en aquest sentit, ha reafirmat que “estem executant a l’entorn d’unes 150 mesures amb la implicació de tots els departaments”. Per Homs, n’és exemple “l’elaboració del Llibre Blanc que va comptar amb la participació de seixanta-quatre persones, a part dels membres del CATN”. Segons el conseller, cal destacar-ne “la importància i posar en valor totes les aportacions”.
 
 
El Govern aprova el Programa d’activació de la gestió forestal a Catalunya, que potencia la gestió sostenible, la creació de llocs de treball i el reequilibri territorial
 
El document permet desenvolupar els objectius del Pla general de política forestal de Catalunya 2014–2024, que estableix les directrius tècniques per executar una política forestal integral al país.
 
A més, el Govern analitza el Pla d’actuació contra el cargol poma per al 2015, acordat amb una desena d’entitats i institucions del territori.
 
 
El Govern aprova el Pla director de mobilitat de la Regió Metropolitana de Barcelona, que promou una mobilitat sostenible i segura
 
El Govern ha aprovat el Pla director de mobilitat (pdM) de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB), que té com a objectius millorar la qualitat de vida dels ciutadans, garantir l’accessibilitat i aconseguir una mobilitat sostenible i segura que contribueixi alhora a millorar la competitivitat del teixit econòmic del territori. Per assolir-ho, el Pla inclou un total de 75 mesures pressupostades en 52,26 milions d’euros.
 
 
El Govern adapta la concessió de la C-32 a la futura carretera Tordera-Blanes-Lloret de Mar

3  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu 630

Fotografia roda premsa 2

Fotografia roda premsa 2 306

Fotografia roda premsa 3

Fotografia roda premsa 3 272

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

3  

Fitxers adjunts

Acords del Govern

Acords del Govern
PDF | 111

Presentació Projecte de llei de sòl d'ús agrari

Presentació Projecte de llei de sòl d'ús agrari
PDF | 807

Fotografia roda premsa 1

Fotografia roda premsa 1
JPG | 283